Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Obilježen Dan antifašističke borbe u Brezovici: Svi su predugo šutjeli, a povijest se nemilosrdno revidirala i prekrajala…

Obilježen Dan antifašističke borbe u Brezovici:
Svi su predugo šutjeli, a povijest se nemilosrdno revidirala i prekrajala…

Dan je antifašističke borbe, 22. lipnja, državni blagdan i neradni dan koji se obilježava u spomen na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941., kao jedne od prvih antifašističkih postrojbi u ovom dijelu Europe organiziranih na ustanak. Ove je godine velika obljetnica, 80 godina od tog povijesnog događaja koji se godinama minorizirao, štoviše zatirao u HDZ-u i ukupnom desnom političkom spektru, tretirao kao komunistički praznik, prezren od desnice i lišen poštovanja prema onima koji su u Drugom svjetskom ratu pali od nacista i fašista za slobodu svoje zemlje i naroda.

Utoliko je vrijedno zabilježiti da je na ovogodišnje središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe u Spomen-parku Brezovica kod Siska, po prvi put došao i premijer Andrej Plenković, i da je Vlada RH preuzela, napokon, organizaciju i pokroviteljstvo svečanosti. Dočekali smo tako, da su jedan do drugog u Brezovici bili premijer Plenković i predsjednik države Zoran Milanović. Službeno su se rukovali, no daljnja komunikacija među njima je, javljaju mediji, izostala. Tek, u prolazu, Milanović je pozdravio premijera i ministre doskočicom: Di ste partizani…

Iz Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj širio se kao plamen. Od Prvog sisačkog partizanskog odreda, osnovanog nakon njermačkog napada na SSSR, čiji su zapovjednici bili Vlado Janjić Capo i Marijan Cvetković, a između 77 pripadnika odreda bili su i Mika Špiljak, Nada Dimić i drugi, nastavili su se osnivati partizanski odredi širom zemlje, na Kordunu, Baniji, u Dalmaciji. U NOB-i je sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana, a u postrojbama Narodnooslobodilačke vojske borilo se oko 230 tisuća boraca iz Hrvatske.

I eto, na 80-tu obljetnicu osnutka Prvog sisačkog partizanskog odreda u Brezovici se po prvi put ukazao i predsjednik hrvatske Vlade, Andrej Plenković i odao počast palim antifašistima, zajedno s ministrima ( Medved, Božinović, Fucks ). Zašto tek sada, to je pravo pitanje…

Plenković je u svom obraćanju, javlja tportal, podsjetio na uspostavu kvislinške NDH s poglavnikom Pavelićem na čelu, neposredno nakon njemačke okupacije

-U stvarnosti je Hrvatska bila podijeljena, a dijelovi Dalmacije su bili pod Italijom. Doneseni su rasni zakoni protiv Židova i Roma. U takvim okolnostima je skupina od 70-ak osoba osnovala Prvi sisački partizanski odred. Partizani su postupno oslobodili dijelove Hrvatske, što je dovelo do ZAVNOH-a koji je omogućio raskidanje ugovora s Italijom i povratak Istre i Dalmacije u maticu zemlju, a godinama poslije omogućio da 1990. bude potvrđena suverenost Hrvatske koja je obranjena u Domovinskom ratu– sažeo je povijest u nekoliko rečenica premijer. Premijer je istaknuo i da je Hrvatska imala najmasovniji partizanski pokret u Europi što Hrvatskoj s pravom osigurava značajno mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Vlade je kazao da se treba uočiti s istinom i o zločinima s hrvatske strane, ali i s burnim razdobljem jugoslavenske države, sa zločinima na Bleiburgu koji su do današnjih dana uzrok podjela u hrvatskom narodu, s poslijeratnim čistkama, kako je rekao, poput progona Alojzija Stepinca koji je spasio brojne Židove od sigurne smrti i digao glas protiv NDH i Pavelićevog režima.

-Moramo osloboditi pozitivnu energiju i stvoriti bolju, tolerantniju Hrvatsku. Imajmo snage iza sebe ostaviti podjele- poručio je Plenković čestitajući svima Dan antifašističke borbe.

Nakon premijera, prigodno je slovo održao i predsjednik Zoran Milanović, konstatirajući odmah na početku, piše tportal, kako je istina – “duboka voda”. A kad je već o istini riječ, nastavio je, treba reći i da Prvi partizanski odred nije osnovan kod Siska nego u Žabnu. a niti je na osnivanju tog odreda bio hrvatski general Janko Bobetko, već su bila njegova braća. Usprotivio se neprestanom isticanju tko je bio Hrvat u Prvom partizanskom odredu, a tko nije, jer, kako je rekao, to nisu ni prvi partizani radili.

-Ići u Drugi svjetski rat kao Hrvat bio je znak hrabrosti i avanturizma. Hrvati nisu bili proganjani kao Židovi ili Srbi u Drugom svjetskom ratu. Biti Hrvat je bio relativan komfor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u usporedbi sa Židovima ili Srbima i čudno je da ustanak nije pokrenut ranije- naveo je Milanović i konstatirao da Hrvatska nije bila na strani pobjednika, nego na strani pravde i istine, na strani hrabrosti. Hrvatska je danas stabilna i uređena zemlja, ali, ustvrdio je, Hrvatska može biti bolja. 

U Brezovici je govorio i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Franjo Habulin koji je izazio zadovoljstvo zbog vladinog preuzimanja organizacije i pokroviteljstva svečanosti u Brezovici, ali mu, kako je kazao, nije drago da je hrvatskoj Vladi trebalo 30 godina za to iako je Ustavom definirao da je Hrvatska utemeljena na antifašizmu.

-Svi koji znaju i sjećaju se, svi su predugo šutjeli. Bilo je pojedinaca koji zadnjih 30 godina nisu šutjeli, a s televizijskih ekrana i polica knjiga slijevala se bujica mržnje, povijest se nemilosrdno revidirala i prekrajala. Odgajali smo mlade u neznanju i usadili im krive vrijednosti. Ja sam sudionik Domovinskog rata i mogu reći: Hrvatska je u svojim današnjim granicama utemeljena na sjednici ZAVHNOH-a u Topuskom 1944. i tu smo granicu u Domovinskom ratu obranili- poručio je Habulin, žalosno konstatirajući pritom kako smo “ispod glasa gledali rušenje spomenika i imenovanje postrojbi Hrvatske vojske po ustaškim zločincima”. A sve se to, rekao je, ne bi događalo da vlast nije šutjela zadnjih 30 godina, a o ulozi Crkve– neću. I sada smo tu gdje jesno. “

Hrvatska realnost odražava povijest punu laži, a bez stvarnog suočavanja s prošlošću, i bez osude zločinaca, za ovu zemlju nema budućnosti- ocijenio je Habulin.

Foto: IzvorN1
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI