Neovisni novinarski portal
20.10.2021.
wheels on fire
Nije sve na nama…

Nije sve na nama…

Koliko god  u svojim tekstovima naglašavao da se osobe s invaliditetom uglavnom ne trude dovoljno da poboljšaju svoj životni standard, toliko moramo biti realni i reći da postaje čimbenici na koje stvarno osobe s invaliditetom ne mogu utjecati. Čimbenik sporog pravnog sustava u RH je nešto na što stvarno ne može nitko previše utjecati, možeš samo poslati isti dopis par puta godišnje i čekati, u međuvremenu možda nazvati još par puta čisto da vide da ste uporni. Onda samo ostaje strpljivo se nadati najboljem.

Koliko god zvučalo, možda, sebično iz naše perspektive, ali osobe s invaliditetom su u ovom trenutku možda najveće žrtve našeg sporog pravnog sustava. Zašto? Zato što najteže dolaze do nadležnih osoba za problem koji imaju, jer ih se uzima zdravo za gotovo, u prijevodu: „Lako ćemo  s njima, neka oni samo laju“ , a za to je sve kriv neuređeni pravni sustav naše države koji dopušta da se oni na „visokim položajima“ tako ponašaju…

Tako da nije sve na nama, istina…

Vlada je tu zapravo glavni pokretač promjena koje bi omogućile da se osobe s invaliditetom osjećaju ravnopravne svima, jednako bitne u moru svih ovih nepravilnosti. Ako smo se mi odlučili izboriti s problemom kojeg imamo, onda nam Vi „gospoda s vrha“, omogućite ravnopravnost u tome. Nema privilegiranih, potlačenih, zaštićenih. Svi trebamo i želimo jednake uvjete za borbu za SVOJ boljitak. Svi bez obzira na to, što smo i, tko smo.

Dok god ne stvorimo jednakost u borbi, nećemo stvoriti ni državu za dostojan život bilo kojeg pojedinca, a kamoli osobe s invaliditetom.

Ovo pitanje dostojanstva i ravnopravnosti  često ističem kroz mnogo svojih kolumni, toliko da sam i sebi postao naporan, ali moram, i isticat ću činjenice i stvari koje se sporo mijenjaju, ne bi li se napokon počele brže mijenjati.

Ako šutimo, šaljemo poruku da nam je dobro, ako se redovno pobunimo i pokažemo nezadovoljstvo nečim što nije dobro, učinili smo velik korak ka promjenama koje znače samo i jedino- bolje sutra.

Nije sve na nama, da, ali sve jedino i samo počinje od nas samih, pa tako i ovakve promjene, upamtite to…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI