Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
crovid / narodno zdravlje
Ministar Beroš novinarima pokušao zatajiti vlastitu sramotu: u Ministarstvu zdravstva cijepljeno je manje od 35 zaposlenika!

Ministar Beroš novinarima pokušao zatajiti vlastitu sramotu:
u Ministarstvu zdravstva cijepljeno je manje od 35 zaposlenika!

Hrvatska je u turističku sezonu ušla s procijepljenošću koja nije zadovoljavajuća, i u svakom slučaju je ispod najavljenog vladinog plana od 55 posto procijepljene populacije. Zbog toga se zadnjih dana intenzivno radi na strategiji za pojačano cijepljenje građana,  pa, ako bude potrebno, i prisilom. Vlada je već privatnim poduzetnicima priprijetila da neće biti potpora za one koji se nisu cijepili, što je izazvalo pravu buru među privatnim poslodavcima zbog osjećaja da se korona kriza lomi isključivo preko njihovih leđa. Ucjena građana zaposlenih kod privatnika nije dobro odjeknula u javnosti, a napose kad se razotkrilo da je procijepljenost zdravstvenih radnika, koji bi trebali biti primjer svima drugima, ispod svih očekivanja.

Ministar zdravstva Vili Beroš , novinarima je pokušao čak zatajiti podatak o procijepljenosti u njegovom Ministarstvu, pravdajući se navodnom zaštitom privatnih podataka!?

No, iako je na pitanje novinara znade li koliko je zaposlenih cijepljeno u resoru koji vodi, rezolutno rekao “da”, ustvrdio je kako to ne može komunicirati. Zbog zaštite privatnih podataka. Ali se novinari nisu dali prevesti žedni preko vode, pa je na njihovo inzistiranje priznao da je cijepljenih u Ministarstvu zdravstva manje od 35 posto!!! I da, to je poražavajuće, naposljetku je priznao.

Naravno da ministar nije zadovoljan, valjda je zato nesuvislim opravdanjima pokušao zatajiti podatak koji je i na njegovu sramotu. Zbog niske procijepljenosti onih koji bi po defaultu trebali, za primjer, biti cijepljeni među prvima, Beroš je najavio moguće uvođenje obaveznih covid-potvrda kod ulaska u Ministarstvo, ili će se oni koji odbijaju cijepljenje morati  kontinuirano testirati.

Najavio je i obavezna predavanja i edukacije za sve zaposlene u zdravstvenom sustavu, uključujući i necijepljene osobe u sustavu. Predavanja će držati stručnjaci, koji će odgovarati i na pitanja vezana za sve nedoumice i strahove oko cijepljenja, koje potiču mnoge građane na necijepljenje.

Predavanja će biti obavezna, a tretirat će se kao edukacija pri zaštiti na radu, kako je objasnio Beroš, napominjući da će sličan pristup sugerirati i ostalim resorima.

Iznio je i podatak da je jednom dozom cijepljeno 81,2 posto, a s obje doze 71,9 posto zdravstvenih djelatnika. No, podaci po bolnicama ( županijama ) govore o daleko lošijoj procijepljenosti zdravstvenih radnika…

Ministar smatra da je potrebno, uz kampanju koja se intenzivno provodi, objašnjavati ljudima u izravnom kontaktu i komunikaciji prednosti cijepljenja. A brojni su dokazi, kazao je, da de facto nema smrtnosti kod cijepljenih građana, pogotovo ako su primili obje doze cjepiva.

Beroš kaže da će upravo Ministarstvo zdravstva biti prvo koje će od svih svojih zaposlenika , ali i posjetiitelja, zahtijevati na ulazu u Ministarstvo covid-potvrdu. Za one koji je nemaju, ili je iz objektivnih razloga ne mogu imati, bit će organizirano antigensko testiranje pri ulazu u zgradu. Ministar smatra da je upravo to dokaz kako nisu samo privatni poslodavci pod pritiskom zbog (ne)cijepljenja ( ?! )

Zanimljivo je da to govori baš ministar koji se nije proslavio u covid- krizi i čije je Ministarstvo potpuno podbacilo u procijepljenosti ( ispod 35 posto ! ), a koji je do jučer slijepo zagovarao stav svoga šefa, premijera Plenkovića, da se privatni i javni sektor ne mogu uopće uspoređivati, kad su mu privatnici prigovarali zašto ne trenira strogoću i na javnom sektoru. Sada, međutim, Beroš govori da “želimo i moramo kao resorno ministarstvo pokazati da nema dvostrukih mjerila. Želimo biti prvi koji će omogućiti sigurne uvjete rada svim našim djelatnicima”- posipa se pepelom neuvjerljivi Beroš.

Uz ostalo, ministar je najavio i prodljuljenje roka trajanja covid potvrda, sa šest  na deset mjeseci. U Hrvatskoj se još uvijek ne razmišlja, kako je rekao, o tome da oni koji se razbole sami podmiruju troškove liječenja, a ne razmišlja se ni o uvođenju obaveznog cijepljenja, kao što je to, primjerice, napravila Italija, ali je priprema za donošenje takvog zakona de facto obavljena.

-Zakon koji definira obvezno cijepljenje je vrlo jednostavan, treba dodati samo članak koji se odnosi na novu bolest uz 11 postojećih- objasnio je Beroš.

Najmanje jednom dozom cijepljeno je 45.4 posto odraslog stanovništva, odnosno 37.6 posto ukupnog stanovništva, naveo je, te još jednom naglasio da je cijepljenje najsigurnija zaštita od najgoreg ishoda.

I kod debakla s cijepljenjem , baš kao što je svojedobno bilo s nedosljednom primjenom epidemioloških mjera koje je kršio čak i sam Stožer iako ih je propisivao, Beroš nije spreman prihvatiti svoju bezuvjetnu odgovornost. Naprotiv, preuzeo bi tek dio odgvoornosti, ali moraju je preuzeti, kaže, i oni koji se nisu cijepili i koji time onemogućavaju povratak na staro normalno i pridonose nastanku četvrtog vala epidemije i još težoj gospodarskoj krizi.

U redu, u to nema dvojbe, ali sve dok cijepljenje nije obavezno, građani imaju pravo na izbor, no, ministar nema, i ne može birati koji će dio odgovornosti preuzeti, a koji neće.  Činjenica je da ni u vlastitom Ministarstvu nije uspio uvjeriti zaposlenike u oportunost cijepljenja, a to je potpuni poraz koji bi svakog odgovornog ministra nagnao na ostavku…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI