Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
bože oprosti
Plenković optužio “huškača s Pantovčaka” za diplomatski incident s Bugarima; na Pantovčak neće ni povodom 30-te obljetnice ustrojavanja HV-a!

Plenković optužio “huškača s Pantovčaka” za diplomatski incident s Bugarima; na Pantovčak neće ni povodom 30-te obljetnice ustrojavanja HV-a!

U vječiti duel između predsjednika vlade i predsjednika države,  Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, upleli su se čak i – Bugari!  Premijer se požalio novinarima kako su u Hrvatskoj napadnuta tri bugarska državljana, što je odmah doveo u vezu s “onim huškačem i prevarantom s Pantovčaka”, pa je brzo zatražio od bugarskog Veleposlanstva da se očituje jesu li ti napadi u vezi s izjavama  nekonvencionalnog hrvatskog šefa  države, izrečene na Brdu kod Kranja…

Bugari javno ne žele reći o čemu se radi, a premijer sa šefom države  ne želi imati posla. Pa ni na svečanosti u povodu 30-te obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Na Pantovčak neće ni premijer, ni predsjednik Sabora…

Plenković je Milanovića već proglasio odgovornim za prijavu bugarskog Veleposlanstva, koja je stigla na adresu Ministarstva vanjskih poslova, a u vezi s napadom na tri bugarska državljana. Na upit novinara, javlja N1, bugarsko Veleposlanstvo nije bilo spremno ulaziti u detalje njihove prijave. Tek su kratko odgovorili da su “sve relevantne informacije o incidentima koje su zaprimili od bugarskih državljana u Veleposlanstvu Republike Bugarske, proslijeđene MUP-u RH koje će izvršiti potrebne provjere”.

Što je to predsjednik Milanović rekao a propos Bugara na Brdu kod Kranja, a što bi moglo dovesti do fizičkog nasrtaja na bugarske državljane?  Kako je to huškao protiv Bugara u Hrvatskoj?

Predsjednik RH je izjavio, doduše nediplomatski, da se Sjeverna Makedonija nalazi u nemogućoj poziciji jer joj jedna članica EU ulazi u intimni prostor  zahtjevom da svoju nacionalnu genezu definira onako kako traži ta susjedna država. Najprije su Grci tražili da mijenjaju ime države, i da se odreknu  dijela svoga identiteta, a sada to čine na svoj način Bugari. Svoju izjavu Milanović je dodatno pojačao opaskom  kako su Makedoniju navikli tretirati  kao nekakav side kick, pa ako imaš neki unutarnjopolitički problem kojeg ne možeš riješiti, uvijek možeš udariti po Makedoniji, što nije u redu.

Iz Bugarske je odmah, preko Veleposlanstva u Hrvatskoj,  stiglo reagiranje u kojem se  zahtijeva pojašnjenje Milanovićeve izjave, koju ocjenjuju neprihvatljivom.

Ovaj je diplomatski gaf šefa države, premijer komentirao prilično oštro.

-Nikada u našim politički jasnom zagovaranju potpore Sjevernoj Makedoniji nismo antagonizirali Bugarsku. On dođe jednom i napravi što? Da dođe nota za napadanje bugarskih državljana. To je huškač. Tu bozu neće prodavati hrvatskim građanima- poručio je Plenković u već uobičajenoj razmjeni verbalnih šamara s predsjednikom kojega je nazvao i huškačem i prevarantom.

Milanović mu je danas replicirao tvrdeći da predsjednik Vlade ide okolo i lupeta k’o zadnja baba na placu o nekakvim napadima.

Barolomejsko prijepodne Bugara u Hrvatskoj, valjda…- ironizirao je cijeli slučaj Milanović.

-Ja sam huškač s Pantovčaka ? Čime sam ja to huškač? Incidenti prema Bugarima? Što se to dogodilo? Nekom se prosula torba leblebija, boranija ?- kazao je predsjednik Republike u poznatom ironičnom stilu.

S Bugarima ili bez njih, na svečanost u povodu 30-te obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, na Pantovčaku se neće pojaviti ni predsjednik Vlade, ni predsjednik Sabora. Šef države za njih nije pravo društvo, pa makar i sasvim protokolarno…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI