Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
J.Kosor o proslavi Dana pobjede u Kninu: Ne treba Vlada odmah svaki prijedlog predsjednika odbiti…

J.Kosor o proslavi Dana pobjede u Kninu:
Ne treba Vlada odmah svaki prijedlog predsjednika odbiti…

U Hrvatskoj, koja je po svim pokazateljima među najkorumpiranijim, i stoga u Europskoj uniji najzaostalijim i najnerazvijenijim državama, glavna polemika koja se trenutno vodi je gdje će se obilježavati jedna ratna, povijesna obljetnica. Raspravu je, svojim kontroverznim prijedlogom, potaknuo predsjednik Republike, Zoran Milanović, ali vrlo brzo je to postala nacionalna top-tema. Knin ili Glina i Petrinja,  odnsono Zagreb, glavna je dvojba oko koje se svrstavaju ratni generali, političari, građani. No, pokazuje se da ni u Tuđmanovo vrijeme Knin nije bio „uklesan u kamenu“ kao mjesto proslave Oluje, i da je , zapravo, običaj da se Dan pobjede obilježava u Kninu inaugurirao tek Ivica Račan…

Na Milanovićev prijedlog da se u Kninu slavi svaka okruga, peta obljetnica Oluje, a da se ove godine proslava izmjesti na Baniju, u Glinu i Petrinju, mnogi su poprilično burno reagirali. Bivši kninski gradonačelnik, i aktualni šibensko-kninski župan Marko Jelić, odbijajući polemizirati na tu temu, kazao je kako je to dio tradicije koju smo prihvatili, da Knin ima posebnu simboliku kao mjesto gdje je napokon završen rat ( baš kao što je odatle i krenuo ) i stradanje građana na cijelom tom prostoru, pa vjeruje da će i ove godine središnja proslava biti u Kninu i da će u njoj sudjelovati i predsjednik Republike, kao i dosad.

Dio generala je protiv izmještanja obilježavanja Dana pobjede iz Knina ( Ljubo Ćesić Rojs… ), neki u promjeni mjesta središnje proslave, kad se ne radi o okruglim godišnjicama, ne vide ništa sporno ( Marinko Krešić… ), a neki misle da bi ove godine doista Dan pobjede trebalo obilježiti na Baniji ( Luka Džanko ) , uz ostalo i zato jer je Hrvatska vojska baš na tim prostorima u Oluji prva izašla na državnu granicu.  Za mnistra branitelja Tomu Medveda i premijera Andreja Plenkovića o tome nema ni razgovora. Knin je bio i ostaje mjesto obilježavanja ove povijesne obljetnice, decidirani su.

Danas je za N1 ovo „nacionalno pitanje svih pitanja“ komentirala i bivša premijerka Jadranka Kosor, demistificirajući Knin kao „sveto pismo“ Dana pobjede.

-Sve teme je uvijek moguće otvarati, naravno, u demokratskom društvu je to tako. Pogotovo kada se radi o obilježavanju ovako važnih obljetnica. Dan pobjede u svakoj zemlji je, i trebao bi biti, najveći praznik koji bi se obilježavao u cijeloj zemlji. Znamo da to nije tako, znamo da je Zagreb kao glavni grad često zaobiđen, i tu se slažem s Milanovićem- kazala je Kosor.

Podsjetila je da se obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti ( Dana pobjede ) nakon 1995. i oslobađanja Knina, čime je simbolično završen domovinski rat, odigravalo na različite načine . Jedno vrijeme je to bilo, rekla je Kosor, vrlo skromno. Čak ni Tuđman nikad nakon 1995. i podizanja hrvatske zastave na kninsku tvrđavu, nije više dolazio u Knin, rekla je, napominjući da na to pitanje ministar Medved nije htio odgovoriti.

-Nakon uvođenja prakse da cijeli državni vrh odlazi Knin bilo je velikih uspona i padova. Prvo, ograđivanje državnog vrha željeznim ogradama da ih se ne ugrozi. Određeno selekcioniranje onih koji mogu na tvrđavu definitivno je umanjilo taj događaj, pogotovo za branitelje koji žele doći u Knin. Ja razumijem Milanovića kada kaže da ima podijeljene osjećaje o Kninu, u moje vrijeme nije bilo uobičajeno da političari na taj način drže govore i da to ponovno bude praktično njihov praznik- izjavila je Kosor.

Nakon što se 2013. i 2014. godine dogodilo zviždanje tadašnjem premijeru Milanoviću, to se pretvorilo u jedan politizirani praznik i vrstu nelagode, kazala je.

– Ja se sjećam kada je Milanović pozvao bivše premijere i organizirao za nas prijevoz, stajala sam u prvom redu do Gotovine, koji ima ogromno značenje hrvatskim braniteljima i vezan je za Knin i za oslobađanje, i kada je počelo fućkanje predsjedniku Vlade, kada se iz publike čulo dobacivanje ‘majmun’ i kada je Milanović završio sa ‘Živjela Hrvatska’ i na to doživio zviždanje , Gotovina me taknuo po laktu i pitao: ‘Što je ovo predsjednice’? Bio je zgromljen- ispričala je bivša premijerka.

Smatra da ima razloga za razmišljanje o nekoj vrsti redizajna, tvrdi da se i u njezino vrijeme razmišljalo o modernizaciji te proslave, te povrh svega ističe da obilježavanje Dana pobjede u Kninu nije ni mjesto ni vrijeme za skupljanje političkih bodova među braniteljima. Vjeruje i kako bi upravo branitelji trebali biti u prvim redovima te da bi se Dan pobjede trebalo obilježavati u Zagrebu kao glavnom gradu.

Milanovićev prijedlog da se neka vrsta dostojanstvenog obilježavanja dogodi i u Glini, ne gleda kao nešto skaredno, naprotiv, ideju drži dobrom.

– Mislim da bi to osnažilo i ljude iz tog kraja. Činjenica je da je tamo poginulo puno naših vitezova i da se ta konačna simbolika predaje obila na zid. On ( Milanović, op.a. ) to nije napravio na svoj način, koji je nekad pomalo drčan, nego je to iznio kao ideju. Vidimo da ima i među braniteljima onih koji bi to podržali. Svakako mislim da neka vrsta proslave treba ostati u Kninu- smatra Kosor.
Knin je zasigurno, ističe, simbol kraja i početka rata, ali da nakon svega dužnosnici sjednu u aute i da im to označava početak godišnjeg odmora, a Knin ostaje pust, to svakako nije dobro.

-Prošle godine smo imali još nešto, što mislim da apsolutno unižava tu proslavu. Nakon svih govora smo ponovno vidjeli postrojavanje 72. bojne i izvikivanje ‘Za dom spremni’, što smatram skandaloznim. Na dan pobjede da neki crnokošuljaši marširaju Kninom i viču ‘Za dom spremni’, a policija to karakterizira kao komemorativnu svrhu, što smatram dodatno ponižavajućim, jer se u Kninu ne komemorira, nego je slavlje. Tako su svi koji su izvikivali taj zločinački pozdrav izbjegli kaznu- napomenula je bivša premijerka, dodajući da nije pobornik potpunog preseljenja proslave iz Knina, ali se zalaže da se slavi i u drugim gradovima, prije svih u – Zagrebu.

Ove godine, pak, zbog potresa, i Kosor bi proslavu organizirala u Glini, pa i zbog toga što je Aleksandar Vučić svojedobno baš u Glini rekao da to nikad neće biti Hrvatska. I na taj bi način, tom proslavom, trebalo, kaže Kosor, dati neki stimulans da stvari tamo krenu brže. Konačno, zaključila je, ne treba Vlada odmah svaki prijedlog predsjednika Republike odbiti, i obrnuto.

Jadranka Kosor (Printscreen Nu2)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI