Neovisni novinarski portal
24.10.2021.
grabež / haerte / HRVATSKA
Zbog sumnje na koruptivne radnje, priveden glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić: Dolijao HRT-ov beskrupulozni glavosijek

Zbog sumnje na koruptivne radnje, priveden glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić:
Dolijao HRT-ov beskrupulozni glavosijek

Milan Bandić je morao umrijeti da se sustav, policija i Uskok, konačno pozabavi njegovom koruptivnom ostavštinom i kriminalnom mrežom  koju je gradio 20 godina, i da napokon uhapsi one koji su sudjelovali u njezinom minucioznom pletenju.  Danas cijela Hrvatska odjekuje od eha nove serije uhićenja, redom bliskih Bandićevih suradnika, ali među njima i ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića , poznatog glavosijeka s hrvatske “dalekovidnice”…

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić priveden je zbog sumnje da je posredovao kod Milana Bandića u korist tadašnjeg većinskog vlasnika i direktora Tvornice električnih žarulja, Milana Lončarića, koji je također uhićen,  a u ime kojega je Bandiću, navodno, Bačić nosio mito da bi dobio zemljište u gradu za svoj stambeni kompleks Vrtovi svjetla.

Moćnom šefu HRT-a, koji se beskrupulozno i bahato obračunavao s novinarima koji su se usudili izgovoriti i riječ kritike na račun HRT-a i njegovih suspektnih direktora, policija je obavila pretres kuće na Tuškancu, ali i stana u Radićevoj ulici, te njegovog ureda na HRT-u.

Neslužbeno se govori da je stan u centru grada, koji se upravo adaptira, Bačić dobio kao “nagradu” od Lončarića za njegovo posredovanje kod bivšeg zagrebačkog gradonačelnika. Susjedi iz zgrade u kojoj je sporni stan, posvjedočili su i javno da su se u zgradi sretali s Bačićem i njegovim sinom, koji su vjerojatno dolazili provjeriti kako teku poslovi na renoviranju stana.

Lijevo-zeleni blok u Hrvatskom saboru pokrenuo je odmah inicijativu za smjenu glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića nakon njegovog uhićenja u uskočkoj antikoruptivnoj akciji, a kako je izjavio Vilim Matula ( Možemo! ), u Odboru za informiranje, informatizaicju i medije  već je prikupljen dovoljan broj potpisa za pokretanje postupka Bačićevog razrješenja, te su pozvali i vladajuću većinu da se u toj inicijativi pridruži oporbi. Osim sumnje na korupciju, Bačić je sasvim dovoljno razloga za smjenu dao i nizom tužbi protiv novinara.

Iako poštuju presumpciju nevinosti, u lijevo-zelenom bloku smatraju da je već sama činjenica da je ravnatelj tako važne medijske kuće, pače državne, pod sumnjom za sudjelovanje u koruptivnim radnjama, dovoljna za njegovo razrješenje. A da je Bačić moralna i odgovorna osoba, u ovakvoj situaciji, kažu, sam bi podnio ostavku. Za glavnog ravnatelja HRT-a, istakla je Rada Borić ( NLJ ), za razliku od radnica Orljave koje žive od 3400 kuna, nema straha ni brige da bi pored onako prekrcane imovinske kartice mogao biti “kruha gladan”.

A u imovinskoj kartici nimalo kredibilnog ravnatelja HRT-a, koji je ratovao s vlastitim novinarima, dijelio im otkaze na svaku izgovorenu kritiku na račun kuće i pojedinih visokopozicioniranih osoba u njoj, doista ima svega.

Kako piše N1, Bačić je kolekcionirao stanove i brojne druge nekretnine i pokretnine. U imovinskoj kartici prijavio je plaću od 24.852 kuna, kuću u Zagrebu, u Strmcu u Zagorju , jedan stan u Dubrovniku, dva u Zagrebu, suvlasništvo nad poslovnim prostorom  u Dubrovniku, brod marke Jeanneau One Design 35, vrijedan 110 tisuća kuna.

Ništa manje nekretnina nema ni njegova supruga: stan u Zagrebu od 73 kvadrata, još jedan od 39 kvadrata, kuću u Selcu od 20 kvadrata i apartman od 50 kvadrata, a vlasnica je i automobila peugeot 5008 iz 2015.

Bačić koristi i tri kredita, a ukupne mjesečne rate iznose 1100 eura. Njegova kuća u Zagrebu s okućnicom, ima više od 800 kvadrata, a uz sve nekretnine i pokretnine uspio je i uštedjeti 85 tisuća kuna. Doista impresivno! Tako dobro potkožen očito je mislio da mu nitko ništa ne može i da je njegova sila vječna. Ali, čini se da ipak nije…

Na okolnost uhićenja glavnog ravnatelja HRT-a oglasilo se i Ministarstvo kulture i medija najavljujući da će uskoro izvijestiti o daljnjim koracima koje namjeravaju poduzeti kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje HRT-a. Takozvane katedrale duha. Neki kvaran duh, izgleda….

-Podsjećamo da glavnog ravnatelja HRT-a imenuje i razrješava Hrvatski sabor te ćemo vas uskoro izvijestiti o daljnjim koracima koji će se poduzeti kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje HRT-a u novonastalim okolnostima-  navode u priopćenju iz Ministarstva kulture i medija te itiču kako nemaju nikakvih spoznaja o istrazi koja se provodi nad Kazimirom Bačićem i očekuju da će nadležna tijela izvijestiti javnost o razlozima njegovog uhićenja.

Prema Statutu HRT-a, glavnog ravnatelja u slučaju odsutnosti privremeno mijenja njegov zamjenik sa svim ovlastima i odgovornošću ravnatelja, kako je izjavila ministrica Nina Obuljen Koržinek koja stoga ne očekuje nikakve probleme u funkcioniranju javnog servisa.

Osim, dodali bismo, što će nakon ovog uhićenja mnogi na “dalekovidnici” koji nisu vidjeli dalje od svog nosa, biti posve dezorijentirani. Dok se ne prešaltaju na novu politiku i ne zakunu na vjernost novom šefu…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI