Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
književno
Festival europske kratke priče: Otoci, izolacija i samoća

Festival europske kratke priče:
Otoci, izolacija i samoća

Dvadeseti Festival europske kratke priče održava se do 11. lipnja dijelom online, a dijelom uživo u Zagrebu, te na Visu i Hvaru na temu Otoci. Ove godine, inozemne gošće festivala bit će i američke autorice Siri HustvedtLydija Davis i Lorrie Moore, koje će se festivalu također priključiti online, a 20. FEKP ugostit će i jednog Slovenca, Andreja Blatnika.

Svoje će priče čitati i niz hrvatskih pisaca, među ostalima, Mirjana Dugandžija, Jadranka Pintarić, Edo Popović, Renato Baretić, Ivica Ivanišević, Senko Karuza, Tanja Mravak, Korana Serdarević, Zoran Ferić, Miroslav Mićanović, Sven Popović, Marinko Koščec, Kristian Novak, Olja Savičević Ivančević i Jurica Pavičić.

Na otocima će se program paralelno održati od ponedjeljka 7. lipnja do četvrtka 10. lipnja, te će se moći pratiti na YouTube kanalu FEKP-a.

U petak u Vintage Industrial Baru u Zagrebu, nakon razgovora s Lydiom Davis, koncert će izvesti nagrađivani slovenski glumac i glazbenik Janez Škof.

-Ove godine slavimo dvadeseti rođendan – dvadeseto izdanje nije mala stvar”, rekao je na konferenciji za medije u parku ispred književnog kluba Bookse umjetnički direktor festivala Roman Simić. Tema jubilarnog festivalskog izdanja su “Otoci” što se, kako je objasnio, činilo kao savršeno metaforičko polje problematizacije kaotične nesigurnosti vremena u kojemu su ljudi pretvoreni u “otoke” i kada više nitko, pa tako ni organizatori festivala, nije siguran kako se treba i može ponašati.

“Kad smo se zapitali što utjelovljuje naše krajnosti – s jedne strane usamljenost, a s druge potrebu da komuniciramo – to su bili ti otoci, otoci ekrana, otoci zoom sastanaka, otoci naših skučenih sobica”, rekao je.

“Ta otočna sudbina, osjećaj da si sam i da si usmjeren na druge, stara je koliko i ljudski rod. Ljudske i književne odgovore na to pitanje pokušali smo sabrati na 20. FEKP-u”, poručio je Simić.

Organizator FEKP-a je Hrvatsko društvo pisaca (HDP), a ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, gradovima Zagrebom, Hvarom, Komižom, TZ-om Komiže, Staroga Grada, udrugom Platforma, Tradukijem i prostorima kulture u kojima se odvija.

Virtualni susret s američkim piscem Paulom Austerom otvorio je u nedjelju u Kinu Tuškanac 20. Festival europske kratke priče razgovorom o knjigama i pisanju, identitetu, samoći i traganju, provodnim motivima njegova opusa, koji se nadovezuju na ovogodišnju festivalsku temu Otoci.

Razgovor s autorom vodili su putem Zooma umjetnički voditelj FEKP-a Roman Simić i Tomislav Brlek s Katedre za opću povijest književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Simić je uvodno istaknuo kako je riječ o jednome od najvećih suvremenih, ne samo američkih, već i svjetskih književnika. U svojim se knjigama Auster bavi temama sudbine, samoće, nasljeđa, identitetske potrage za sobom, dok se s druge strane nalazi poriv da se otisne i dotakne, da se dođe do drugog ljudskog bića, a time i do samoga sebe, rekao je Simić.

Stoga je upravo on savršen odabir za otvorenje festivala čije se ovogodišnje izdanje bavi motivima samoće i izolacije kroz središnju temu “Otoci”, dodao je.

Ako nećete stići na navedene otoke i kopnene lokacije na kojima se odvija, FEKP možete pratiti i na njegovoj Facebook stranici.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI