Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
katastrofe / nevolje / pomoć / vijesti iz svijeta
Razorni tornado pogodio jugoistočnu Češku: Pred nevremenom nestajala cijela sela

Razorni tornado pogodio jugoistočnu Češku:
Pred nevremenom nestajala cijela sela

Razorni tornado pogodio je sinoć jugoistočni dio Češke Republike,  javlja N1, pri čemu je, kako se trenutno procjenjuje, poginulo najmanje troje ljudi dok ih je ozlijeđeno bar 200. Prizori s pogođenog područja doimaju se kataklizmično, a kako javljaju strane agencije tornado je pogodio gradove oko Hodonina, duž granice sa Slovačkom i Austrijom, 270 km južno od glavnog grada Praga. Sve službe pomoći su na terenu , pretražuju se ruševine, traže preživjeli i ranjeni…

Tornado koji je udario brzinom i preko 300 kilometara na sat, najjači je u modernoj povijesti Češke, a kako javljaju meteorološke službe, prvi je od 2018. Oluja koja je bjesnila doslovce je pomela sve pred sobom, odnosila je krovove, prozore, letjeli su automobili i padali na kuće…

Češki premijer Babiš obratio se za pomoć predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, o čemu se oglaio na Tvitteru,  kako bi se pružila urgentna pomoć pogođenim općinama u Južnoj Moravskoj koje su trenutno  bez opskrbe plinom. Na opustošena područja razorena tornadom predsjednik  Miloš Zeman šalje vojnike tzv. Dvorske straže koji su pod njegovom izravnom ingerencijom, a njihova je osnovna zadaća raščišćavanje ruševina.

Susjedima,  s kojima su nekad dijelili zajedničku državu, Slovaci su ponudili pomoć u smještaju stanovnika koji su ostali bez krova nad glavom.

Prve procjene čeških medija kažu da je uništeno na stotine kuća te da je šteta prouzročena tornadom teška na stotine milijuna čeških kruna. Selo Lužice potpuno je uništeno, a pola sela Hrušky sravnjeno je sa zemljom, prenosi N1. Vatrogasne postrojbe,  zajedno sa psima, traže preživjele pod ruševinama, a brojke stradalih mijenjaju se iz sata u sat.

Da katastrofa bude veća, tornado je praćen i jakom tučom, veličine teniskih loptica, potom i velikom kišom, pa je pristup ruševinama i dodatno otežan. Hrvatska sela, koja su zapadno od pogođenog područja, ostala u pošteđena od ovog razornog nevremena.

Austrija, Mađarska i Slovačka već su ponudile pomoć, a za očekivati je da će to učiniti i druge zemlje Europske unije, ali i izvan nje. Česima je sada solidarnost i pomoć itekako potrebna.

Foto:Reuters
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI