Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
(NE)RED / POLITIKA
Nema mira u SDP-u : Val isključenja iz SDP-a prelijeva se i na sve lošiji rejting stranke…

Nema mira u SDP-u :
Val isključenja iz SDP-a prelijeva se i na sve lošiji rejting stranke…

Godinama se govori o zapuštenosti SDP-a, organizacijskoj, kadrovskog i političkoj, godinama stranka ne uspijeva izabrati dovoljno potentnog, sposobnog i karizmatičnog lidera, godinama traju frakcijske borbe i produbljuju se podjele u SDP-u. Dosad su se neslaganja, oponiranja i iskakanja iz zadanog stranačkog kolosijeka rješavala raspuštanjem organizacija i vodstva, a sada i masovnim izbacivanjem iz članstva. Već je i raspuštanje organizacija bilo dovoljno bolno i po stranački rejting loše, a izbacivanje nepoćudnih članova moglo bi posljedično za SDP biti i gore. SDP je već pao na treće mjesto po preferencijama birača…

Iz SDP-a su “ekskomunicirani” i neki dojučerašnji stranački prvotimci, poput bivšeg ministra Rajka Ostojića i  bivšeg šefa zg-organizacije Gordana Marasa, a u “čišćenju” zagrebačke organizacije “odletjeli” su i Zvane Brumnić i Nikša Vukas, bivši glavni tajnici SDP-a, te saborska zastupnica iz Broda Marina Bilić Opačak. Stranka je preko noći izgubila četiri saborska zastupnika i s 32 pala na 28.  Navodno je, u ovim najnovijim turbulencijama koje su krenule s dolaskom Peđe Grbina na čelo stranke, isključeno oko tri tisuće članova!

-Mi se čitav niz godina svađamo, prepucavamo i to često biva glavna vijest o radu SDP-a. Naravno da se to onda odražava na sve razine upravljanja strankom. Na našu mogućnost da donosimo kvalitetne odluke, prezentiramo svoje politike kojih ima, ali upravo zbog ovog prvog razloga ne uspijevaju doći do izražaja. Tu je kolega Krstičević apsolutno u pravu. Mi moramo raskrstiti s određenim stvarima i moramo napraviti novi početak kako bi napokon počeli raditi ono što je u srži, ono što je u biti svake političke stranke, a to je stvarati politike i prezentirati ih građanima koji će nas onda prepoznavati po tome što zastupamo i što želimo učiniti ako dobijemo njihovo povjerenje- objašnjavao je za N1 novonastalu situaciju u stranci i val isključenja iz članstva, njezin aktualni šef Grbin.

Za one koji su izbačeni tvrdi da su “rukovodili procesima u stranci u dvije najproblematičnije organizacije- na području Brodsko-posavske županije i Slavonskog broda, te na području Zagreba. Zagrebačka organizacija je, smatra Grbin, svakoj političkoj stranci najvažnija zbog veličine, brojnosti članstva, važnosti Zagreba i njegovog utjecaja na nacionalnu politiku. Njihovi su prvotimci isključeni jer, veli, “nismo mogli dopustiti da se te organizacije naprosto urušavaju”.

SDP je, na temelju odluke Glavnog odbora, krenuo u dubinski screening članstva u dvije spomenute organizacije, a rezultat screeninga je bio katastrofalan. Posljedica je to, kaže, dugogodišnjeg nerada i rasula u SDP-u gdje se sve svelo na prepucavanja oko toga tko će biti na listama, tko će sutra ili prekosutra preuzeti  koji nadzorni odbor, a  kako dobiti povjerenje birača, e, o tome nitko nije mislio. I zbog toga su donesene ove radikalne mjere u Slavonskom brodu i Zagrebu koje su” pomele” petoro “kapitalaca” ali i na stotine tzv, običnih članova. Sve su to ljudi koji su doveli do problema u tim organizacijama, a s takvim ljudima, kaže Grbin, problemi se ne mogu rješavati, njihove su organizacije na koljenima, i ma koliko takve odluke bile teške, trebalo ih je donijeti i njima se zahvaliti. Ovo je, ističe, politička odluka, a ne sudski, kazneni postupak. Nitko zbog toga neće prestati biti saborski zastupnik niti će se prestati baviti politikom, odnosno njihov budući politički put samo je na njima, zaključuje.

Gordan Maras s posebnim nestrpljenjem čeka obrazloženje odluke o isključenju iz stranke. Smatra da je to obračun s ljudima koji su bliski bivšem predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću i uvjeren je da to neće biti dobro za SDP. Uostalom, kako je rekao na N1 televiziji, dovoljno je pogledati reagiranja na društvenim mrežama. To se, kaže, neće dobro odraziti na rejting stranke, 90 posto birača o njemu misli pozitivno, što znači da Grbin za odluku da ga isključi nema podršku ni kod birača, ni kod članstva SDP-a, jer ovakvi potezi ne jačaju, nego slabe SDP.

Maras apelira na vodstvo SDP-a da prestane glavu zabijati u pijesak, a odgovornost, smatra,  nije samo na predsjedniku nego i na članovima vodstva, njegovim suradnicima.

-SDP je moja stranka, ušao sam u SDP s 23 godine. Račan kaže da sam javno istupao protiv interesa stranke, i očito je to razlog- zaključio je.

Nastavi li vodstvo SDP-a s radikalnim “čišćenjem” članstva, broj “živućih ” socijaldemokrata mogao bi se svesti na razinu partijskog kluba bez osobitog potencijala i utjecaja. Dugo već SDP klizi prema političkoj margini, a samo manjak lijeve alternative spašavao ih je od potpunog potonuća. No, situacija se promijenila, birači ljevice dobili su alternativu ( Možemo! ) , i prestrojavanje je već krenulo. A SDP gazi po vlastitom staklu…

Peđa Grbin (foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI