Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
nevolje / POLITIKA / potresno
Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu: Tko želi preživjeti u politici ne bi smio zaboraviti takvu stvar kao što je potres!

Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu:
Tko želi preživjeti u politici ne bi smio zaboraviti takvu stvar kao što je potres!

Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu od potresa, nesuđeni HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, ocijenio je u razgovoru za N1 televiziju da je proces obnove prespor, a činjenicu da je Fondu budžet srezan za gotovo 30 posto ne smatra alarmantnom, jer je još daleko do ozbiljnije obnove. Dosad je 11.100 zahtjeva za obnovu podneseno od građana, a Ministarstvo graditeljstva je donijelo tek 155 odluka o obnovi!

 

Smatra da je puka slučajnost što su mnogi mediji u kampanji Davora Filipovića nazivali Damirom, ne misli da je to zbog njega, a i sam je Davora prepoznavao po prezimenu, a ne po imenu. Nije, tvrdi, pogriješio kad je odbio biti kandidat za gradonačelnika, i tu odluku ne bi mijenjao. Ali, eventualni budući angažman u politici- ne isključuje!

Od potresa je prošao 441 dan i tek sada, napokon kreću bageri na teren, u Zagrebu. Od idućeg tjedna kreće se na tri lokacije s rušenjem obiteljskih kuća temeljem zahtjeva za obnovu, a ne zbog eventualnih sigurnosnih razloga.

Ministarstvo graditeljstva ovog trenutka, kazao je Vanđelić za N1, ima 11.100 zahtjeva građana za obnovu, a od toga je doneseno 155 odluka o obnovi. Inače, Fond za obnovu je značajno srezan, čak 250 milijuna kuna će manje dobiti iz proračuna, što znači da je budžet Fonda tanji za gotovo 30 posto!

-To nije problem- tvrdi Vanđelić– jer je Fond javna ustanova koja se po statutu može i samostalno zaduživati. Ukoliko bude potrebe za zaduživanjem, Fond to može učiniti. Ovog trenutka je veći problem da obnova krene. Ako mi imamo tek tri uklanjanja objekata u lipnju, nama ovaj tren novac ni ne treba. Dakle, nije novac ovog trena problem. Nadam se da će do kraja godine novac postati problem, jer će to značiti da smo uspjeli upogoniti stotine i stotine milijuna kuna, što kroz obnovu javnih, a što privatnih zgrada.

Teško je napraviti, kaže Vanđelić, procjenu kako će se obnova ubrzati, jer ona ovog trenutka najviše zavisi o obradi zahtjeva građana i njihovom pretvaranju u odluke Ministarstva. Smatra da rezanje proračunskog novca za obnovu nije konačno, i kako se obnova bude ubrzavala, da će i država razmotriti povećanje proračuna Fonda.
Doduše, ni sam Vanđelić ne vjeruje da će se obnova ubrzati ( „pa, kak’ je krenulo, ne“, veli ). Osim nesređenih imovinsko-pravnih odnosa , nesnalaženja građana u samom Zakonu o obnovi koji je vrlo kompleksan, tu je i problem presporog pretvaranja zahtjeva u odluke Ministarstva o obnovi. Zadnja tri tjedna, ističe Vanđelić, dobili su po dvije odluke tjedno, što je vrlo sporo. Ipak, ne misli da je problem u Ministarstvu graditeljstva, nego „ u svima nama“( !? )

Na pitanje o tome može li se ozbiljnija obnova dogoditi bez snažne političke potpore, Vanđelić kaže kako je politička potpora svakako bitna, Zakon je kompleksan i sadrži elemente za koje je potrebna jaka potpora države, prije svega u financiranju, zatim u europskim fondovima. Ako bi određena politička trvenja, bilo kakvi osobni animoziteti bili na štetu dobrobiti građana, on bi se, kaže, odmah maknuo s vodeće pozicije u Fondu. Ali, on to ne vidi. Politička podrška i ovog trenutka postoji zato što nitko ozbiljan i nitko tko želi preživjeti u politici ne bi smio zanemariti takvu stvar kao što je potres. Ako ni zbog čega, a onda zbog političkog pragmatizma, dosadašnja politička podrška je jako dobra. U Upravnom vijeću Fonda su četiri ministra i osiguravaju mu podršku za ono što radi. Tako da misli da politička podrška postoji, a da nije tako, netko bi dugoročno imao problema.

Odluku o rezanju proračuna Fonda za gotovo 30 posto, ne dovodi ni u kakvu vezu s možebitnim političkim napetostima i nesuglasicama između njega i premijera Plenkovića.

-Da je nama sada, ovaj tren taj novac potreban, ja bi vrištao da ga dobijemo, ali nažalost mi imamo otprilike 620 milijuna na dispoziciji, a kad potrošimo 550- 600, i prije nego dođemo u „crveno“, ja ću početi vrištati. Nažalost, sve to ide tako sporo, da ne vidim da će to baš trebati…

S novim zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem očekuje vrlo dobru suradnju zato što svi koji su uključeni u to žele prvenstveno najbolje građanima. Kolege koje je Tomašević izabrao da budu u kontaktu s Fondom su stručni ljudi i očekuje diskusiju koja će biti usmjerena u interesu građana i ubrzanju obnove , a onda će biti tehnički i pravno poduprta znanjima koje te kolege imaju, izjavio je ravnatelj Fonda na N1 televiziji.

 


VEZANE VIJESTI