Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
nevolje / potresno / šibenik
Škola u Vrpolju oštećena u potresu, ali ipak, i dalje u funkciji…

Škola u Vrpolju oštećena u potresu, ali ipak, i dalje u funkciji…

Iako je u prvi mah izgledalo da jutrošnji potres kod Šibenika, magnitude 4,7 po Richteru, nije prozuročio ozbiljnije štete, vijesti s terena govore da je oštećena stara škola u Vrpolju, gdje je bio i najsnažniji udar.

Potres je jutros u 5 sati i 59 minuta pogodio šibensko područje 13 kilometara jugoistočno od grada , kod Vrpolja, pa nije ni čudo da su i prve dojavljene štete upravo s tog dijela grada.
Na školskoj zgradi u Vrpolju popucali su zidovi, i sva je sreća da djeca nisu bila na nastavi, jer je sa stropa otpadala i žbuka.
Vidljiva su velika oštećenja na cijelom prvom katu zgrade, a u učionici razredne nastave veliki komad žbuke pao je i na školsku klupu. U svemu, najveća je sreća što se tlo zatreslo tako rano, pa djeca još nisu bila na nastavi, kako je izjavio za N1 zamjenik ravnateljice OŠ Vrpolje Stipe Komadina. Djeca su, inače,  u školu redovno stigla, ali su umjesto redovne nastave proveli vježbe spašavanja. Nastojalo se izbjeći paniku zatvaranjem škole za đake.

Školu će tijekom dana obići šibenski gradonačelnik , pročelnica za obrazovanje i statičari kako bi utvrdili je li škola, unatoč oštećenjima, upotrebljiva za nastavu. Sretna je okolnost i da je školska godina pri kraju…

Šibenski gradonačelnik Željko Burić sugrađanima se, inače, obratio preko Facebooka:

-Dragi sugrađani i sugrađanke, jutrošnji potres nas je uznemirio i unio nam nelagodu u svakodnevnicu.
U komunikaciji sam sa Stožerom civilne zaštite Šibensko- kninske županije i kako doznajem, na sreću, do sada nije bilo prijava veće materijalne štete. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nas je kontaktirao i ponudio pomoć Vlade, ukoliko bude potrebna.
Seizmolozi najavljuju mogućnost ponovnog podrhtavanja tla, a nadamo se, ako se to i dogodi, da će biti blagog intenziteta.
Molimo sve naše sugrađane, ustanove u čijim prostorima se istovremeno nalazi veći broj ljudi, škole i vrtiće, da budu oprezni i postupaju po uputama nadležnih službi- napisao je Burić, nastojeći umiriti stanovnike Šibenika koje je jutros probudio snažan tutanj potresa.

           Foto: N1

VEZANE VIJESTI