Neovisni novinarski portal
10.12.2023.
kriminalci / KRONIKA 112
Ilustracija: HRT  - foto TRIS/G. Šimac

Uskok uskočio:
Uhićeni ravnatelj HRT-a Kažimir Baćić, Bandićevi vozači i suradnici, Ana Stavljenić Rukavina, ‘kralj Adventa’ Denis Mohenski… itd.

Ilustracija: HRT - foto TRIS/G. Šimac

Uskok je uskočio i na HRT i u zagrebačku Gradsku upravu i drugdje. Uskok i policija od jutros provode pretrage na više lokacija povezanih s uhićenim suradnicima bivšeg gradonačelnika Milana Bandića i ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem, a Uskokovi istražitelji osim prostorija Gradske uprave češljaju i ured Bačića na HRT-u na Prisavlju, kako javlja Hina.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je da su službenici policije i Uskoka ušli u prostorije Gradske uprave oko 6,20 sati, a najviše se radi pretres u uredu stručne službe gradonačelnika na trećem katu, te na još dvije lokacije – Zavodu za za zaštitu spomenika, kulture i prirode i Zavodu za prostorno uređenja grada Zagreba.

Ilustracija: HRT – foto TRIS/G. Šimac

Policija i Uskok također su ušli u ured glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, koji je po neslužbenim informacijama uhićen zbog sumnje da je trgovao utjecajem u zamjenu za stan u Radićevoj ulici u centru Zagreba, koji mu je kao mito dao također uhićeni poduzetnik Milan Lončarić.

Uhićeni su također neki bliski suradnici pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, bivša članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup Jelena Čeklić, vozač Vladimir DžajoDenis Mohenski, poznat pod nadimkom “Kralj Adventa” i Ana Stavljenić Rukavina, koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

Dok se službeno priopćenje tek očekuje mediji pretpostavljaju da se uhićenja odnose na “tri kraka” koji su povezani s bivšim gradonačelnikom Bandićem.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da policija u Zagrebu provodi akciju uhićenja bez otkrivanja detalja, te poručio kako ta akcija, kako reče,  potvrđuje jasnu opredijeljenost u istraživanju i procesuiranju koruptivnih nedjela.

Šteta što takva jasna opredijeljenost nije bila jasnija i vidljivija i prethodnih desetljeća.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je, zanimljivo,  kako su uhićenja ”pokazatelj da nadležna tijela rade svoj posao”.

Daljnje informacije doznat ćemo od Uskoka, Državnog odvjetništva i policije iz njihovih priopćenja u kojima će pojasniti o kojim se osobama i kojim kaznenim djelima radi”, rekao je pravosudni ministar Malenica.

Uhićenje glavnog ravnatelja HRT-a Bačića kratko je prokomentirala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, uz napomenu da nema nikakvih saznanja o tom slučaju osim onih iz medija.

A mediji su, eto,  njezin resor. 

Po statutu HRT-a, glavni ravnatelj ima osobu koja ga zamjenjuje, pa ne očekujem nikakve poteškoće u funkcioniranju HRT-a, kazala je Obuljen Koržinek.

No poteškoće u fukcioniranju javnog servisa HRT-a postoje i bez uhićenja glavešine: od već poznatog gubitka povjerenja među građanima u informativni program HRT-a za kojeg se smatra kako je u službi propagande vladajućih struktura, pa do slučajeva u kojima HRT tuži druge medije i novinare, prijeti ili daje otkaze svojim novinarima koji javno progovaraju o nepravilnostima u toj medijskoj kući.. i tako dalje.

Zastupnici Kluba zeleno-lijevog bloka u Hrvatskom saboru najavili su  pokretanje inicijative za smjenu glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića nakon što je uhićen u novoj antikorupcijskoj akciji.

Ilustracija: Zgrada HRT-a

– U Odboru za informiranje, informatizaciju i medije već sada imamo dovoljan broj potpisa, ali pozivamo i saborsku većinu da u Odboru pokrenemo postupak za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, izjavio je u Saboru Vilim Matula (Možemo).

Kazao je kako je povod inicijative za smjenu hapšenje Bačića zbog sumnje u korupciju, ali i da se na to nadovezuju brojni drugi problemi, među ostalim, brojne tužbe Bačića protiv novinara.

Poštujemo presumciju nevinosti, no za samu činjenica da uopće postoji sumnja da glavni ravnatelja HRT-a sudjeluje u nekim kriminalnim radnjama mislimo da je dovoljna za razrješenje, rekla je Urša Raukar Gamulin (Možemo).

Policijsko-uskočka akcija u kojoj su uhićeni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i suradnici Milana Bandića komentirala se u srijedu i u Saboru, gdje su pozdravili čišćenje od korupcije i klijentelizma, ali i istaknuli da očekuju brz pravosudni epilog.

– Nadam se da smo poslali pozitivan signal da želimo da se taj kriminal raščišćava. Nadamo se da to neće ostati samo na privođenjima i jednodnevnom medijskom spektaklu nego da će imati pravosudni epilog i da ga nećemo dugo čekati, poručila je Sandra Benčić te ustvrdila da političke promjene otvaraju prostor za takve istrage i u Zagrebu, ali i na razini cijele države.

Je li ovo početak nekog sustavnijeg obračuna s kriminalom i korupcijom u Hrvatskoj, a koja državu rastače i unazađuje već desetljećima?

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI