Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
wheels on fire
Ilustracija

Ljubav pod svaku cijenu

Ilustracija

Nisam se namjeravao vraćati na ovu temu jer sam već dosta puta pisao o ovakvim temama, ali budući da mi se često javljate s problemima ovakvog tipa čini mi se da je mnogo toga ostalo ne napisano.

Dakle, zašto osobe s invaliditetom tako teško nalaze ljubav? Najprije, problem je needuciranosti. Većina zdrave populacije ne zna ništa o invaliditetu, boje ga se i znam da ružno zvuči, ali jednostavno ih – ne zanima. Drugi problem su same osobe s invaliditetom. Mnogi od nas nažalost žive u svom malom sigurnom „balončiću“ okruženi obitelji, bližom rodbinom i onda kad se nađu u društvu „zdravih“ jednostavno ne znaju komunicirati, a to može biti itekako odbojno.

Problem su i kriteriji. Neki žele isključivo zdravog partnera jer misle da će im s takvim partnerom život biti jednostavniji i lakši. I tu su djelomično u pravu, ali imajte na umu da netko zdrav nikada neće znati kako je živjeti s invaliditetom. I to je jedan od najčešćih razloga, zašto i oni koji se odluče pokušati s osobom s invaliditetom, odlaze jer zaključe da je to ipak preveliki zalogaj za njih i previše žrtvovanja na koje ne žele pristati.

Ilustracija

Ali i to je puno bolja opcija nego da ostanu pa da vam cijeli život prigovaraju kako ih vaš invaliditet sputava, a vjerujte mi… ima puno takvih slučajeva.  Osim skupine koja ima velika očekivanja i stroge kriterije tu su i oni koji nemaju baš nikakve kriterije pa se okolo vucaraju s ljudima s kojima nemaju ništa zajedničko jer kako kažu „oni nemaju izbora jer su osobe s invaliditetom“ pa onda, eto, bolje išta nego ništa.

Osim nabrojanog mnogi i ako napokon ostvare tu toliko željenu vezu ne znaju se u njoj ponašati. Ne znam iz kojeg razloga, a to je tako tipično za osobe s invaliditetom – mnogi se pretvore u „control freak“ osobu koja očekuje da njezin partner lebdi oko nje 24 sata dnevno. Toliko ih guše tom svojom „ljubavi“ da partneru na kraju ne preostane ništa drugo nego da pobjegne glavom bez obzira. Mnogi ne razumiju da njihov partner ima pravo otići na kavu i piće sa svojim prijateljima i na druge aktivnosti koje ne moraju nužno uključivati njih.

I to je posve normalno.

Ako vam u ljubavi ne ide kako ste zamislili, ne očajavate.  Za početak se zapitajte: Što je to što ja mogu nekome ponuditi, a da nije moj invaliditet? Odgovor na to pitanje reći će vam u kojem smjeru trebate ići. Vi živite s invaliditetom, ali taj invaliditet ne mora biti dio vas. Prirodno je da želimo biti voljeni, ali nemojte da Vam traženje partnera postane opsesija, isto tako nemojte pristati na bilo kakvu vezu samo da ne biste bili sami.

Radite na sebi, razvijajte svoju osobnost  i vještine za koje smatrate da bi se mogle svidjeti drugima…

I ne zaboravite uživati u životu.

Ilustracija

Tags: ,

VEZANE VIJESTI