Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Plenković o prof. Zlati Đurđević: Osim što se sama diskvalificirala, i programski se razilazimo, njen program je populističko-politički…

Plenković o prof. Zlati Đurđević:
Osim što se sama diskvalificirala, i programski se razilazimo, njen program je populističko-politički…

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, koje se bavilo lokalnim izborima, cijepljenjem i europskim summitom u Portu, šef stranke Andrej Plenković, javlja N1, dao je izjavu za novinare, a, između ostalog, komentirao i program kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda, prof. Zlate Đurđević , u prilično pejorativnom tonu, ocjenjujući ga kao populističko-politički ( ?! )

Andrej Plenković/ Foto:Tris/J.Krnić

 

-Hrvatska javnost koja je kritična, u prigodi je pročitati programe kandidatkinja i kandidata. Kad netko posveti pola sata vremena tim programima i uzme program prof. Đurđević, vidjet će dvije zapanjujuće točke. U prvom odlomku kaže da se predsjednik/ica Vrhovnog suda mora pridržavati Ustava i zakona. Ako je to osnovna teza, onda je jasno da predsjednik/ica ne može biti netko tko je u postupku kandidiranja za tu dužnost bila kandidatkinja u protuzakonitoj proceduri. Onda dolazimo do drugog fenomena. Cijeli program je populističko-politički program koji bi htio vratiti izbor sudaca u Hrvatskoj u vrijeme kad je politika birala suce. Da smo imali tu politiku kad smo pristupali EU, ušli bismo za 50 godina. Prakse su različite. Osim što se sama diskvalificirala, i programski se razilazimo- izjavio je Plenković s neskrivenim animozitetom prema kandidatkinji koju predlaže predsjednik Republike Zoran Milanović.

Šef HDZ-a se, zapravo, obezvrijeđujući, ne samo proceduralno nego i profesionalno, prof. Đurđević kao kandidatkinju za čelnicu VS-a, obračunava sa šefom države Zoranom Milanovićem, potvrđujući neizravno njegovu tezu da HDZ ne želi Zlatu Đurđević jer je predlaže Zoran Milanović. Diskvalifikatorska tvrdnja premijera da je program kandidatkinje Đurđević populističko – politički sadrži u sebi dozu ostrašćenosti premijera u ovom pitanju i nepotrebnog prejudiciranja izbora.

Istim tonom Plenković je komentirao i izbornu kampanju, odnosno sudjelovanje šefa države u njoj kao samozvanog “lidera oporbe”.

-Misija Zorana Milanovića su salve uvreda akterima kampanje… Da je netko iz HDZ-a to napravio, imali bismo revoluciju, a ovo se tolerira. Puno aktera šuti. Oni koji neće šutjeti su oni koji jedini oponiraju tom divljaštvu u eteru koje ne prestaje. On se bori za par džepova SDP-a, on je u kampanji. Primili smo izvješće iz Albanije, njegov prijatelj Rama pokreće inicijativu o izglasavanju nepovjerenja predsjedniku Meti jer se umiješao u izbornu utakmicu i poticao na govor mržnje i nasilje. Ne sjećam se u hrvatskom prostoru da se predsjednik države ovako angažirao u kampanji na strani bivše političke stranke- kazao je Plenković.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI