Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
FILM
Tvrđava dobrih filmova: Još jedno filmsko ljeto na jednoj šibenskoj utvrdi

Tvrđava dobrih filmova:
Još jedno filmsko ljeto na jednoj šibenskoj utvrdi

Šibenska utvrda Barone i ove godine ostaje tvrđava dobrih filmova. Filmski program na Tvrđavi Barone nastavlja se večeras, 26. lipnja od 21:30 sati, prvim ovogodišnjim naslovom za mlađe ali i starije gledatelje:  Moj život kao Tikvica. To, kako kažu, dirljivo i nježno animirano ostvarenje o gubitku i pronalaženju, o ljubavi, prijateljstvu i obitelji, na Barone stiže s programa Zagreb Film Festivala i Kino Europa online.

Ova animirana pustolovina koja spaja ozbiljne teme sa svakodnevnim humorom, prenoseći toplu poruku o ljubavi i prijateljstvu, raznježila je publiku prestižnog festivala animiranog filma u Annecyju, kao i članove Američke akademije koji su ju nagradili nominacijom za Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma.

Ulaz na projekciju slobodan je za članove Kluba prijatelja i posjetitelje s važećom dnevnom ulaznicom, a usto, od ove godine ulaznica se može kupiti i isključivo za filmsku projekciju, sat vremena prije početka filma, po cijeni od 20 kuna, a djeca do 18 godina ulaze besplatno.

Filmske večeri na šibenskoj Tvrđavi Barone nastavljaju se i ovoga ljeta, šestu godinu zaredom. Popularni program Tvrđave kulture Srijedom po svijetu u novu godinu održavanja ulazi uz značajnu promjenu u obliku sadržajnog proširenja te time i posljedično većeg broja projekcija. Naime, po prvi puta ove godine, program će se osim regularne srijede održavati i subotom zbog čega će ovoga ljeta program prigodno nositi naziv Filmske srijede i subote na Baroneu.

Šibensko filmsko ljeto na vrhu grada obilježit će projekcije dvadesetak pažljivo probranih naslova domaće, europske i svjetske nezavisne produkcije od kojih je većina imala hrvatske premijere unutar glavnih igranih i dokumentarnih konkurencija naših najznačajnijih festivala s kojima Tvrđava kulture već godinama programski surađuje poput Zagreb, Motovun i Subversive Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split, ali i kina poput zagrebačkog Dokukina KIC, Kino Europa online te putujućim Kinom Mediteran.

Barone, kino…

Kako bi ostali vjerni dosadašnjem konceptu prikazivanja recentnih filmskih ostvarenja s kojim lokalna filmofilska publika svake godine dobije presjek najvažnijih nezavisnih naslova, srijedom će program i dalje imati fokus na svježim filmskih naslovima, dok će se subotom prikazivati nešto stariji, ali jednako značajni naslovi, uz poseban naglasak na matinejama – filmovima za djecu – kako klasičnim domaćim ostvarenjima, tako i onima recentnije svjetske produkcije.

U filmskim projekcijama na otvorenom u posebnom ambijentu ljetne pozornice Tvrđave Barone, šibenska publika uživat će, kao i proteklih godina, sve do kraja kolovoza, odnosno sredine rujna, ovisno o vremenskim prilikama, i s uobičajenim početkom u 21:30 sati.

Program je počeo 23. lipnja s nagrađivanim dokumentarcem WHITE RIOT britanske redateljice Rubike Shah, nezaobilaznim vodičem po glazbenom aktivizmu koji nas vraća u vrijeme krajem ’70-ih, u doba kada su punk, reggae i ska glazbenici ustajali protiv rasizma, fašizma i neonacizma.
Recentni program nastavlja se u srijedu, 30. lipnja, sa šibenskom premijerom filma Pirovčanina Dalibora Barića, SLUČAJNA RASKOŠ VODENOG REBUSA. Ovaj enigmatični i kompleksni dugometražni animirani film jedan je od najvećih uspjeha recentne domaće animirane produkcije. Nakon premijere na prestižnom Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, ovo je ostvarenje krenulo na bogatu festivalsku turneju, a najveće priznanje uslijedilo je kada ga je početkom 2021. Američka akademija, zajedno s još svega 26 naslova, uvrstila u uži izbor za nominaciju za Oscara.

Iz filma Dalibora Barića

Dalibor Barić, Pirovčanin rođen u Šibeniku, koji danas živi na zagrebačkoj adresi, poznat je po nizu kratkih animiranih i eksperimentalnih filmova, a kao autor spotova surađivao je s glazbenicima poput Ante Perkovića te glazbenim sastavima Pips, Chips & Videoclips, Kensington Lima i dr. Projekcija će biti popraćena gostovanjem redatelja uz razgovor poslije filma.

Jedan od filmova koji je markirao domaću kinematografiju u protekloj godini, TEREZA37 Danila Šerbedžije, na programu je u srijedu, 7. srpnja. Ovo ostvarenje o ženi koja, u potrazi za slobodom i zadovoljstvom, preispituje vlastiti život i brak našlo se na ljestvicama najboljih lanjskih ostvarenja iz Hrvatske i šire regije. Film je trijumfirao na lanjskom Pulskom filmskom festivalu gdje je osvojio šest Zlatnih arena, uključujući i one za najbolji film i režiju. Naslovnu ulogu u ovoj “studiji južnjačkog patrijarhata” (Jurica Pavičić) tumači Lana Barić, ujedno i autorica scenarija, koja će film osobno predstaviti šibenskoj publici.

Iz filma ‘Tereza37

Iz ovogodišnjeg programa Festivala mediteranskog filma Split u srijedu, 28. srpnja, očekuje nas šibenska premijera nagrađivanog filma NOĆ KRALJEVA redatelja Philippea Lacôtea iz male zapadnoafričke države, Obale Bjelokosti, koja je s ovim ostvarenjem dobila festivalskog art filmaša ravnopravnog ostalim akterima “world cinema” scene Cannesa i Venecije. Ova dinamična i vizualno impresivna drama, smještena u zatvoru usred šume kojim upravljaju sami zatvorenici, premijerno je prikazana na Toronto Film Festivalu, a inspirirana je redateljevim sjećanjem na notorni zatvor La Maca u kojem je kao dijete posjećivao svoju majku, političku zatvorenicu.

Nekoliko filmova za djecu: uzbudljivo animirano ostvarenje GORDON I PADDY Linde Hambäck koje detektivsku radnju smješta u šumski svijet (subota, 3. srpnja) te dva domaća igrana klasika, TAJNA STAROG TAVANA Vladimira Tadeja (subota, 10. srpnja) o dvojici dječaka koji se radi jednog neobičnog stroja nađu u uzbudljivoj i opasnoj avanturi, i VLAK U SNIJEGU Mate Relje (subota, 24. srpnja), univerzalna priča o zajedništvu snimljena prema antologijskom romanu Mate Lovraka i uz glazbu Arsena Dedića.

U subotu, 17. srpnja,  projekcija filma IZBAČENI poznatog švedskog novinara i redatelja Fredrika Gerttena koja će biti popraćena razgovorom poslije filma u suradnji s Društvom arhitekata Šibenik (DAŠ).
Švedski redatelj koji se ni inače ne libi od sukoba sa svjetskim megakompanijama (poput proizvođača banana Dole u Bananas!*) sada prati Leilani Farhu, tadašnju posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje, u njezinoj istrazi mutnog svijeta nekretninskih investitora i špekulanata. Zajedno obilaze cijeli svijet, od Velike Britanije, Švedske i Španjolske, do Čilea i Južne Koreje, pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem sa stanovanjem te zašto si više ne možemo priuštiti život u vlastitim gradovima. Nakon što nas film uvede u problem globalne dimenzije stambene krize, o tom fenomenu popričat ćemo s Tamarom Bjažić Klarin, članicom DAŠ-a s Instituta za povijest umjetnosti, uz primjere vezane za lokalnu razinu. Film donosimo u suradnji s Restart Labelom i Dokukinom KIC.

Srpanjski off program svoje finale imat će u subotu, 31. srpnja uz projekciju palestinskog filma IZVJEŠTAJI O SARI I SAALEMU iz repertoara FMFS-a odnosno Kino Mediterana. Dobitnik nagrade publike na prestižnom Rotterdam Film Festivalu redatelja Muayada Alayana donosi priču o zabranjenoj ljubavi Palestinca i Izraelke koji, iako svjetovima odvojeni, započinju tajnu vezu čije bi otkrivanje moglo razoriti njihove obitelji. Zapleteni u mrežu prijevare uslijed ekstremnog socio-političkog pritiska, Sara i Saleem bivaju uhvaćeni u mašineriju sustava koju ni istina više ne može zaustaviti.

U filmskom kolovozu na Baroneu očekuju nas brojna nagrađivana ostvarenja poput višestruko nagrađivanog filma OTAC Srdana Golubovića u kojem je impresivnu glumačku interpretaciju ostvario Goran Bogdan, nominiran za nagradu Europske filmske akademije (EFA) u kategoriji najboljeg europskog glumca, čime je postao prvi hrvatski glumac nominiran za tu prestižnu nagradu. Film donosimo u suradnji s Zagreb Film Festivalom.

Kolovoz će obilježiti i nastavak suradnje sa Subversive Film Festivalom uz dva iznimna ostvarenja iz ovogodišnje igrane i dokumentarne konkurencije – južnokorejskim ŽENA KOJA JE BJEŽALA redatelja Honga Sang-sooa, te novim filmom slavnog austrijsko-francuskog predstavnika dokumentarističko-političkog žanra Huberta Saupera EPICENTAR, koji, zamaskiran kao privilegirani turist, donosi priču o postkolonijalnoj, utopijskoj Kubi.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI