Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
MEDIJI / POLITIKA
Kerum i Milanović udruženim snagama na novinare…

Kerum i Milanović udruženim snagama na novinare…

Predsjednik Republike, Zoran Milanović, za svog boravka u Splitu u povodu Dana grada, Sv. Duje, obrušio se svom silom svoga verbalnog arsenala na novinare HRT-a, koje je izvrijeđao na pasja kola. Em su prevaranti, em plaćenici, a ono što rade je prava sramota, gori su i od Yutela, što je, po njemu, dno novinarske profesije. Učinio je šef države i opasan “korak više” u toj verbalnoj kanonadi, pa je HRT-ovcima poručio da će završiti kao Vjesnik. Dakle, neće ih više ni biti! 

Povod je bila HTV-ova emisija “Otvoreno”, od srijede navečer, u kojoj je gostovala, uz ostale, i Milanovićeva kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda, Zlata Đurđević, koja je optužila urednika i voditelja emisije Mislava Togonala da je lagao kad ga je pitala tko će sudjelovati u emisiji, da je neetičan, pristran i da se u njegovoj emisiji osjećala kao da je na optuženičkoj klupi.

Arhiva: Zoran Milanović (FotoTRIS/H. Pavic)

Referirajući se na opaske prof. Đurđević, predsjednik Milanović je kazao “da je u emisiju, protivno dogovoru, ubacio četvrtu osobu koja je njezin kolega i s kojim nije u dobrim odnosima. To je lopovluk. Netko laže, ili novinar ili gđa. Đurđević. Vaš kolega je običan prevarant i to je napravio tendenciozno. Dužan je bio reći tko joj dolazi u emisiju. Po ugovoru o radu na HTV-u se niste obavezni ponižavati. Ja to ne radim u politici”, žestoko je “opleo” po HTV-ovom uredniku Milanović, odbijajući odgovarati na pitanja novinara HRT-a, onemogućavajući ih tako u njihovom poslu, ali i diskvalificirajući ih kao profesionalce, te pozvao ostale novinare da mu postave pitanja.

– Idite na tržište, da vidimo koja će vas televizija zaposliti. Vi ste državna, politička televizija, vaš politički program je sramota, to je razina Sovjetskog Saveza i to kažem kao hrvatski predsjednik, a većina građana misli tako- kuljalo je iz Milanovića, a uvrede pljuštale na sve strane.
– Vi ste gori od Yutela! Sramota je ovo što radite. Vi ste plaćenici jedne političke opcije, sramota je ovo što radite. Budete li tako solidarni, pojest će vas prve i vašu televiziju. Sad ste me natjerali da se svađamo. Vi ste korumpirana televizija. Tko određuje te urednike, tko im dopušta da nekažnjeno lažu i varaju ljude? Novinari, ne budite solidarni s nepravilnostima jedine televizije koja zna da će prvog u mjesecu dobiti plaću- preporučio je okupljenim novinarima i dodao:- Meni je teret na duši jer sam ukinuo Vjesnik, jer je bio partijska novina. HDZ-a, a prije komunista. Meni partijska novina ne treba- zaključno će.

Brzo je stigao odgovor s HRT-a u kojem se ističe kao posebno zabrinjavajuće predsjednikovo aludiranje da će javna televizija doživjeti sudbinu Vjesnika, što, kažu, smatraju prijetnjom javnom servisu i njegovim zaposlenicima.

U priopćenju HRT-a stoji:

Hrvatska radiotelevizija (HRT) najoštrije osuđuje istup predsjednika Republike Hrvatske danas u Splitu tijekom kojeg je napao novinare HRT-a optužujući ih da su prevaranti i državna sramota.
HRT smatra da je ovo neprimjeren govor u javnom prostoru te podsjeća predsjednika RH na odredbe članka 38. Ustava RH o slobodi medija.
Nažalost, HRT ne može protumačiti današnje poruke predsjednika RH drugačije nego kao napad s pozicije moći na novinarske slobode i uređivačku politiku javnog medijskog servisa- priopćili su u svom odgovoru s HRT-a.

No, Milanović kao da nije ispucao svoje streljivo, pa je nakon reagiranja s javne televizije, na Facebooku objavio “anex” ranijim izjavama.

– Oglasilo se Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije, zabrinuto i uplašeno mojim riječima- piše Milanović– jer me vide kao izravnu prijetnju i, kako pišu, napad s pozicije moći na novinarske slobode i uređivačku politiku javnog medijskog servisa. Koju to moć ja imam, osim javne riječi kojom ukazujem da je HRT postao obiteljsko politički kombinat koji o trošku svih građana servisira HDZ i Plenkovića? Nije to moć, već istina, ona riječ koju HRT-ovi poslušnici redovito izbacuju iz programa po želji uređivačke politike središnjice. I još se usude zucnuti o novinarskim slobodama, ti isti nepotpisani „ravnatelji“ koji svoje novinare progone po sudovima nakon što su kvalitetne ili potjerali konkurenciji ili ušutkali. Ne bojte se, ravnatelji kombinata s Prisavlja, proizvodit ćete ljepšu stvarnost i prokazivat nepodobne sve dok je moć kod Plenkovića jer zato vas ima- poručio je u objavi Milanović.

Zlata Đurđević ne treba odvjetnika u liku šefa države. Naprotiv, svojim vehementnim zaštitničkim govorom, samo joj nanosi štetu, a prof. Đurđević se itekako znade i sama obraniti kad se osjeti na bilo koji način ugroženom. Pokazala je to i Togonalu na kraju sinoćnjeg “Otvorenog” kada mu je pred milijunskim auditorijem spočitala da se u emisiji kojoj je on urednik i voditelj osjeća kao na optuženičkoj klupi i optužila da je lagao. “Pitala sam vas tko će biti u emisiji, niste mi rekli istinu. Vi ste kao novinar trebali voditi računa o svojoj etici i govoriti istinu. Trebali ste voditi emisiju nepristrano i u skladu s etikom. Vaša prva zapovijed kao novinaru je da govorite istinu”, održala je lekciju Togonalu.

A na njegovo pitanje tko joj je u emisiji zasmetao, sasvim jasno i nedvosmisleno je kazala: “Vi, s neistinom koju ste rekli”. Bilo je to, nema sumnje, vrlo neugodno, dakako za kolegu Togonala. No, to je cijena posla, a i na njemu je da pogleda emisiju i preispita svoju profesionalnost. Ali, to ne može biti razlog za izljev bijesa predsjednika Republike, i njegovo vrijeđanje i diskvalificiranje svih zaposlenika HRT-a. Zašto svoje oružje nije usmjerio na one koji su najodgovorniji za ovakav javni servis, na ravnateljstvo HRT-a, na Popovca i njegove suradnike koji su uistinu prodali novinarski obraz za judine škude. Umjesto toga, on puca rafalnom paljbom po svim novinarima, pa i onima koji se u toj medijskoj kući samo bore za golu egzistenciju.

Željko Kerum (Foto: Tris/H. Pavić)

A negdje, tijekom istog dana, dok je Milanović ratovao s HRT-om, Željko Kerum, kandidat za splitkog gradonačelnika ” klapa druga”,  se obračunavao s urednikom druge televizije, N1Igorom Bobićem.  I prije negoli je razgovor i počeo, Kerum je demonstrativno napustio splitski studio, upućujući na Bobićevu adresu kratko i “sadržajno”- smrade jedan.

A zašto je Kerum napravio incident? 

Bobić je razgovor počeo čestitajući Splićanima Dan grada, a tim je povodom, kazao je, već obavio razgovor s dvoje kandidata za gradonačelnika, Ivicom Puljkom i Brankom Ramljak. Kerum mu je u goste stigao također kao kandidat.

– Lijepu vam je čestitku poslao danas aktualni gradonačelnik Opara koji je rekao da preporučuje svom nasljedniku, a on je siguran da će to biti Vice Mihanović, da s vama nikako nema posla više- počeo je Bobić razgovor s Kerumom.

Kerum je na to rekao da ga Opara ne interesira, “on je napravio štetu gradu, štetu Splićanima, i ako imate nešto konkretnije pitati na temu izbora i grada Splita, može, a što se tiče te osobe, ne vrijedi spomena, rasprave ni razgovora”- uzvratio je Kerum.

Bobić je potom upitao:  -Hoće li Vice Mihanović biti gradonačelnik Splita, ili vi, ili Ivica Puljak?

E, tu je Kerumu “pukao film”.

-E, vidite, Igore Bobiću, jel’ vi to mene mislite provocirati, ili biti partner i sugovornik, realan? Ja sam stavio slušalicu na uho i ima 5 minuta da slušam ove žalopojke i šizofrene razgovore između vas i i toga koji je bio kao kandidat za nešto i sad vi mene pitate da li će biti gradonačelnik Puljak ili Vice Mihanović, a pričate sa mnom. Jel’ vi mislite da je to korektno? Vidite, gospodine Igore Bobiću, vama struka i kodeks nalažu da budete pristojni, realni i objektivni u razgovoru s kandidatima. jel’ tako? I vi meni postavljate pitanje  da li će gradonačelnik biti Puljak ili Vice Mihanović. Pa zašto onda pričate sa mnom, recite mi?

Pokušao je Bobić preformulirati pitanje i od Keruma čuti kako procjenjuje svoje šanse da pobijedi. Ali, ne, neće se nitko s Kerumom poigravati.

-Vidite, gospodine Bobiću, vi ste smiješni, vi ste totalno smiješni. Zovete kandidata koji vodi po anketama i pitate ga hoće li pobijediti dva druga, ili treći kandidat, a ne ja. Ako su vam Trogrlić ili Relković dali neku kunu, okej, uzmite to, pojedite ćevape i ciao, bye,bye… – otrese Kerum, skida slušalice i napušta studio uz prezirno mumljanje: Smrade jedan…

Nije novost da su novinari meta napada onih koji su bilo čime nezadovoljni, pa im se čini najlakše i najbezbolnije opaliti iz svih oružja, nebiranim riječima, po novinarima. Ali, dobro još dok to čine minorni i nekvalificirani politički aspiranti na lagodan život bez odgovornosti , znanja i sposobnosti za tako zahtjevan i ozbiljan posao, No, kad to čini predsjednik Republike, to zbilja postaje zabrinjavajuće. Jer dokazuje koliko je u Hrvatskoj niska razina demokratske kulture, koliko su slabašne medijske slobode i u kojoj su mjeri novinari nezaštićeni.

Kod nas je politika i demokratska kultura takva da na novinare s jednakim prezirom nasrću Željko Kerum i predsjednik Republike. U istom danu.

Svaka sličnost je, naravno, slučajna…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI