Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
političarenje / POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Zlata Đurđević prijavila se na javni poziv za predsjednicu Vrhovnog suda: Mogu li se predsjednik i premijer, nakon svega, dogovoriti?

Zlata Đurđević prijavila se na javni poziv za predsjednicu Vrhovnog suda:
Mogu li se predsjednik i premijer, nakon svega, dogovoriti?

Zlata Đurđević ipak se prijavila na javni poziv za predsjednicu Vrhovnog suda. Potvrdila je to za N1, uz napomenu da očekuje da će postupak biti proveden sukladno Ustavu, zakonu i objektivnim kriterijima stručnosti, integriteta i programa kandidata. Još jutros izgledalo je da će se novi čelnik VS-a birati između splitske pravnice s Fakulteta strojarstva i brodogradnje dr. sc. Snježane Rizman,  sutkinje Visokog kaznenog suda dr.sc. Lane Peto Kujundžić i  zagrebačkog odvjetnika dr.sc. Šime Savića. No, Zlata Đurđević očigledno nije osoba koja tako lako odustaje.

Rok javnog poziva istekao je u ponoć, a službeno je danas utvrđeno da su ipak stigle četiri, a ne tri prijave za čelnu osobu Vrhovnog suda.

Zlata Đurđević je za N1 izjavila kako vjeruje da je “hrvatska politika sazrela da joj se povjeri zadatak izbora sutkinje Vrhovnog suda Republike Hrvatske jer je spremna poštivati ustavne zahtjeve neovisnosti, izvrsnosti i etičnosti”. No, s obzirom na sve ono što već neko vrijeme prati postupak izbora novog predsjednika ( predsjednice ) Vrhovnog suda, teško je očekivati tu zrelost u koju ova kandidatkinja vjeruje.

Poznato je, naime, da je prof. Zlatu Đurđević predložio za čelnicu VS-a predsjednik Republike  Zoran Milanović, čije je to ustavna ovlast, ali je treba potvrditi Hrvatski sabor, a vladajući HDZ već je više puta dao do znanja da ovu kandidatlkinju neće podržati.

Državno sudbeno vijeće javni poziv za novog šefa Vrhovnog suda raspisalo je 31. ožujka, s rokom prijave od 30 dana. U zakonom utvrđenom roku prof. Đurđević se nije prijavila, u skladu s tumačenjem da je ustavna ovlast predsjednika Republike da predloži kandidata, a kako je predsjednik Milanović još u ožujku objelodanio da je njegov prijedlog Zlata Đurđević , ona se nije javila na prvi poziv.  Ured predsjednika RH je o prijedlogu izvijestio Hrvatski sabor. Sasvim očekivano, šef Sabora Gordan Jandroković je, bez rasprave i konzultacija u parlamentu, prijedlog ocijenio nezakonitim i odbio ga uvrstiti u saborsku proceduru.

O svemu se očitovao i Ustavni sud koji je konstatirao da je prekršena procedura te da predsjednik ne može predložiti kandidata koji se nije prijavio na javni poziv DSV-a, što po njihovom tumačenju ne ograničava predsjednika Republike u njegovoj ustavnoj ovlasti predlaganja kandidata za šefa VS-a, koji to bez potpore Sabora ne može biti.

Premijer Plenković javno je diskvalificirao profesoricu Đurđević kao prihvatljivu kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda jer je, kako je rekao, pristala biti dio nezakonite procedure, a netko tko ne poštuje zakone ne može voditi najviše pravosudno tijelo u državi, kazao je.

Očekuje se da će Sabor o prijedlogu Zorana Milanovića za novu čelnicu Vrhovnog suda odlučivati nakon lokalnih izbora, ali gotovo se sa sigurnošću može predvidjeti da do izbora neće doći. HDZ neće glasati za prof Đurđević, ali, kako se čini, njezin izbor nisu spremni podržati ni neki zastupnici u oporbi, na desnoj strani sabornice. Stoga, bar za još neko vrijeme nije izgledno da će Vrhovni sud imati novu čelnu osobu.  Dok se predsjednik Republike i šef HDZ-a ne dogovore…

Sjedište VSRH-a (izvor www.vsrh.hr)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI