Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
časni ljudi / crkve
U povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije: Nadbiskup Uzinić zatražio oproštenje od homoseksualnih osoba što se mogu osjećati odbačenim i od Crkve…

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije:
Nadbiskup Uzinić zatražio oproštenje od homoseksualnih osoba što se mogu osjećati odbačenim i od Crkve…

Zanimljivom, hvale i pažnje vrijednom objavom na Facebooku , u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, oglasio se nadbiskup Riječke nadbiskupije i apotolski upravitelj Dubrovačke biskupije, Mate Uzinić. U svojoj objavi nadbiskup napominje da se Crkve mora ugledati na Isusa koji “ide u susret svakoj osobi, bez iznimke”. Zbog diskriminacije kojoj su izloženi, od homoseksualnih osoba zatražio je oproštenje, što je besumnje gesta kojoj rijetko možemo svjedočiti.

Evo što je nadbiskup Uzinić napisao u svojoj objavi:

Dragi prijatelji, potaknut komentarom na jednu od mojih nedavnih objava, uz današnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije želim podsjetiti na poruku pobudnice ‘Amoris laetitia’, koja nam je ove godine ponovo predložena za razmišljanje i proučavanje, a koja nas u svezi s ovim pitanjem u br. 250 podsjeća da se “Crkva mora ugledati na Gospodina Isusa, koji ide u susret svakoj osobi, bez iznimke.”
U duhu ‘Amoris laetitia’, br. 250, dužni smo “svaku osobu, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju, … poštivati u njezinu dostojanstvu i prihvaćati s poštovanjem, te … pomnjivo izbjegavati svaki znak diskriminacije, posebice bilo koji oblik agresije i nasilja.” Imamo također dužnost takvim osobama i njihovim obiteljima “zajamčiti obzirno pastoralno vodstvo tako da oni koji pokazuju homoseksualne sklonosti mogu dobiti pomoć koja im je potrebna kako bi u potpunosti razumjeli i ostvarili Božju volju u svom životu.”
Žao mi je što još uvijek ima katolika koji se s ovim ne slažu. I osobito što ima onih koji misle da služe Kristu i Crkvi diskriminacijom, agresijom i nasiljem, uvredama i pogrdnim komentarima na račun homoseksualnih osoba.
Od homoseksualnih osoba molim oproštenje što se zbog ovoga mogu i dalje osjećati odbačeni i od Crkve, ali i što oni i obitelji kojima pripadaju još uvijek u Crkvi, koja kao “obitelj obitelji” treba biti obitelj za sve svoje članove, ne mogu dobiti ono obzirno pastoralno vodstvo koje im prema ‘Amoris laetitia’ treba biti zajamčeno- napisao je nadbiskup Mate Uzinić.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI