Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
KRONIKA 112
HND najoštrije osuđuje verbalni napad Tomislava Debeljaka i Tomislava Čoraka na reportera Nove TV Marija Juriča

HND najoštrije osuđuje verbalni napad Tomislava Debeljaka i Tomislava Čoraka na reportera Nove TV Marija Juriča

Nakon intervjua, Debeljak je demonstrativno napustio mjesto snimanja te u odlasku Juriču poručio: "Jako nehrvatski. Jako bezobrazno. Baš smećarski", a nastavio ga je vrijeđati član Uprave Tomislav Čorak, koji mu je nedvosmisleno kazao da je – "smeće".

Prenosimo priopćenje HND-a o verbalnom nasrtaju vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka i člana Uprave splitskog škvera Tomislava Čoraka na reportera Nove TV Marija Juriča. T. Debeljak je poznat hrvatskoj javnosti, osim po tome što je postao vlasnik brodogradilišta, i po još uvijek nereiješenom zagađenju kod rijeke Krke nadomak pogona njegove kninske tvornice DIV, a i po tome što je nedavno na Baniji iz automobila dijelio krupne novčanice uz opasku kako je to novac ‘od svih Hrvata’.  

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji najoštrije osuđuje verbalni napad vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka i člana Uprave splitskog škvera Tomislava Čoraka na reportera Nove TV Marija Juriča.

Nakon završetka javljanja uživo u “Dnevniku” Nove TV te izvještaja o financijskim problemima tvrtke, o čemu je novinar Marijo Jurič razgovarao s vlasnikom Tomislavom Debeljakom, uslijedio je verbalni napad na reportera koji je bio ispod svake razine. Novinara su izvrijeđali zbog njegovih pitanja. Čorak je čak kazao kako je Jurič “pitao pitanje koje nije istinito”.

Nakon intervjua, Debeljak je demonstrativno napustio mjesto snimanja te u odlasku Juriču poručio: “Jako nehrvatski. Jako bezobrazno. Baš smećarski”, a nastavio ga je vrijeđati član Uprave Tomislav Čorak, koji mu je nedvosmisleno kazao da je – “smeće”.

Verbalni napad na novinara zabilježen je samo zato što je kamera ostala uključena nakon službenog dijela razgovora. Tako je, kada je završio dio razgovora koji je bio namijenjen očima javnosti, ostao dokaz o načinu na koji se direktor i član Uprave Brodosplita ponašaju prema novinarima.

Na žalost, Tomislav Debeljak nije stao na tome. Nakon objave teksta na portalu Dnevnik.hr porukama je nastavio napad na novinara Juriča.

Ovakvo vrijeđanje može se okarakterizirati jedino kao pritisak na novinara i pokušaj diskreditacije njegova profesionalnog rada, što je potpuno nedopustivo.

Ogranak HND-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji napominje kako nije na direktoru Debeljaku i članu Uprave Čoraku ocijeniti rad novinara ili općenito medija. Njihov zadatak bio je odgovoriti na postavljena pitanja, demantirati navode ili ih potvrditi te pružiti konkretne i istinite podatke u razgovoru s novinarom. Budući da je Debeljak na to pristao kada se odazvao razgovoru s novinarom, to je sramotniji čin koji se dogodio nakon javljanja uživo.

Pozivamo ih stoga da se ubuduće suzdrže od neprimjerenoga komentiranja novinarskog rada, prijetnji i dociranja novinarima te da se pridržavaju minimuma pristojnosti u ophođenju s novinarima.

Hrvatsko novinarsko društvo, Ogranak Splitsko-dalmatinske županije
Damir Petranović, predsjednik ogranka

Tomislav Debeljak (Foto Nezavisni sindikat Brodosplita www.nsb.hr)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI