Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
hadeze / izborište / POLITIKA
Nikola Mažar i njegov licemjerni, nacionalšovinistički autogol!

Nikola Mažar i njegov licemjerni, nacionalšovinistički autogol!

HDZ-ov kandidat za vukovarskog gradonačelnika, Nikola Mažar, odnedavno saborski zastupnik koji je zamijenio proskribiranog gradonačelnika Požege, Darka Puljašića, ima zanimljiv pristup građanima srpske nacionalnosti. Ne smetaju mu u koaliciji sa HDZ-om kao osigurač Plenkovićevoj parlamentarnoj većini, ali itekako se brani od “optužbi” da su glasovi srpske manjine u Vukovaru otišli njemu !? Ne dao Bog!

Otišli su Željku Sabi i SDP-u, tvrdi, otklanjajući bilo kakvu vezu s bar trećinom građana Vukovara. Samo zato što su srpske nacionalnosti.  Pa bi mu njihova ( javna ) podrška mogla štetiti reputaciji na izborima ( ? )I taj bi žalosni primjerak HDZ-a htio biti gradonačelnikom u tom gradu!!!

Mažar je, kao rezervna HDZ-ova varijanta za Vukovar, gotujući na N1 televiziji, samouvjereno najavio pobjedu u drugom krugu u kojem ga čeka bivši stranački kolega Ivan Penava, aktualni vukovarski gradonačelnik i nezavisni kandidat s potporom Domovinskog pokreta Miroslava Škore. No, to tog cilja Mažar neće tako lako.

Između ostalog, i zbog svoga političkog licemjerja i kalkulantstva koje tako neoprezno demonstrira uoči drugog izbornog kruga. Zašto bi itko od građana srpske nacionalnosti u Vukovaru glasao nakon ovog kukavičkog ispada za tog HDZ-ovog pulena koji se “proslavio” radeći ( kao državni tajnik ) u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, ako se on brani od potpore makar i jednog vukovarskog Srbina?!

U klasičnoj HDZ-ovskoj maniri, Nikola Mažar ponavlja velebne uspjehe svoje stranke koja je u trijumfalnom pohodu na Slavoniju osvojila po prvi put mjesto župana u Požeško-slavonskoj županiji, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj i Osječko – baranjskoj, a u Vukovarsko-srijemskoj njihov kandidat, kaže, ima veliku prednost i na putu je da osvoji i tu županiju. Cijela Slavonija je, slavodobitno će, u rukama HDZ-a. A što je to dosad HDZ donio Slavoncima? Iseljavanje, siromaštvo, zapuštene njive, zaostajanje za drugim dijelovima Hrvatske

Baš kao i stranka u cjelini, veli Mažar, tako je i on u Vukovaru ostvario zadani cilj- ulazak u drugi izborni krug u kojem, uvjeren je, dobiva Ivana Penavu. Jer, većina građana koji su se odazvali na izbore, kaže, nije u prvom krugu podržala politiku trenutnog gradonačelnika Penave, koji je čak izgubio i većinu u Gradskom vijeću, koju je dosad imao. I eto šanse za Mažara i HDZ!

HDZ-ova je vlada, ističe, za Vukovar učinila više nego za ijedan grad, i to građani vide. Pa za koga bi glasali, ako ne za HDZ? Penava je u prvom krugu uzeo što je mogao, njegov je koalicijski potencijal ispucan, pa se Mažar, kako kaže, nada da će svi oni koji su u prvoj rundi ostali kod kuće jer ne podupiru Penavu, sada izaći na birališta i baš njega, HDZ-ovog kandidata, učiniti budućim gradonačelnikom Vukovara.

I gle, vraga, Mažar očekuje podršku svih građana Vukovara koji ne žele da to bude grad podjela i sukoba, iz kojeg se ljudi iseljavaju jer oni najbolji ne mogu dobiti posao, jer roditelji strahuju za sigurnost svoje djece. Ali, zar sve to nema primarno veze sa HDZ-om?
A HDZ im se opet nudi kao spasitelj. Baš kao i prije četiri godine Ivan Penava, autohtoni HDZ-ovac koji se sa svojom strankom razišao kad joj je postao “uteg oko vrata”, oponent i nepomirljivi kritičar. I jest da je Penava čovjek kojemu nije ni do suživota ni do pomirenja, koji još živi u vremenu rata i nepomirljivih podjela, ali što to Vukovarcima nudi Mažar bježeći čak i od izborne potpore manjinskih Srba? Jer to dovodi u pitanje njegovo nepomućeno hrvatstvo kod birača…

Kod Penave se bar znalo što taj doista misli, jer što je mislio to je i govorio, a Mažar, poput aktualne HDZ-ove vrhuške na nacionalnoj razini, samo slučajno može izgovoriti ono što i misli. Kad mu se, kao sad, pred samu završnicu izbora 30. svibnja, omaklo ovo s nepoželjnim “srpskim glasovima”.

Penavina izjava da su glasovi pripadnika srpske nacionalne manjine otišli HDZ-u ne stoji, oni su otišli Sabi ili SDP-u- pravda se Mažar i promptno distancira od podrške Srba kao od kakve kuge. U Vukovaru, veli, nije bilo glasača iz Srbije, i važno je da se takvim manipulacijama ne obmanjuju građani. Zašto bi potencijalnom gradonačelniku Vukovara, u kojem je oko 33 posto građana srpske nacionalnosti, smetala podrška njegovih sugrađana? Zar ta potpora nije oportuna za nekog tko želi biti gradonačelnik? Da, dobro bi Mažaru došli ti glasovi, ali samo da se o tome šuti…

E, pa gospodine Mažar, vi nijednog “srpskog glasa” niste ni zaslužili, pa čak ni zbog “višeg interesa” kojim se, pak, najviše manipulira. Licemjerno, nepošteno, HDZ-ovski, za partikularne, a nikako za opće interese.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI