Neovisni novinarski portal
1.8.2021.
DJEČICA
Međunarodni dječji festival u Šibeniku: Međunarodno dječje veselje od 19. lipnja do 3. srpnja (program)

Međunarodni dječji festival u Šibeniku:
Međunarodno dječje veselje od 19. lipnja do 3. srpnja (program)

Večeras počinje Festival u Šibeniku. Jedan od najstarijih festivala u Europi koji njeguje stvaralaštvo za djecu i dječje stvaralaštvo – 61. po redu Međunarodni dječji festival u Šibeniku održava se od 19. lipnja do 3. srpnja. Festival je, kažu u direkciji,  uspio zadržati epitet međunarodnog događanja usprkos otežanim uvjetima uslijed pandemije koronavirusa. Tako će u programu svečanog otvorenja u subotu, 19. lipnja, na ljetnoj pozornici nastupiti najnagrađivanije cirkusko kazalište u Španjolskoj – Vaivén Circo s predstavom ‘Ono bitno’.

‘Riječ o kazalištu koje je ranije nastupilo na MDF-u te je zbog utiska koje je svojim sudjelovanjem ostavilo na Festival pozvano da ponovno dođe što je prvotno bio plan za 60. izdanje Festivala od čega se moralo odustati zbog zdravstvene krize u svijetu prošle godine’ vele iz organizacije MDF-a.

U subotu će Festival na ljetnoj pozornici tradicionalno svojim nastupom otvoriti i dječji zbor Zdravo maleni, a nakon toga Šibenčane i goste grada očekuje zabavan program u organizaciji urednika programa trgova i ulica, Marka Kovača i njegovog društva na Trgu Pavla Šubića I. te, naravno, vatromet.

Autor ovogodišnjih festivalskih vrata je nagrađivani hrvatski umjetnik, Danijel Srdarev koji, također, potpisuje i plakat 61. MDF-a.

Prvi put ove godine, festivalska publika mogla je kupiti ulaznice za predstavu otvorenja, a svečanom otvorenju prisustvovat će veleposlanik Talijanske Republike u Hrvatskoj, Pierfranceso Sacco, te veleposlanik  Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, Nj. E. g. Alonso Dezcallar de Mazarredo.

Već idućeg dana, u nedjelju, 20. lipnja, bit će gužve na trgovima i ulicama Krešimirovog grada, napose u izložbenim prostorima kada će biti otvorene brojne izložbe koje su na poseban ponos ove godine Festivalu i gradu.

Tako će ove nedjelje u Šibeniku biti otvorene izložbe (Ne)vidljivo (studio Galerije sv. Krševan), zatim, Kad se male ruke slože (povijesna jezgra), U životu je važno da ne skidaš pločice sa zida u kupaonici – in memoriam Mladenu Kušecu (ex foaje HNK u Šibeniku, danas Brešanova soba). Zatim Kostim i/ili skulptura – alternativno od kostima do skulpture (HNK u Šibeniku / Civitas Sacra) te Tata i kiša Vita / Laboratorio Bestiario Danijela Srdareva (Muzej grada Šibenika) te Allegro Vivace u suradnji s Fondacijom Mersad Berber (Galerija svetog Krševana).

U nedjelju, od 21.15h najmlađe na Gorici očekuje i prva filmska projekcija iz filmskog programa – Hrabri mališan 2.

Dakako, jedna od značajnijih komponenti MDF-a je njegov radioninički program u kojem djeca uz vodstvo mentora uz zabavu uče i vesele različitim kreativnim vještinama.

A sada vam donosimo cjeloviti program MDF-a:

Trg Republike Hrvatske 

SVEČANO OTVORENJE

 

ESENCIJA / ESENCIAL

Subota, 19. lipnja u 21:00

Vaivén Circo, Španjolska

Miguel A. Moreno Montosa, Vaivén Circo

 

Redatelji: Javi Parra, Vaivén Circo

Skladatelj: Daniel Sam Maldonado

Koreografi: Vaivén Circo & Rosa Mari Herrador

Scenografi: Vaivén Circo & Pepe del Pino

Kostimograf: Juan Prohibido

Oblikovatelj svjetla: Juan Carlos Tamajón Tama

Autor umjetničkih djela korištenih na setu: El Niño de las Pinturas Raúl Ruiz

Autorica cirkusa: Vaivén Circo

Suradnik na režiji: Jokin Oregi

Igraju: Miguel A. Moreno, Bolo, Raquel Pretel, Manuel Zamora, Irene de Paz, Chema Martín

 

Esencija je predstava koja se bavi prijelazima. Pet likova koji se igraju i sanjaju u svojim nas pustolovinama vode kroz neistražene kutke u kojima je najjednostavniji način ujedno i najbolja odluka. Spektakularna scenografija nadahnuta je Waldorfovom „dugom“, igračkom što se sastoji od stupova i lukova, koja je oduvijek potpirivala dječju maštu.

Trajanje: 50 min

Uzrast: za sve uzraste

PROGRAM

Trg Republike Hrvatske

 

Nedjelja, 20. lipnja u 21:00

VELIKI ZA MALE

HRVATSKI AUTORI – POSVETA RAJKU DUJMIĆU

 

Bend:

Ante Gelo, gitara

Goran Kovačić, klavijature

Zvjezdan Marjanović, bas gitara

Mario Klarić, bubnjevi

Antonio Geček, truba

Mario Bočić, saksofon

Nastupaju: Mia Dimšić, Marko Tolja, Albina Grčić, Iva Ajduković, Antonela Đinđić, Antonela Doko, Marko Kutlić, Dino Petrić, Alen Đuras, Sabina Hebiri, Bruna Oberan.

Voditeljica: Zlata Mück

 

Mladi hrvatski glazbenici pod vodstvom Ante Gele izvode pjesme s petog studijskog albuma Novih Fosila Za djecu i odrasle.

Trajanje: 70 min

Uzrast: za sve uzraste

 

 

Ponedjeljak, 21. lipnja u 21:00

VELIKI ZA MALE

HRVATSKI AUTORI ZA DJECU – DEDIĆ, JUSIĆ, MIHALJEVIĆ, KALOGJERA, KABILJO, KRAJAČ, BRITVIĆ, KUŠEC

 

Bend:

Ante Gelo, gitara

Goran Kovačić, klavijature

Zvjezdan Marjanović, bas gitara

Mario Klarić, bubnjevi

Antonio Geček, truba

Mario Bočić, saksofon

Nastupaju: Mia Dimšić, Marko Tolja, Albina Grčić, Iva Ajduković, Antonela Đinđić, Antonela Doko, Marko Kutlić, Dino Petrić, Alen Đuras, Sabina Hebiri, Bruna Oberan.

Voditeljica: Zlata Mück

 

Mladi hrvatski glazbenici pod vodstvom Ante Gele izvode najpoznatije i najveće dječje evergreene.

Trajanje: 70 min

Uzrast: za sve uzraste

Utorak, 22. lipnja u 21:00

HRVATSKE VILE I VJEŠTICE

Kazalište Prijatelj, Zagreb

Hrvoje Zalar

 

Redatelj i dramaturg: Hrvoje Zalar

Koreografija: Maja Đurinović

Oblikovatelj zvuka: Dražen Slopšek

Igraju: Vini Jurčić, Anja Đurinović Rakočević, Hrvoje Zalar

 

Hrvatske vile i vještice šaljivo je „znanstveno“ predavanje obogaćeno uprizorenjima hrvatskih usmenih narodnih priča i legendi u kojima se pojavljuju najpopularniji likovi iz mitova i bajki. Djeca će u ovoj predstavi na zabavan i duhovit način saznati neke činjenice o njihovu izgledu, karakteru i sklonostima. Ideje za dramatizaciju preuzete su iz narodnih priča koje su sakupili Jozo Vrkić, Vid Balog, Darinka Hanžek, Josip Kekez, Joža Skok i drugi.

Trajanje: 45 min

Uzrast: 5+

 

 

Srijeda, 23. lipnja u 21:00

SREBRNA PREDSTAVA / SILVER SHOW

Silver Dance Company, Izrael

Shimon Mansura

 

Koreograf: Shimon Mansura

Oblikovatelj svjetla: Shimon Mansura

Igraju: Nitzan Naim, Yuval Razon, Shiri Reymond, Kalanit Kats, Adi Naor, Nitsan Ben Zevi

 

Ova specifična predstava kombinira ples s idejom oživljavanja neživih predmeta od različitih materijala, podižući raspon estetskog izraza plesača i njihove plesne kreativnosti. Kao što plesač kontrolira svoje tijelo u ekstremnim situacijama, tako se različiti materijali pojavljuju kao sastavni dijelovi tijela plesača, testirajući njihovu kontrolu i nad “neživim” materijalima. Ovo je zabavna predstava za cijelu obitelj, u kojoj plesači žele podijeliti svoje iskustvo i vještine s plesnog podija.

Trajanje: 60 min

Uzrast: 6+

Četvrtak, 24. lipnja u 21:00

PETAR I VUK

Hrvatsko narodno kazalište Split

Sergej Prokofjev

 

Koreograf: Remus Dimache

Dirigent: Jure Bučević

Scenografkinje: Dinka Jeričević i Morana Petrović

Kostimografkinja: Morana Petrović

Oblikovatelj svjetla: Branimir Bokan

Pripovjedač: Maro Drobnić

Igraju: polaznici Baletnog studija HNK Split uz pratnju Orkestra HNK Split

 

Simfonijska bajka za djecu Petar i vuk, za koju je Sergej Prokofjev skladao glazbu i napisao tekst, praizvedena je u Moskvi 1938. godine po narudžbi Središnjeg moskovskog kazališta za djecu s ciljem edukacije najmlađih kazališnih gledatelja. Svaki je lik priče predstavljen jednim instrumentom. Dvadeset i osam mladih plesača izvest će ovaj klasik 20. stoljeća koji se već više od osam desetljeća izvodi širom svijeta na oduševljenje djece i odraslih.

Trajanje: 35 min

Uzrast: 4+

 

Petak, 25. lipnja u 21:00

HOĆU-NEĆU

Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb

Vesna Kosec-Torjanac

 

Redatelj: Dubravko Torjanac

Scenograf: Ivan Duić

Kostimografkinja: Žarka Krpan

Skladatelj: Davor Rocco

Igraju: Amanda Prenkaj, Tena-Antonija Torjanac, Berislav Tomičić, Marko Hergešić

 

Hoću-neću predstava je o igri – mašti bez granica, kreativnosti kojom se stvaraju svjetovi ni iz čega. U dječjem društvu potreban je samo jedan „Hoću“– dogovor, volja, pristanak – i svijet igre podatno se rastvara pred sudionicima. „Neću“ je privremeno izlaženje iz tog svijeta da bi se uspostavio novi izazov i krenulo u pustolovinu nepoznatim prostorima.

Bez obzira na sve okolnosti suvremenog doba, igra je djeci prirođena. Na predstavi Hoću-neću djeca u gledalištu bit će sudionici zbivanja u njima prepoznatljivom svijetu mašte, pa će kreativna igra, svojstvena djeci i glumcima, postati uzajamni svijet užitka i radosti.

Trajanje: 40 min

Uzrast: 3+

 

Subota, 26. lipnja u 21:00

VEČER FOLKLORA KUD-ova

KUD „Sveti Juraj Osojnik“, Dubrovnik; voditelj Ivan Šurko

KUD Metković, Metković; voditelj

KUD „Kumpanija“, dječja skupina „Mafrina“, Vela Luka; voditelj Želimir Maričić

 

Večer predstavljanja bogate kulturne baštine Dubrovačko-neretvanske županije kroz programe tradicijskih KUD-ova.

KUD „Sveti Juraj Osojnik“ iz Dubrovnika osnovan je 2010. godine s ciljem očuvanja gotovo nestale tradicije toga kraja, izvornog folklora i vokalnih i instrumentalnih tradicijskih sadržaja, odnosno prenošenja kulturne baštine na nove naraštaje.

KUD Metković osnovan je 1977. godine s ciljem objedinjavanja različitih aktivnosti amaterskog stvaralaštva, poput folklora, mandolinskog orkestra, zbora i dramskih aktivnosti, i očuvanja bogate tradicijske baštine neretvanskog kraja.

KUD „Kumpanija“ iz Vele Luke osnovan je 1977. godine s ciljem okupljanja zaljubljenika u luški folklor. U sklopu KUD-a osnovana je i dječja folklorna sekcija „Mafrina“.
Osim luških plesova: tanca, mafrine, šege-šege, kotilijuna, četiri pasa, pritilice, traškuna, pauše, trepavice i dva pasa, ova sekcija njeguje tradicionalne plesove i iz ostalih naših krajeva.

Trajanje: 70 min

Uzrast: za sve uzraste

 

Nedjelja, 27. lipnja u 21:00

MATOVILKA – KAZALIŠNI MOLJCI

Kazalište Tvornica lutaka, Zagreb

Petra Radin i Matija Šakoronja

 

Redatelj: Igor Šeregi

Scenograf: Krunoslav Ozimec

Kostimografkinja: Đurđica Vorkapić

Skladatelj: Saša Miočić

Igraju: Filip Detelić, Josip Brakus, Matija Šakoronja, Borko Perić / Petra Radin

 

Moljci su tipični učenici koji su pomalo lijeni u početku i ne nalaze ništa zanimljivo što bi čitali u digitalnom dobu. Učitelj ih uspije natjerati, a zatim im prepusti cijelu predstavu Matovilke, u koju Moljci zarone do kraja tako da im ona na koncu prerano završi. Na kraju predstave vraćamo se Moljcima u njihovim školskim klupama da nam ispričaju što su sve naučili. Na taj način djeca mogu  vidjeti što se sve zabavnoga može dogoditi ako mašti pruže šansu kroz čitanje.

Trajanje: 50 min

Uzrast: 5+

 

Ponedjeljak, 28. lipnja u 21:00

ZLATNO LIBRO – BAJKE IZ DUBROVAČKOG KRAJA

Koprodukcija Gradskog kazališta Marina Držića i Dubrovačkih ljetnih igara, Dubrovnik

Ivica Kipre i Aleksandra Piteša

 

Redateljica: Helena Petković

Skladatelj: Ivan Končić

Dirigent: Franko Klisović

Dramaturzi: Marin Lisjak i Filip Jurjević

Scenografkinja i kostimografkinja: Irena Kraljić

Oblikovatelj svjetla: Marko Mijatović

Oblikovateljica oglavlja i dekoracija: Ana Mikulić

Igraju: Ivana Gulin, Hrvoje Sebastijan, Mirej Stanić, Zdeslav Čotić, Bojan Beribaka, Dario Gverović, Dan Vukelić, Đana Kahriman, Šimun Končić, Vanda Đanić, Denis Ajduković, Đive Kušelj, Stijepo Medo, Stefani Grbić, Karmen Pervitić

 

Ove bajke pripadaju klasičnim primjerima narodnog usmenog stvaralaštva: bogate su fantazmagoričnim likovima i napetim „dramskim” situacijama u kojima se na različite načine iskušavaju i nagrađuju kvalitete protagonista i prepune arhetipskih elemenata koji, čitani iz suvremene vizure, otvaraju prostor za duhovitu i zanimljivu teatralizaciju.

Trajanje: 60 min

Uzrast: 5+

 

Utorak, 29. lipnja u 21:00

DOKTOR SVELJEČIĆ

Gradsko kazalište Sisak

Petra Cicvarić

 

Redatelj: Peđa Gvozdić

Oblikovatelji lutki i scenografi: Ivana Živković i Sheron Pimpi-Steiner

Kostimografkinja: Danijela Gotal Grgurač

Skladatelj: Saša Tadić

Igraju: Dunja Fajdić, Katarina Šestić, Lino Brozić

 

Doktor Svelječić topla je, duhovita i poučna priča o doktoru koji ima lijek za sve, pa svakoga dana u njegovu ordinaciju dolaze djeca koje muči određeni problem. U spravljanju napitaka pomažu mu njegovi pomoćnici: Vedra, Mrgud, Mudri i Straško, koji se brinu da napitak ima sve sastojke i da dođe u prave ruke. No jednoga dana pojavi se djevojčica Mia, koja želi postati zločesta kako bi se svidjela svome društvu. Naš doktor našao se pred najtežim zadatkom u karijeri: za loše stvari on ne spravlja napitke, ali ne zna kako riješiti neobičan problem.

Trajanje: 45 min

Uzrast: 6+

Srijeda, 30. lipnja u 21:00

MIŠ U TOĆU

Gradsko kazalište lutaka, Split

Ivana Vuković

 

Redatelj: Ivan Plazibat

Dramaturginja: Ivana Vuković

Scenografkinja: Tina Vukasović

Kostimografkinja: Ana Marin

Scenski pokret: Damir Klemenić

Skladatelji: Bojan Brajčić i Željana Cvitanović

Oblikovatelj svjetla: Lucijan Roki

Glazbena korepetitorica, pijanistica i inspicijentica: Željana Cvitanović

Igraju: Franjo Đaković, Ana Marija Veselčić, Milena Blažanović

 

Mega popularan chef Mačor Čili nakon uspješne televizijske karijere teško nalazi restoran u kojem će i dalje biti zvijezda. U svom lutanju susreće meganepoznatu Mišku Sol, koja sa sobom stalno nosi bakine recepte, kojima često i eksperimentira dok sanja da će jednog dana postati prava kuharica. Miška u njihovu susretu vidi priliku da uči od svog uzora, od najboljeg među najboljima, a chef Mačor nada se da će Miškine vještine iskoristiti kako bi vratio svoju slavu.

Trajanje: 45 min

Uzrast: 3+

 

Četvrtak, 1. srpnja u 21:00

ZORA RIĐOKOSA

Gradsko kazalište Trešnja, Zagreb

Kurt Held i Thomas Birkmeir

 

Redatelj: Rene Medvešek

Dramaturg: Dubravko Mihanović

Scenografkinja: Tanja Lacko

Kostimografkinja: Barbara Bourek

Glazbeni suradnik: Matija Antolić

Scenski pokret: Pravdan Devlahović

Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek

Igraju: Dubravka Lelas, Luka Bulović, Matija Čigir, Aleksandra Naumov, Paško Vukasović, Daria Knez Rukavina, Radovan Ruždjak, Tvrtko Jurić, Karla Brbić / Marija Šegvić, Ana Vučak Veljača, Sanja Hrenar, Jure Radnić, Tomislav Rališ, Kruno Bakota, Silvio Mumelaš, Matija Antolić

 

Četrnaestogodišnja Zora, koja je kao izbjegličko dijete stigla u Senj, predvodnica je dječje bande koja hara gradom, krade “ono što im je potrebno da prežive” i usput podmeće nogu gradskim moćnicima. Kada dvanaestogodišnji Branko ostane bez majke i bez doma, a nitko ga neće, on upadne u nevolje, iz kojih ga izvuče Zora. Ona ga odvede u ruševnu tvrđavu Nehajgrad, u kojoj živi sa svojom četveročlanom družinom ostavljene ili zlostavljane djece, koja sama sebe nazivaju “uskocima”, po čuvenim jadranskim moreplovcima i borcima protiv nepravde. Usporedno s njihovom pričom pratimo i onu o sukobu bogatog veletrgovca i korumpiranog gradonačelnika sa siromašnim ribarom Gorjanom, jedinim zaštitnikom Zore i njezine družine.

Trajanje: 90 min

Uzrast: 9+

 

Petak, 2. srpnja u 21:00

ADRIATIKO / ADRIATICO

Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci u suradnji s Gradskim kazalištem mladih, Split

Siniša Novković

 

Redatelj, dramaturg, scenograf, kostimograf i skladatelj: Siniša Novković

Igraju: Serena Ferraiuolo, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich

 

Tri oceonografa, suočena sa smetnjama u radu svojih instrumenata, odlučuju otkriti tajne našega mora. Na njegovu dnu pronađu ogroman kovčeg koji sadrži nezamislivo blago. Da bi se naši scenografi spasili, morat će izvršiti vrlo težak zadatak – ispričati priču nad pričama. Ova zabavna predstava za obitelj povest će gledatelje u otkrivanje tajni Jadranskog mora kroz krimi zaplet: „Postoji priča… priča koja se mora ispričati pod svaku cijenu!“

Trajanje: 50 min

Uzrast: 5+

 

Subota, 3. srpnja u 21:00

SVEČANO ZATVARANJE

 

POVRATAK PLESU / BACK TO DANCE

Kataklò Athletic Dance Theatre, Italija

Giulia Staccioli

 

Redateljica i koreografkinja: Giulia Staccioli

Igraju: Maria Agatiello, Marco Zanotti, Gulio Crocetta, Eleonora Guerrieri, Stefano Ruffato, Sara Palumbo, Matteo Battista

 

Kataklò Athletic Dance Theatre najvažnije je talijansko atletsko-plesno kazalište, međunarodno prepoznato i cijenjeno čak i izvan kazališne scene, prikladno za bilo koju vrstu umjetničke i izvedbene umjetnosti.

Povratak plesu govori o povratku plesača na scenu, o prilici da napokon podijelimo teret emocionalnog iskustva nakupljenog i proživljenog posljednjih mjeseci. Giulia Staccioli potpisuje predstavu koja kombinira različite repertoarne fragmente prenoseći poruke nade: sakupimo sve dijelove, obnovimo sebe, pokažimo se novim, ali uvijek vjernim sebi. Ukratko, vratimo se plesu!

Trajanje: 45 min

Uzrast: za sve uzraste

 

 

 

 

 

 

LIKOVNI PROGRAM

 

 

OTVORENJE IZLOŽABA

Nedjelja, 20. lipnja

 

Studio Galerije sv. Krševana (Galerija Matija) u 12:00

(NE)VIDLJIVO

Izložba likovnih radova sa svehrvatskoga likovnog natječaja za učenike osnovnih škola

 

O izložbi:

Ovogodišnja tema (Ne)vidljivo, posvećena je tematici nevidljivih prijetnji, poput pandemija virusa COVID-19, potresa… koje su imale vrlo vidljive posljedice i koje su promijenile svakodnevicu građana Hrvatske te su nedvojbeno duboko utjecale i na svakodnevni i na psihički i emotivni život djece, na njihovo fizičko i mentalno zdravlje i odnos prema drugim ljudima i svijetu, a time i na njihovo poimanje vlastitoga identiteta. Vjerujući da likovno izražavanje pored estetskoga doživljaja može imati i nezanemariva terapijska svojstva, želja nam je bila potaknuti djecu da sagledaju i prorade iskustvo protekle godine i da likovnim sredstvima izraze osobni doživljaj neuobičajenoga i po mnogo čemu zahtjevnog razdoblja u vlastitom životu, kao i u životu svoje uže i šire okoline.

 

Stara gradska jezgra u 12:00

KAD SE MALE RUKE SLOŽE – POGODI TKO SAM

Ulična izložba zastavica sa svehrvatskoga likovnog natječaja za dječje vrtiće

 

O izložbi:

Zastavice, kao originalni autoportreti, su oslikane likom djeteta raširenih ruku kako bi se nizanjem pojedinačnih zastavica oblikovalo simbolično kolo malih prijatelja koji zajednički grle dječji festival. Crtajući svoj lik u kostimu omiljenog junaka (koji može biti lik iz slikovnice, knjige, crtića, filma, televizijske serije, stripa…, ali i osoba iz vlastite sredine) ili u kostimu koji su sami osmislili za sebe prema vlastitim zamislima i željama, djeca će istražiti simboličku moć odjevnih predmeta ili kostima u oblikovanju i posredovanju osobnih identiteta i projekcija o sebi te likovno iskazivanja vlastitog unutarnjega svijeta i načina na koji sami sebe doživljavaju.

Foaje Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku u 12:30

U ŽIVOTU JE VAŽNO DA NE SKIDAŠ PLOČICE SA ZIDA U KUPAONI – IN MEMORIAM MLADEN KUŠEC

Martina Petranović, dr. sc., Zagreb

 

O izložbi:

Multimedijalna izložba u čast Mladenu Kušecu, hrvatskom književniku, novinaru i publicisti, a ujedno i iznimno cijenjenom, dugogodišnjem suradniku Festivala. Kroz postav selektiranih audio i video materijala nastalih pod uredništvom Mladena Kušeca, kao i knjiškog opusa nastalog iz pera Mladena Kušeca, bit će predstavljen djelić njegove bogate ostavštine namijenjene djeci i mladima.

 

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku / Civitas Sacra u 13:00

KOSTIM I/ILI SKULPTURA (ALTERNATIVNO: OD KOSTIMA DO SKULPTURE)

Ika Škomrlj, kostimografkinja, Zagreb

Ivana Bakal, kostimografkinja i vizualna umjetnica, Zagreb

 

O izložbi:

Predstavljanje radova dviju kostimografkinja, doajenke hrvatske kostimografije Ike Škomrlj te suvremene kostimografkinje i vizualne umjetnice Ivane Bakal, čija kostimografska ostvarenja obuhvaćaju i klasični kazališni kostim i umjetničke iskorake prema skulpturalnome oblikovanju kostima (Škomrlj), odnosno eksperimente s kostimima-skulpturama ili kostimima-instalacijama u izložbenim i ne kazališnim prostorima kao i s performansom kostima (Bakal). Radovima bih se prikazao raspon stvaranja od ideje do realizacije, dakle od skice preko kostima do fotografije izvedbe pa možda i žive izvedbe, kako bi se posjetitelje uvelo u proces kreacije kostima (a ne samo završni rezultat), ali i pokazao širok dijapazon najaktualnijih umjetničkih istraživanja na polju oblikovanja kostima i multimedijalnoga djelovanja umjetnika. Pritom je posebno zanimljiv aspekt rada i uporaba neuobičajenih materijala (otpad, reciklaža, biomaterijal…) i eksperimentiranje s idejom održive umjetnosti.

 

Muzej grada Šibenika u 19:00

TATA I KIŠA VITA / LABORATORIO BESTIARIO

Danijel Srdarev, akademski slikar – grafičar, Šibenik

 

O izložbi:

Slikarski ciklus nazvan “Bestijarij” izrazita je potvrda njegove imaginativne i izvedbene specifičnosti. Motivika je naizgled bliska infantilnoj fantaziji, ali pruža priliku za prave crtačke i materičko-tehničke efekte, za uspješan spoj prisnosti i vještine, lakoće i iskustvenosti. Sam odabir teme nužno ima i eruditsku, transhistorijsku, gotovo citatnu podlogu, to više što je odabrano životinjstvo izričito situirano u mletački, povijesno zasićeni kontekst. Ne zaboravljamo da je Venecija grad svetog Marka koji simbolizira lav, da je u tom gradu Pietro Longhi još u XVIII. stoljeću fiksirao egzotični pijen, tromi korpus uhvaćenog nosoroga, a da u mutnim vodama kanala možemo i smijemo zamišljati najrazličitija čudovišta.

Animalia Danijela Srdareva tretira uglavnom okrutne, proždrljive, zastrašujuće moćne i prijeteće zastupnike faune. Nije slučajno ni što je nekoliko naslova onomatopejski obilježeno, upućujući na njihovo glasanje od kojega bi se trebala lediti krv u žilama. Pri njihovu predstavljanju dominiraju ralje i žvale, šiljati rogovi i zašiljeni zubi, oštre kandže i bodljikave ljuske, nakostriješena griva i opasno upereni repovi. Ali sve je to nemalo ironijom začinjeno i gotovo nježnim oblikovanjem pripitomljeno. Autorov duktus očituje se u istančanom staccatu, u odmjerenom nizanju trokutića i rombova, u organičkom redanju zareza i crtica, u sustavnoj razmjeni tamnih i svijetlih pojaseva, u spretnoj interpolaciji mehanički otiskivanih djelova. Jednom riječju, u sposobnosti ludičkog asimiliranja fantastične ikonike i snazi preobrazbe neobičnoga u blisko – a što je upravo suprotno konvencionalnim očekivanjima.

 

Tonko Maroević

 

Galerija sv. Krševana u 20:00

U suradnji Fondacije „Mersad Berber“, Galerija sv. Krševan i  Međunarodni dječji festival Šibenik – Hrvatska

ODABRANA DJELA MERSADA BERBERA

Mersad Berber, akademski slikar, Bosanski Petrovac, Bosna i Hercegovina

 

O izložbi:

U suradnji Fondacije „Mersad Berber“, Galerije sv. Krševan i  Međunarodnog dječjeg festivala,  Maestro Mersad Berber se nakon trideset i sedam godina od zadnje izložbe u Galeriji Matija, tijekom Jugoslovenskog dječjeg festivala,  ponovno vraća na Festival i Šibenik.

Izložba odabranih umjetničkih djela slikara Mersada Berbera, ulja na platnu, sa slavnim motivima dubrovačkih flora, konja i infantkinja, je posebni poklon Festivalu i gradu Šibeniku.

 

Ponedjeljak, 21. lipnja

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik u 11:00

BERTUCHOVO SLIKOVNO CARSTVO – OTKRIJ TAJNE DJEČJE ENSCIKLOPEDIJE

Kristina Gverić, kustosica i muzejska pedagoginja, Zagreb

 

O izložbi:

Izložba o dječjoj slikovnoj enciklopediji Bilderbuch für Kinder – Slikovnica za djecu, nastaloj na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, autora Friedricha Justina Bertucha koju danas u Hrvatskoj čuva jedino Hrvatski školski muzej. Bertucha nazivaju ocem slikovnice, a njegovo djelo mnogi  smatraju prvom dječjom slikovnom enciklopedijom.

 

RADIONIČKI PROGRAM

 

 1. lipnja – 3. srpnja

Radio Šibenik, Ulica Velimira Škorpika 23 u 9:00

ZUJALICA

Dječja radijska radionica

Voditeljica: Maja Bukić Kulaš, prof. fonetike i talijanskog jezika, Šibenik

 

 1. lipnja – 3. srpnja

Hrvatsko novinarsko društvo, Ulica Božidara Petranovića u 19:00

NORA

Dječja novinska radionica

Voditelj: Marko Podrug, novinar, Šibenik,

Asistentica: Lana Kalebić, studentica, Šibenik

 

 1. – 23. lipnja

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik u 9:00

ŠKOLSKI MUZEJ SLIKOM PRIČA – NAŠA SLIKOPRIČA

Likovna radionica

Popratni radionički program uz izložbu „Bertuchovo slikovno carstvo“ HŠM-a

Voditeljica: Kristina Gverić, kustosica i muzejska pedagoginja, Zagreb

 

 1. – 23 lipnja

Ispred Nove crkve u 9:00

KAPETAN IVO U LOVU DUGU

Likovno-literarna-glazbena radionica

Voditeljice: Anamarija Asanović, modna dizajnerica, Split; Marija Pajić, televizijska reporterka, Zagreb, i Sonja Dundić, glazbenica, Split

 

 1. – 23 lipnja

OŠ Faust Vrančić u 9:30

TEORIJA KREATIVNOSTI

Skladateljska i glazbeno – produkcijska radionica dječje glazbe

Voditelj: Olja Dešić, akademski glazbenik, Rijeka

 

 1. – 25. lipnja

Ispred glavnog ulaza u Muzej grada Šibenika u 9:00

ALISA U ZEMLJI ČUDESA

Kostimografska radionica

Voditeljice: Ivana Bakal, dr. art., kostimografkinja i vizualna umjetnica, Zagreb, i Katarina Radošević Galić, kostimografkinja i slikarica, Novi Zagreb/Odra

 

 1. – 25. lipnja

Ispred Turističke zajednice grada Šibenik u 9:00

POSTANI KARIKATURIST I STRIP CRTAČ

Karikaturistička i stripovska radionica

Voditelj: Nik Titanik, karikaturist, strip crtač i ilustrator, Sveta Nedelja

 

 1. – 25. lipnja

Obala palih omladinaca (travnjak ispod Biskupske palače) u 9:00

PLESNA IGRAONICA

Plesna radionica

Voditeljice: Kristina Erceg, dipl. kineziolog, instruktorica plesnih programa za djecu i mlade i Iva Mihelčić Perković, instruktorica plesnih programa za djecu i mlade, Šibenik

 

 1. – 25. lipnja

Trg Pavla Šubića I.

IGRA SA SUPROTNOSTIMA VELIČINA

Likovna radionica

Voditeljice: Helena Šarić, učiteljica razredne nastave i Ivana Zorić Bilić, učiteljica razredne nastave, Šibenik

 

 1. – 30. lipnja

Ulica svetoga Krševana u 9:00

HRVATSKE AUTENTIČNE IGRAČKE

Interaktivna radionica

Voditeljice: Tanja Tandara, projektna menadžerica u kulturi i Tijana Vidović, profesorica pedagogije, Zagreb

 

 1. – 30. lipnja

Ispred Turističke zajednice grada Šibenika u 9:00

ZAŠTO?

Radionica kritičkog mišljenja

Voditeljica: Kaya Tamara Sertić, mag. filozofije, bacc. sociologije i komparativne književnosti, terapeutkinja integrativne tjelesno orijentirane psihoterapije, Zagreb

 

 1. – 30. lipnja

Studio Galerije sv. Krševana / Galerija Matija u 9:00

RADIONICA FILCANJA VUNE – vunaRI

Likovno – kreativna radionica

Voditeljice: Petra Štimac, mag. paed. soc i Barbara Fistonić, mag. paed. soc., Rijeka

 

 1. – 30. lipnja

Ispred Nove Crkve u 9:00

ZARAZI SE ČITANJEM

Dramska radionica – radionica interpretativnog čitanja

Voditeljica: Martina Treščec Godek, prof. hrvatskog jezika i dramska pedagoginja, Koprivnica

 

 1. – 30. lipnja

Ulica Horacija Fortezze u 9:00

MULTIMEDIJA U POKRETU

Informatička radionica – izrada audio materijala na tabletima

Voditelji: Saša Špoljarić, dipl. katehet, i Mihael Kivač, glazbeni pedagog, Koprivnica

 

 1. lipnja – 1. srpnja

Trg Pavla Šubića I. u 9:00

USKOČI U PRIČU

Likovna radionica izrade 3D bilježnica

Voditeljice: Valerija Djanješić, mag. edu. likovne kulture i Jelena Kovačev, akademska umjetnica, Zagreb

 

 1. lipnja – 2. srpnja

Galerija sv. Krševana u 9:00

ARTIONICA MERSAD BERBER

Likovna radionica u suradnji s Fondacijom Mersad Berber

Voditeljice: Liljana Velkovski, povjesničarka umjetnost, etnologinja i muzejska pedagoginja, Zagreb; Maja Blažek, akademska umjetnica, Koprivnica, i  Ira Berber, članica uprave Fondacije Mersad Berber, Zagreb

 

 1. lipnja – 2. srpnja

Atrij Muzeja grada Šibenika u 9:00

DVOJKE I TROJKE, OBLICI I BROJKE

Glazbeno – likovna radionica

Voditeljice: Lidija Detić, odgajateljica i glazbenica, i Smiljana Čoh, likovna umjetnica, Varaždin

 

 1. lipnja – 2. srpnja

OŠ Faust Vrančić u 9:00

LUTKA ZIJEVALICA – OD IZRADE DO UPRIZORENJA

Lutkarska radionica

Voditeljica: izv. prof. ArtD. Ria Trdin, Osijek

 

 

LITERARNI PROGRAM

 

PROGRAM PRIPOVJEDANJA I ČITANJA

 

 1. lipnja – 2. srpnja

Trg Dobrić u 20:00

ISTOČNO OD SUNCA – ZAPADNO OD MJESECA

Pripovijeda: Jasna Held, profesionalna pripovjedačica, Dubrovnik

Bajke i priče dio su kulturne baštine svih naroda svijeta. Stoljećima prenošene riječju pripovjedača, pomažu ljudima u spoznaji svijeta i vlastita bitka. Živa riječ pripovjedača, prenoseći snažne slike iz svijeta bajki, slike u kojima živi duh čitava čovječanstva, nanovo oživljava u dušama djece i odraslih, vraćajući nas na prapočetak, pomažući nam da se suočimo sa sadašnjom zbiljom kako bismo aktivno živjeli i stvarali novo sutra.

Trajanje: 90 min

Uzrast 5+

 

 1. 28. lipnja – 2. srpnja

Poljana 6 / ispred ulaza Knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik u 19:00

U GODINA ČITANJA, ČITAJU NAM POZNATI, ILI MANJE POZNATI, ALI VAŽNI, ŠIBENČANI!

Na ulicama grada Šibenika priče će čitati poznati, ili manje poznati, ali važni (za život Grada) Šibenčani!

Trajanje: 40 min

Uzrast 5+

 

LITERARNE RADIONICE

 

 1. lipnja – 2. srpnja

Tehnička škola Šibenik / Ulica Ante Šupuka 31 u 10:00

INTERNET & NOVINARSTVO

Voditeljica: Kristina Kovačević, prof. francuskog i talijanskog, Stubičke Toplice

 

 1. lipnja – 2. srpnja

Obala palih omladinaca / travnjak podno Katedrale u 10:00

KAKO SAM GRADOM TRAŽIO PRIČU

Voditelji: Ana Martina Bakić, ing. arhitekture, i Miroslav Mićanović, književnik, Zagreb

 

 1. lipnja – 2. srpnja

Obala palih omladinaca / travnjak podno Muzeja grada Šibenika u 10:00

KAZALIŠTE IZ KOFERA ILITI KAMIŠIBAJ

Voditelji: Vera Pfaff i Relja Dušek, Udruga Kozlići, Zagreb

 

 

 

 1. lipnja – 2. srpnja

Obala palih omladinaca u 10:00

MORE – PRIČE O SVJETSKIM I JADRANSKOM MORU

Voditeljica: dr. sc. Maja Novosel, stručna savjetnica na PMF-u, Zagreb

 

 1. lipnja – 2. srpnja

Obala palih omladinaca u 10:00

PRIČAJ MI PRIČU

Voditelji: Martina Čvek i Kruno Bakota, magistri glume, Zagreb

 

 

PROGRAM TRGOVA I ULICA

 

Subota, 19. lipnja

Svečano otvorenje programa trgova i ulica

Trg Pavla Šubića I. u 22:30

DICKO KLAUN

Nastupa: DJ IT

Disco međugeneracijske solidarnosti u kojem zajedno plešu svi od novorođenčadi do Jože Manolića: mame, tate, djedovi, bake, ujne, strine i stričevi, djeca, unuci, nećaci i totalni stranci dijele radost plesa na hitove vaše, naše i svačije mladosti! Rasplešimo Šibenik!

Trajanje: 45 minuta

 

 

Nedjelja, 20. lipnja

Trg Kralja Držislava u 19:30

EL CRIC

Izvođači: Aleksandar Đikić, Diana Fureš

Nezaboravno putovanje kroz akrobatiku i leteće cirkuske rekvizite sa dozom vatrenog ludila. Dinamični duo koji vas ostavlja bez daha!

Trajanje: 40 minuta

 

Nakon programa ide ZEZANIMACIJA

 

ZEZANIMACIJA

Tajna uspješnosti i dugovječnosti svakog festivala krije se u dobrom odnosu s vlastitom publikom, u bajkovitoj interakciji, međusobnom slušanju i uvažavanju te zabavi prožetoj smijehom. Nakon svake ulične predstave, naši glumci, akrobati i cirkusanti neće se razbježati na sve strane već će ostati na programu Zezanimacije te poigrati se i popričati s našim najmlađim gledateljima: dati im pouke iz klaunerije, žongliranja i brojnih drugih vještina, ali i uključiti ih u svoje iznenađujuće rituale.

Bit će tu svega: pjesme, plesa, svirke, smijeha i svega onoga što može obuhvatiti riječju Zezancija!

 

 

Ponedjeljak, 21. lipnja

Trg Kralja Držislava u 19:30

MONSIGNEUR K

Izvođači: Aleksandar Đikić, Diana Fureš

Žonglerske točke isprepleću se sa komičnim elementima klaunerije, a uz interakciju s publikom izvođač gradi atmosferu do velikog finala.

Trajanje: 30 minuta

+ ZEZANIMACIJA

 

 

Utorak, 22. lipnja

Trg Kralja Držislava u 19:30

NISKE POBUDE I VISOKE PETE

Izvođačica: Nikolina Majdak

Cirkuska monodrama (ili, preciznije, monokomedija) o šašavoj cirkusantici koja je ustala na lijevu nogu. O nesrazmjeru velikih očekivanja i životne realnosti.

Trajanje: 30 minuta

+ ZEZANIMACIJA

 

 

Srijeda, 23. lipnja

Trg Kralja Držislava u 19:30

CIRKUS ĆUŠPAJZ

Izvođači: Nikolina Majdak, Iva Peter-Dragan, Mario Milčić

Volite čušpajz? Ako možda baš i ne volite čušpajz, ovaj čušpajz ćete sigurno zavoljeti!

Jedan veseli trio za vas kuha vesele cirkuske točke: žonglerske, akrobatske i klaunske!

Trajanje: 35 minuta

+ ZEZANIMACIJA

 

 

Četvrtak, 24. lipnja

Trg Kralja Držislava u 19:30

TRIOLA LA LA

Izvođači: Iva Peter Dragan, Nikolina Majdak, Damir Mihaljević/Mario Miličić

Veseli putujući cirkuski cabaret na sklapanje i rasklapanje, za djecu i odrasle. Uigrani, zaigrani i preigrani trio nudi svojoj miloj publici pregršt vratolomija, akrobacija, žongliranja, muziciranja, plesa i pretumbacija, nudi joj smijeh i veselje, i boje slavlja i radosti. Tu imamo Spretnu, Nespretnu i Smotanog; Sretnu, Veselu i Pametnog, te Žutu, Zelenu i Crvenog. Naravno, ima tu ponekad i komplikacija, no njima je komplikacija vokacija – trude se da se u svemu dobro slažu i da nikad jedno drugoga ne lažu. Jer Triole se vole!

Trajanje: 40 minuta

+ ZEZANIMACIJA

 

 

Petak, 25. lipnja

Trg Kralja Držislava u 19:30

KALEIDOSKOP

Izvođači: Nikolina Majdak, Iva Peter-Dragan, Ivana Bešker, Ivo Frangeš, Dario Zvornik

Akrobatska predstava na pokretnoj kontrukciji. Užitak za oči, uši i sva ostala osjetila uključujući i šesto!!!

Trajanje: 40 min

+ ZEZANIMACIJA

 

 

Subota, 26. lipnja

Trg Kralja Držislava, u 19:30

FIREGALA

Izvođači: Matija Vuletić, Jelena Kalaica, Tatjana Vuletić

Gala performans sa vatrenim rekvizitima. Ne pokušavajte ovo kod kuće i očekujte vatrenu subotu!

Trajanje: 20 min

+ ZEZANIMACIJA

 

 

Nedjelja, 27. lipnja

Trg Kralja Držislava u 19:30

KESTEN I PAPAJA

Izvođači: Matija Vuletić, Tatjana Vuletić

Šljaker i čistačica u borbi za mjesto pod suncem. Cirkuska predstava socijalne tematike nalik na najbolje filmove Charlie Chaplina!

Trajanje: 40 min

+ ZEZANIMACIJA

 

Ponedjeljak, 28. lipnja

Trg Kralja Držislava u 19:30

VITAMIN SHOW

Izvođačica: Iva Peter Dragan

Ulični spektakl sa akrobacijama na svili, te animacijom publike koja aktivno sudjeluje. Predstava koja će vitaminski pozitivno uticati na vaše zdravlje i imunitet jer je cirkuski stžer potvrdio: SMIJEH JE NAJBOLJI LIJEK!

Trajanje: 30min

+ ZEZANIMACIJA

 

 

Utorak, 29. lipnja

Trg Kralja Držislava u 19:30

NIKOLININA TURISTIČKA CIRKUSTURA

Izvođačica: Nikolina Majdak

Pripremite hrane i piće za okrjepu, prikladno se obucite i na noge navucite udobne cipele jer vas čeka puno hodanja i turistička šetnja tajnim lokacijama Šibenika za koje niste ni znali da se skrivaju po tamnim zakucima vašeg grada!

Trajanje: 30 minuta

+ ZEZANIMACIJA

 

 

Srijeda, 30. lipnja

Trg Kralja Držislava u 19:30

SVE ŠTO STE NIKAD ŽELJELI DA PODIJELITE

Izvođači: Domagoj Šoić, Milan Manić

Znaju svašta, a ne znaju ništa. Korisno.

Bacit će puno toga u zrak u nadi da ulove još i više. Na plaži, sportskom terenu, ulici, krovu, garaži, hotelu……. Nešto će vam sigurno moći baciti, prebaciti, nabaciti, odbaciti, predbaciti, podbaciti i izbaciti iz vas ono što svi najviše volimo dijeliti jedni među drugima. Malo pljeska, smijeha i….

Trajanje: 30 minuta

+ ZEZANIMACIJA

 

 

Četvrtak, 1. srpnja

Trg Kralja Držislava u 19:30

THE MULJATOVIĆI

Izvođači: Nikola Mijatović, Jadranka Žinić Mijatović

Dvoje potpuno nepredvidljivih i izgubljenih ljudi pokušavaju proniknuti tajne ovoga svijeta, no poraz je jedino što im polazi za rukom. Porazi im pribavljaju titulu gubitnika nad gubitnicima – jednima od najuspješnijih gubitnika. Na putu prema dole muljaju s raznim rekvizitima, situacijama čak i vlastitim tijelima…

Ovaj show je spoj akrobatike, žongliranja, klauna, komedije i drame, nastao je 2015. a do sada je izvođen na niz festivala u Hrvatskoj: Festival uličnih čarobnjaka, Cest is the Best, Cufus, Čarobni Novigrad, Terezijana…

Trajanje: 30 minuta

+ ZEZANIMACIJA

 

 

Petak, 2. srpnja

Trg Kralja Držislava u 19:30

KAOS CABARET

Izvođači: Milan Manić, Domagoj Šoić, Jadranka Žinić Mijatović, Vladana Manić, Nikola Mijatović

Cirkuski kolaž cabaret za sve uzraste i opredjeljenja! Nezaboravan doživljaj koji neodoljivo podsjeća na večer u cirkusu bez šatora. U ovoj predstavi vidjeti ćete presjek klasičnih cirkuskih točaka – od žongliranja i raznog manipuliranja do zračnih i partner akrobacija, sve to začinjeno diskretnom interakcijom i vrlo umjesnom improvizacijom. Showcase kratkih cirkuskih točaka!

Predstava je 2019. godine dobila nagradu za najinovativniju cabaretsku predstavu na Festivalu cabareta – Gumbekovi dani u Zagrebu.

Trajanje: 60 minuta

+ ZEZANIMACIJA

 

 

Subota, 3. srpnja

Trg Kralja Držislava u 19:30

PARASTILTER

Izvođači: Milan Manić, Domagoj Šoić, Jadranka Žinić Mijatović, Vladana Manić, Nikola Mijatović

Performans u pokretu na visokoj nozi na gradske ulice dovodi petoro izvođača palih sa druge planete. Vođeni zvucima klasične glazbe prolaze ulicama plešući svoj jedinstveni ples – ples na štulama.

Trajanje: 60 min

+ ZEZANIMACIJA

 

 1. lipnja – 3. srpnja

Trg Poljana

Itinerània, Španjolska

LABIRINT / EL LABERINT

 

Neobična mreža transparentnih zidova i prolaza sa zagonetnim vratima gdje ćete sami kreirati svoju rutu putovanja kroz ovaj labirint. U ovom labirintu pronaći ćete svo uzbuđenje igre i izazov spontanosti.

 

Trajanje: 19:30 – 22:30

 

FILMSKI PROGRAM

 

FILMSKE PROJEKCIJE NA GORICI

Ulica don Krste Stošića u 21:15

 1. lipnja – 2. srpnja

 

Nedjelja, 20. lipnja

HRABRI MALIŠAN 2 / MINUSCULE 2 – LES MANDIBULES DU BOUT DU MONDE

Redatelji: Hélène Giraud, Thomas Szabo

Žanr: animirani

Uloge: Bruno Salomone, Thierry Fremont, Stephane Coulon

Trajanje: 92 minute

Godina: 2018.

Država: Francuska

Tijekom operacije zimnica, mlada i neustrašiva bubamara slučajno je zarobljena u paketu
za otpremu na Karibe. Da ga spasi, otac bubamare leti u tropski arhipelag u potrazi za svojim sinom. Kada stigne, naš se junak mora suočiti s dvostrukim izazovom: pronaći sina i spasiti dom svog novog prijatelja, karipske bubamare čija je kuća ugrožena gradilištem. Srećom, u pomoć s stiže njegov prijatelj crni mrav, koji juri s druge strane svijeta kako bi mu pomogao.

 

Ponedjeljak, 21. lipnja

PLAYMOBIL FILM / PLAYMOBIL: THE MOVIE

Redatelj: Lino DiSalvo

Žanr: animirani

Uloge: Mirela Videk, Nikola Čiča, Hrvoje Klobučar, Nikola Marjanović, Danijel Dizdar, Jelena Žnidaričić – Zsa Zsa, Goran Malus, Katarina Strahinić, Tihana Bakić Buklijaš, Kristina Gam

Trajanje: 99 minuta

Godina: 2019.

Država: Francuska

Kada njen mlađi brat Charlie neočekivano nestane u magičnom, animiranom svijetu
Playmobil-a, nepripremljena Marla odlazi u potragu kako bi ga vratila kući. Krenuvši na fantastično putovanje kroz zapanjujuće nove svjetove, Marla se udružuje sa neobičnim i hrabrim novim prijateljima.

 

Utorak, 22. lipnja

VUKOVI / LOS LOBOS

Redatelj: Samuel Kishi

Žanr: igrani, obiteljski

Uloge: Martha Reyes Arias, Maximiliano Nájar Márquez, Leonardo Nájar Márquez

Trajanje: 95 minuta

Godina: 2019.

Država: Meksiko

Braća Max i Leo su, s majkom Luciom, iz Meksika stigli u SAD, u potrazi za boljim životom.

Nije im lako snaći se u novom domu. Dok čekaju majku da se vrati s posla, dječaci svojim crtežima stvaraju zamišljeni svijet. A razmišljaju i o majčinom obećanju da će ih odvesti u Disneyland, njihovu zemlju snova.

 

Srijeda, 23. lipnja

PJESMA  MORA / SONG OF THE SEA

Redatelj: Tomm More

Žanr: animirani

Uloge: David Rawle, Brendan Gleeson, Lisa Hannigan

Trajanje: 93 minute

Godina: 2014.

Država:  Irska, Belgija, Francuska

Pjesma mora, film temeljen na irskoj legendi o Selkiejima, govori o Saoirse, posljednjem djetetu tuljanu, i njenom bratu Benu, koji kreću na epsko putovanje kako bi spasili svijet od magije i otkrili tajne o svojoj prošlosti. Progonjeni od vještice sove Mache i brojnih drevnih i mitskih stvorenja, Saoirse i Ben žure se probuditi Saoirseine moći i spriječiti da svijet duhova nestane zauvijek.

 

Četvrtak, 24. lipnja

TABALUGA / TABALUGA

Redatelj: Sven Unterwaldt Jr.

Žanr: animirani

Uloge: Sanja Hrenar, Jasna Palić Picukarić, Dajana Čuljak, Dušan Gojić, Goran Malus, Dražen Bratulić, Danijel Dizdar, Dora Jakobović, Kristina Gami, Boris Barberić, Dragan Peka

Trajanje: 90 minuta

Godina: 2019.

Država: Njemačka

Iako već ima sedam godina, mali zeleni zmaj Tabaluga još uvijek ne može rigati vatru, a trebao bi biti u stanju to učiniti. Tabalugu je posvojio i odgojio gavran Kolk.  U svom domu, na livadi Tabaluga provodi vrijeme sa svojim prijateljem, nasilnikom bubamarom. Ali njegov dom je u opasnosti, jer snjegović Arctos, vladar ledene zemlje, je primijetio njegov zeleni dom. Arctos ne voli zelenilo već želi sve pokriti snijegom. Da bi ga zaustavio, Tabaluga kreće u veliku avanturu, u kojoj upoznaje ledenu princezu Lilli i polarnog medvjeda Limbo.

 

Petak, 25. lipnja

VRAPČIĆ RICHARD / RICHARD THE STORK

Redatelji: Toby Genkel, Reza Memari

Žanr: animirani

Uloge: Tilman Döbler, Cooper Kelly Kramer, Shannon Conley, Christian Gaul

Trajanje: 85 minuta

Godina: 2017.

Država: Njemačka, Belgija

Vrapčić Richard, siroče kojeg su od rođenja odgajale rode, vjeruje da je jedan od njih, ali kad
dođe vrijeme za migraciju njegova obitelj mora mu otkriti njegov pravi identitet i ostaviti ga u šumi, jer ne bi preživio putovanje do Afrike. Odlučan u tome da dokaže kako je on ipak roda, Richard sam kreće na jug te mu se pridružuju ekscentrična sova Olga i narcisoidni papagaj Kiki. Na ovom epskom putovanju,  najmanja roda će morati naučiti da je najveći vrabac kako bi oslobodila svoj pravi potencijal i ponovo se ujedinila sa svojom obitelji.

 

Subota, 26. lipnja

LUIS I DRUŠTVO IZ SVEMIRA / LUIS AND THE ALIENS

Redatelji: Christoph Lauenstein, Wolfgang Lauenstein

Žanr: animirani

Uloge: Callum Maloney, Dermot Magennis, Ian Coppinger

Trajanje: 90 minuta

Godina: 2018.

Država: Belgija, Luxemburg, Njemačka

Luis je jedanaestogodišnji dječak, poprilično usamljen u svojoj svakodnevici. Jednog dana na
njegovu se kuću iznenada sruši NLO i on sklapa neobično prijateljstvo s tri simpatična vanzemaljca. Luis njima pomaže u zadatku koji su došli obaviti na Zemlju, a oni u znak zahvalnosti Luisu nude pomoć oko onoga što njega muči. Predlažu mu da ga spase od odlaska u internat i on takvu ponudu ne može odbiti. Kad se bublasti mali zeleni daju u akciju da poprave jedan ljudski život, čitavoj družini slijedi uzbudljiva i nezaboravna avantura.

 

Nedjelja, 27. lipnja

LASSIE SE VRAĆA KUĆI / LASSIE COME HOME

Redatelj: Hanno Olderdissen

Žanr: igrani, obiteljski

Uloge: Sebastian Bezzel, Anna Maria Muhe, Nico Marischa, Bella Bading

Trajanje: 100 minuta

Godina: 2020.

Država: Njemačka

Najpoznatiji pas u povijesti filma, Lassie, se vraća na filmska platna. Dječak Florian se nikako ne može pomiriti s razdvajanjem od svog četveronožnog prijatelja nakon što se njegova obitelj seli u novi stan, u kojem nije dozvoljeno držanje pasa. Florian je iznimno tužan jer se mora rastati od svog najboljeg prijatelja. Lassie je udomljena od strane grofa von Sprengela koji sa svojom 12 godišnjom unukom Priscillom putuje Sjevernim morem. Lassie koristi prvu priliku za bijeg i upušta se u dugo i avanturističko putovanje kroz Njemačku kako bi se vratila Florianu.

 

Ponedjeljak, 28. lipnja

PUTOVANJE JEDNOG PRINCA / LE VOYAGE DU PRINCE

Redatelji: Jean-François Laguionie, Xavier Picard

Žanr: animirani

Uloge: Goran Vrbanić, Darin Pavišić, Daniel Dizdar, Nikica Viličić, Sandra Hrenar Matić, Neven Aljinović – Toth

Trajanje: 77 minuta

Godina: 2019.

Država: Francuska, Luksemburg

Stari majmunski princ budi se na nepoznatoj obali na koju se nasukao nakon nesreće.
Pronalazi ga mladi Tom čiji mu roditelji pružaju utočište. Oni su znanstvenici u egzilu. Naime, njihova ih je zajednica protjerala jer su se usudili vjerovati da postoje i druge majmunske civilizacije. Uz Tomovu pomoć, Princ s velikim zanimanjem upoznaje taj neobičan svijet i njegovo rigidno društvo.

 

Utorak, 29. lipnja

PAZI SE ČAROBNJAKA / A WIZARD’S TALE: HERE COMES THE GRUMP

Redatelj: Andrés Couturier

Žanr: animirani

Uloge: Mateo Videk, Mladen Vasary, Daniel Dizdar, Iva Vučković, Jelena Miholjević, Lucija Barišić

Trajanje: 97 minuta

Godina: 2018.

Država: Ujedinjeno Kraljevstvo

Pazi se čarobnjaka čarobna je obiteljska avantura koja prati dječaka po imenu Terry koji je
zalutao u kraljevstvo Groovynham. Zli čarobnjak Grump bacio je čaroliju mraka na zemlju te su osmijeh i smijeh sada stvar prošlosti. Terry mora putovati Kraljevstvom u potrazi za čarolijom koja će pomoći da se svi sretno vrate kući. Na putu susreće veliki broj nepoznatih i prekrasnih bića koja mora nadmudriti.

 

Srijeda, 30. lipnja

RINGE RINGE RAJA / DUCK DUCK GOOSE

Redatelj: Christopher Jenkins

Žanr: animirani

Uloge: Boris Barberić, Daniel Dizdar, Mirela Videk

Trajanje: 91 minuta

Godina: 2018.

Država: SAD, Kina

Simpatični gusan Peng je umišljen, svojevoljni neženja, kojeg ne zanima tradicija njegove vrste, ni obiteljske vrijednosti, a djeca su mu toliko odbojna. Voli svoju slobodu i živi u trenutku. Uvjeren da o svemu zna najbolje te da je u svemu bolji od drugih, vrijeme provodi odvajajući se od jata i izvodeći lude akrobacije u letu. Prilikom jedna takve vratolomije, Peng doživljava nezgodu te pada u jato pačića. Uz pačiće koji u njemu vide očinsku figuru, gusan po prvi put doživljava istinsku, bezuvjetnu ljubav i počinje na svijet gledati drugim očima.

 

Četvrtak, 1. srpnja

MOJ BRAT LOVI DINOSAURE / MIO FRATELLO RINCORRE I DINOSAURI

Redatelj: Stefano Cipani

Žanr: igrani, obiteljski

Uloge: Alessandro Gassmann, Isabella Ragonese, Rossy de Palma

Trajanje: 102 minute

Godina: 2019.

Država: Italija, Španjolska

Jack je kao dijete bio uvjeren da je njegov brat Gio superjunak s posebnim moćima, baš kao u stripu. Sada, na pragu srednje škole, Jack zna da Gio zapravo ima Downov sindrom i pomalo ga se srami. Kada upozna Ariannu, svoju prvu ljubav, Giovo nepredvidljivo ponašanje postaje mu sve veći teret. Zabrinut za svoj društveni status u novoj školi, odlučuje sakriti činjenicu da ima brata.

 

Petak, 2. lipnja

PRODUKCIJA FILMSKIH RADIONICA 2020./21.

Uradci polaznika filmskih radionica 60. i 61. Festivala

 

 

FILMSKE RADIONICE

 

 1. lipnja

Na lokaciji održavanja radionice u 9:00

Sastanak voditelja i polaznika filmskih radionica

 

Suradnja sa Školom crtanog filma Dubrava – Narodno sveučilište Dubrava,, Zagreb

 

Međunarodna suradnja

 1. – 30. lipnja

POU Šibenik u 10:00

RADIONICA ANIMIRANOG FILMA – tehnika stop-animacije

Voditelji: Jan Prihoda i Tomaž Červeny, Animanie, Plzeň, Češka

 

Međunarodna suradnja

 1. – 30. lipnja

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik u 10:00

RADIONICA ANIMIRANOG FILMA – tehnika stop-animacije

Voditeljice: Lene Lekše i Jelena Dragutinović, Društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon, Ljubljana, Slovenija

 

 1. – 30. lipnja
 2. skupina: 9:00– 11:00
 3. skupina: 11:00 – 13:00

OŠ Jurja Dalmatinca Šibenik

RADIONICA ANIMIRANOG FILMA – tehnika crtanja na tabletima

Voditelj: Vjekoslav Živković, dipl. animator, Zagreb

 

 1. – 28. lipnja

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik  u 10:00

RADIONICA ANIMIRANOG FILMA – tehnika objektne animacije

Voditeljica: Dora Radušić, apsolventica Odsjeka za animirani film i nove medije, ALU Zagreb

 

 1. – 28. lipnja

OŠ Jurja Dalmatinca Šibenik u 9:00

RADIONICA DOKUMENTARNOG FILMA

Voditelj: Milan Bukovac, snimatelj, Zagreb

Asistentica: Marina Maretić, prof. hrvatskog jezika i književnosti, Šibenik

 

 1. – 28. lipnja

OŠ Jurja Dalmatinca Šibenik u 9:00

RADIONICA IGRANOG FILMA

Voditelji: Tomislav Fiket, Zvonimir Rumboldt, snimatelji, Zagreb

 

 

 1. – 28. lipnja

OŠ Jurja Dalmatinca Šibenik u 9:00

RADIONICA REPORTAŽE

Voditelj: Ivan Mihaljević, snimatelj, Zagreb

.

 

PRATEĆI PROGRAM

 

 

 1. lipnja – 3. srpnja

Klub „Azimut“, Obala palih omladinaca u 20:00

SARAJEVO U GOSTIMA

Izložba

Make me nakit

Jasna Čolić Čičić

Sabina Cvjetković

Zdravko Cvjetković

Tarik Šipilović

Alisa Čaber

Pepetuške

Tekne brand

Jana Kuvalja

 

Srijeda, 23. lipnja

Trg Ivana Pavla II u 20:00

VREMENASTE PRIČE

Predstavljanje slikovnice Vjetropirasta

Tekst: Zoran Vakula, meteorolog, Zagreb

Ilustracije: Nik Titanik, karikaturist, Sveta Nedelja

 

24 – 25. lipnja

Studio Galerije sv. Krševana / Galerija Matija u 9:00

BUDUĆNOST STANOVANJA / FUTURE LIVING

Arhitektonska radionica, Arkki obrazovanje

Projekt se provodi u suradnji s Arkki Finska i Arkki partnerima iz Europe

Voditeljice: Mia Triva,  dipl. arhitektica, i Petra Zaninović, dipl. arhitektica, Šibenik

 

 1. lipnja – 3. srpnja

Klub „Azimut“, Obala palih omladinaca u 20:00

MARGARET I ALBERT

Izložba

Koraljko Greben (Jelenko Ujdur), umjetnik, Šibenik

Lulas (Mario Juras), umjetnik, Šibenik

 

 1. – 3. srpnja

Klub „Azimut“, Obala palih omladinaca u 20:00

WOMEN

Likovna izložba

Branka Grubić, likovna umjetnica, Šibenik

 

 1. SAJAM DJEČJE KNJIGE

LIBRIĆ NA MALOJ LOŽI

 1. lipnja – 3. srpnja

Trg Ivana Pavla II.

Radno vrijeme sajma: 9:00 – 13:00; 17:00 – 21:00

 

Ponedjeljak, 28. lipnja

Trg Ivana Pavla II. u 20:30

SVEČANO OTVORENJA SAJMA

 

Utorak, 29. lipnja

Ispred glavnog ulaza u Muzej grada Šibenika u 9:00

LIBRIĆ STROJ ZA SLOVO I BROJ

Literarna radionica

Predstavljanje knjige Đuro Hodalica, Ante Tomić i Tomislav Torjanac

Voditeljica: Nikolina Vračar Manojlović, akadem. slikarica i ilustratorica, Zagreb

 

Ispred glavnog ulaza u Muzej grada Šibenika u 10:00

BOJALAND

Likovna radionica

Voditelj: Tomislav Torjanac, ilustrator, Našice

 

Trg Ivana Pavla II. u 20:30

BAKA LIBRIĆ PUTUJE I PRIČA

Predstavljanje knjige Pijanist Mago Drago, Marijane Križanović i Branke Hollingsworth

Izvode: Gordana Trajković i studenti Akademije za kulturu i umjetnost u Osijeku

 

Srijeda, 30. lipnja

Ispred glavnog ulaza u Muzej grada Šibenika u 9:00

LIBRIĆ STROJ ZA SLOVO I BROJ

Literarna radionica

Predstavljanje knjige Priča o plavom stablu, Anite Smolčić i Hane Lukas Midžić

Voditeljica: Nikolina Vračar Manojlović, akadem. slikarica i ilustratorica, Zagreb

 

Ispred glavnog ulaza u Muzej grada Šibenika u 10:00

BOJALAND

Likovna radionica

Voditeljica: Hana Lukas Midžić, akadem. kiparica, Zagreb

 

Trg Ivana Pavla II. u 20.30                                                              

BAKA LIBRIĆ PUTUJE I PRIČA

Predstavljanje knjige Jedrenjak na kraju ulice, Tamare Bakran i Vendi Vernić

Izvode: Gordana Trajković i studenti Akademije za kulturu i umjetnost u Osijeku

 

Četvrtak, 1. srpnja

Ispred glavnog ulaza u Muzej grada Šibenika u 9:00

LIBRIĆ STROJ ZA SLOVO I BROJ

Literarna radionica

Predstavljanje knjige Ptica rugalica, Ljerke Rebrović i Ivane Pipal  (Mala zvona)

Voditeljica: Nikolina Vračar Manojlović, akadem. slikarica i ilustratorica, Zagreb

 

Ispred glavnog ulaza u Muzej grada Šibenika u 10:00

BOJALAND

Likovna radionica

Voditeljica: Ivana Pipal, vizualna umjetnica, Zagreb

 

Trg Ivana Pavla II. u 20.30

BAKA LIBRIĆ PUTUJE I PRIČA

Predstavljanje knjige Šapice, Slavka Sobina i Patricija Aguera

Izvode: Gordana Trajković i studenti Akademije za kulturu i umjetnost u Osijeku

 

Petak, 2. srpnja

Ispred glavnog ulaza u Muzej grada Šibenika u 9:00

LIBRIĆ STROJ ZA SLOVO I BROJ

Literarna radionica

Predstavljanje knjige Svjetlana i sni o letu, Dominika Vukovića   

Voditeljica: Nikolina Vračar Manojlović, akadem. slikarica i ilustratorica, Zagreb

 

Ispred glavnog ulaza u Muzej grada Šibenika u 10:00

BOJALAND

Likovna radionica

Voditelj: Dominik Vuković, akadem. grafičar i ilustrator, Zagreb

 

Trg Ivana Pavla II. u 20.30

BAKA LIBRIĆ PUTUJE I PRIČA

Predstavljanje knjige Inženjer leta na kraju svijeta, Dorte Jagić i Monike Meglić

Izvode: Gordana Trajković i studenti Akademije za kulturu i umjetnost u Osijeku

 

Subota, 3. srpnja

Ispred glavnog ulaza u Muzej grada Šibenika u 9:00

LIBRIĆ STROJ ZA SLOVO I BROJ

Literarna radionica

Predstavljanje knjige Suze svetog Lovre, Zorana Ferića i Dominika Vukovića

Voditeljica: Nikolina Vračar Manojlović, akadem. slikarica i ilustratorica, Zagreb

 

Ispred glavnog ulaza u Muzej grada Šibenika u 10:00

BOJALAND

Likovna radionica

Voditelj: Dominik Vuković, akadem. grafičar i ilustrator, Zagreb

 

Trg Ivana Pavla II. u 20.30

PRINCEZA OHOLA

Lutkarska predstava

Izvođači: studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

pod mentorstvom Hrvoja Seršića izv. prof. dr.art. i ass. Gordana Marijanovića

Trajanje: 33 min

Uzrast: 3+

 

 

 

 

Tags:

VEZANE VIJESTI