Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
bih / PROSVJED
‘Voda ili krv!’: Više stotina građana uz potporu Dubioza kolektiva zaustavilo gradnju 15 (!) hidroelektrana na rijeci Netervici

‘Voda ili krv!’:
Više stotina građana uz potporu Dubioza kolektiva zaustavilo gradnju 15 (!) hidroelektrana na rijeci Netervici

Više stotina mještana u sjevernom dijelu Hercegovine zapriječilo je pristup teškim strojevima kako bi zaustavilo početak izgradnje više mini hidroelektrana u čemu im se pridružila glazbena skupina Dubioza kolektiv i svoj aktivistički nastup pretvorila u koncert, prenosi Hina vijesti iz usjedne Bosne i Hercegovine. ‘Voda ili krv!’, pisalo je na velkom transpranetu pred kojim su zaustavljeni teški građevinski strojevi. 

Na rijeci Neretvici na području općine Konjic u sjevernom dijelu Hercegovine Elektroprivreda BiH planira graditi 15 mini hidroelektrana, a tome se protive mještani više naselja smještenih uz njezin vodotok.

U mjestu Goransko Polje mještani su spriječili prolazak teških strojeva koji su s predstavnicima investitora pokušali početi radove.

 

Prosvjednicima su se priključili članovi Dubioze Kolektiva koji su počeli pjevati refren jedne od svojih najpoznatijih pjesama ‘Volio bih’.

“Op, op, opa, dolazi Europa, sad će da nas biju sile svjetske milicije”, pjevali su članovi benda, a priključili su im se i mještani.

Potporu protiv gradnje mini hidroelektrana uputili su brojni domaći i strani aktivisti.

Iako je Vlada Federacije BiH potkraj prošle godine usvojila dokument protiv izgradnje mini hidroelektrana, svejedno se nastavljaju pokušaji njihove gradnje.

U video s Facebook stranica Dubioze kolektiva pjeva se i pjesma ‘Bella ciao’.

Rijeka Neretvica

U zemljama Balkana su projekti uništavanja prirode za potrebe profita političko-poduzetničkih grupacija uobičajena pojava.

Manje je uobičajena pojava da se građani snažno odupru megalomanskim i dugoročno štetnim projektima, kao što se to danas desilo u BiH, već uglavnom šutljivo, primjerice u Hrvatskoj, promatraju devastacije šuma, uništavanje morske obale, zlouporabu vodnih bogatstava, afimaciju štetnih industrija, crpljenje nafte i plina itd.

 

 

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI