Neovisni novinarski portal
29.11.2022.
crovid
Iris Ukić Kotarac/Foto:Tris/J.Krnić

Iris Ukić Kotarac:
Pomoći organizatorima kulturnih događanja, omogućiti besplatne testove…

Iris Ukić Kotarac/Foto:Tris/J.Krnić

Iris Ukić Kotarac, zamjenica šibensko-kninskog župana, najavila je aktivnosti kojima bi županijska uprava pomogla organizatorima koncerata, festivala i drugih kulturnih zbivanja, a koji su suočeni s novim mjerama Stožera CZRH oko suzbijanja zaraze nepopularnim koronavirusom.

Podsjetimo, za priredbe (i na otvorenom prostoru) u kojima se očekuje više od 100 posjetitelja za ulazak na takva događanja nužna je tzv. covid-putovnica, a ostavljena je i mogućnost testiranja (na covid-19) prije ulaza. Dakako, to zahtijeva upošljavanje većeg broja zaposlenika, ali i dodatan trošak za posjetitelje koji uz cijenu ulaznice (ako nemaju covid-putovnicu) trebaju platiti i testiranje u iznosu od 75 i više kuna, što će mnoge, strahuje se, odvratiti od odlaska na festivale, a tako i dovesti organizatore u financijske i druge poteškoće, te neke primorati da odutanu od organizacije, što se u nekim slučajevima već i dogodilo.

-Event industrija ključna je grana hrvatskog turizma i kulture općenito. Upravo radi toga organizatorima raznih festivala, koncerata i događanja potrebno je osigurati sustavnu i konkretnu podršku. Kako je Vlada RH propisala da nema “kulturnog uzdizanja” bez EU digitalne Covid potvrde, imuniteta ili bez negativnog PCR testa, organizatorima događanja sužen je manevarski (financijski) prostor posebice kod provođenja neposrednog testiranja (prije samog događanja).

Organizatori su dovedeni pred gotov čin, plati testiranje ili te nema međutim kako su isti na koljenima postavlja se pitanje što radi primjerice Vlada RH, Ministarstvo turizma i drugi svi koji se kunu u to da nam je spašavanje sezone na prvom mjestu. (Oni drugi su Županijska turistička zajednica i lokalni TZ-ovi, Domovi zdravlja i Zvodi za javno zdravstvo – ne rade NIŠTA). – veli Iris Ukić Kotarac.

Iris Ukić Kotarac/Foto:Tris/J.Krnić

Upravo radi toga, a kako sve kreće od vrijednih pojedinaca vrijeme je da se pokrenemo, kaže.

-Za početak, cijena testa ovlaštene osobe (izvan zdravstvenog sustava) za testiranje “na Covid” do prije 24 sata bila je 75 kuna +PDV (kad se na to pribroji cijena ulaznice vjerojatno će veći dio ekipe odustati od izlaska). Kako ni to nije “dovoljno” i kako smo u tržišnoj utakmici cijena je preko noći narasla i sad je već debelo prešla 100 kuna. Kako organizatori nemaju za “papar” a kako cijena testa može biti kudikamo manja vrijeme je da se uključi sustav! Ideja je zatražiti od Ljekarni Šibenik i Drniš odnosno od Zavoda za javno zdravstvo (županija je osnivač) nabavku jeftinijih PCR testova, provesti testiranje (prije eventa) putem ovlaštenih timova Zavoda za javno zdravstvo (organizirati timove i platiti prekovremene i sl. ili pokloniti koncert) te pojeftiniti uslugu testiranja. Cijenu testiranja putem direktnih potpora turizmu, županija bi putem Županijske turističke zajednice odnosno lokalnih TZ-ova uložila u ovo testiranje a dio ustanova bi se također trebao odreći dijela svojeg profita (na način da isti sukladno Zakonu o ustanovama vrati u proračun a županija ga proslijedi potrebitima za kulturom). Sutra radim(o) na tome, držite mi palčeve. – najavila je sinoć zamjenica župana na društvenim mrežama.

Kako kaže, uvjerena je kako će Javna ustanova za zaštitu prirode ŠKŽ pomoći…

– Koliko me sjećanje služi ta ustanova odavno nije provela akciju primjerice čišćenja (zaštićenog krajobraza), znati cijeniti (fizički) napor pojedinaca koji su (umjesto njih) ili drugih službi uredili značajnu nam Martinsku pa to honorirati nekakvom donacijom sve u smislu pokrivanja troškova testiranja. U svakom slučaju ako se budemo držali skupa možda i steknemo imunitet (protiv) krda. Organizatorima festivala koji se i ovo ljeto, usprkos svim preprekama pokušavaju održati na Martinskoj, ni Zavod ni Ustanova nisu odgovorili na postavljenu zamolbu. Nekako imam blagi osjećaj da će se to već sutra promijeniti. – zaključuje Iris Ukić Kotarac.

Iris Ukić Kotarac/Foto:Tris/J.Krnić

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI