Neovisni novinarski portal
29.11.2022.
brda i planine / DJEČICA
Foto: Erika Keller Šakić

Striborovci:
Kako djeca doživljavaju planinu?

Foto: Erika Keller Šakić

Dvodnevnim logorovanjem na Dinari uz ozbiljnu i studioznu ispitnu provjeru stečenih planinarskih znanja i vještina te završni uspon na Sinjal, 1831 metar nadmorske visine visoki najviši planinski vrh u Hrvatskoj, završila je 1. Opća planinarska škola (OPŠ) u organizaciji Planinarsko-ekološke udruge Stribor, najmlađe od tri šibenske planinarske udruge. Trajala je dva mjeseca, održavala se u skladu sa propisanim pravilima Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) i po planu i programu bila je slična svim ostalim općim planinarskim školama koje planinarska društva, udruge i klubovi organiziraju u pravilu jednom godišnje kako bi privukli nove članove i obučili ih osnovama potrebnim za sigurno kretanje i boravak u planini. Striborova škola razlikovala se ipak od drugih po jednoj bitnoj činjenici, a to je da su, u skladu s orijentacijom udruge prema obiteljskom planinarenju i što većem uključivanju djece, izleti bili prilagođeni tako da su odrasli polaznici na većinu njih mogli povesti i svoju djecu. Tim povodom, podržavajući Striborovu misiju da umjesto utrkivanja i nadjačavanja s drugima, u prirodu rado vodi i one kojima je pritom potrebna pomoć, objavljujemo u nastavku doživljaj iz drugačije perspektive koji je zabilježila predsjednica Udruge.

Piše: Erika Keler Šakić

Pogled na šumu je pogled na veliko igralište. Stijene prekrivene debelim slojem mahovine su penjališta, mjesta za skrivanje i istraživanje. Područje je ubrzo zamišljeno kao ratni poligon, pa sam završila prekrivena lišćem i mahovinom od glave do pete, a mislim da sam nešto mahovine i pojela. Morala sam se predati, pa smo napokon i objavili ‘primirje’. Kaže mali Toma da sam sad jedna od njih (djece). Da bar Toma, da bar…

Foto: Erika Keler Šakić

Priprema se vatra za roštilj, a Toma nam pritom pravi svoje sendviče od keksa, sljezovih i čokolade. Večera još nije ni gotova, a mi puni šećera. It’s ok, nije svaki dan kampiranje. Trenutak koji su čekali je da padne mrak kako bi upalili čeone lampe i krenuli u šumu. Ali prije toga smo se dovoljno udaljili od odraslih i napravili svoj kutak za pričanje strašnih priča. Reći će vam da sam ih ja najviše uplašila, ali toootalno pretjeruju.

Foto: Marko Babić

Budući da smo se malo ‘umorili’ od strašnih priča, odgodili smo šetnju po šumi s lampama…znate, umorni smo, ma nije to toliko zanimljivo… Ako se ne varam, djeci je ovo prvo kampiranje. Filipu je čak i prvo planinarenje. Neki su dugo čekali ovu priliku. Ne brinu ih temperature u minusu noću, jedva čekaju spavanje u šatorima. Mali Toma spava u bivku koji je izradio s ocem. Šta reći, bivak je bio najveći hit. Naravno, nije bilo spavanja. Kasno legli, a probudili se s prvim zrakama sunca. Teško se razbuditi na ledenom jutarnjem zraku. Poslala sam Leona da otrči par krugova za zagrijavanje. Mene je već zagrijala muka sa spremanjem vreća za spavanje i raspremanje šatora.

Foto: Marko Babić

Sad treba izdržati uspon na vrh Dinare. Mališani se dobro drže s obzirom na opći umor, ali kod dolaska na sklonište neki ostaju bez snage. Velika pohvala kolegama iz Mihovila za sklonište na ovoj dobro odabranoj lokaciji. Dio djece odlazi s grupom na vrh, a dio ostaje kod skloništa. Odmarali smo praveći mandale, dvorce u udubinama stabla i sve što je njihova mašta htjela dok se grupa ne vrati da krenemo natrag.

Foto: Marko Babić

Bila je ovo Dinara, ali iz drugačije perspektive. Posljednji izlet OPŠ je bio omogućen i djeci. Neka vam odrasli pričaju kako je njima bilo, ja sam ispričala kako je bilo malenoj ekipi. Ipak sam sad jedna od njih, kako kažu. Loreta, Nina, Filipe, Toma i Leone, vrijedi naš dogovor za grudanje idućom prilikom. Vidimo se pačići. Najviše me raduju vaša prijateljstva i zajednički doživljaji. To je glavni motiv za puno stvari koje odradimo mi odrasli kako bi vas mogli voditi u prirodu. Nadam se da će vas sve do odrasle dobi pratiti uspomene koje nosite iz planine.

Foto: Erika Keler Šakić

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI