Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
UMJETNOSTI
Nasmijani Danijel Žeželj

Danijel Žeželj:
Četerodnevni performans „4“ – slikanje uživo uz glazbu uživo

Nasmijani Danijel Žeželj

Danijel Žeželj, čuveni svjetski umjetnik, predstavlja svoj novi projekt – performans pod nazivom „4“ (Četiri) kojeg će u Galeriji Kranjčar u Zagrebu predstaviti od 19. do 22. svibnja 2021. u četverodnevnoj live izvedbi, uz glazbenu pratnju nagrađivanih pulskih glazbenika i kompozitora Alena i Nenada Sinkauza i jednog od najboljih talijanskih jazz muzičara Alfonsa Santimonea.

Novi projekt Danijela Žeželja, renomiranog autora stripova, animiranih filmova, grafičara i ilustratora, o kojemu možete na stranicama Trisa pronaći više tekstova, koncipiran je kao ciklus dinamičkih slikarsko-glazbenih performansa koji se odvija u nizu od četiri uzastopne večeri, u trajanju od po 40 minuta, unutar kojih će se svake večeri realizirati slika, čineći u četiri dana nastajanja sekvencu vezanu u finalnu narativnu cjelinu.

S obzirom na aktualne prilike oko protuepidemioloških mjera, performans će se svake večeri od 19. do 22. 5. prenositi i uživo, putem live streaminga na Facebook stranici projekta, https://www.facebook.com/4livepaintinglivemusic, čime će se omogućiti publici bilo gdje u svijetu s internetskom vezom da izravno prati proces nastajanja metamorfnog djela, a koje će se po završetku perfomansa, u obliku izložbe s prikazom finalnog djela i s popratnim audiovizualnim digitalnim zapisom, moći pogledati u Galeriji Kranjčar.

Nastajanje i transformacije slike temeljni su elementi performansa „4“ (Četiri). Vrijeme nastajanja slike konkretizirano je zvukom i glazbom, i transformirano u stilizirani vidljivi proces nastajanja i nestajanja. Broj četiri simbolizira četiri godišnja doba, četiri mjene koje obilježavaju ciklus godine ili ciklus života, fragment vremena, zatvoreni krug. Slike koje su rezultat svakog od četiri dana performansa ostaju trajni fizički objekti i tragovi procesa, no metamorfoza slika, vrijeme u kojima nastaju definirano je glazbom i zvukom.

Danijel Žeželj slika

Glazba u izvedbi Alena i Nenada Sinkauza i pijanista Alfonsa Santimonea je komponirana kao i improvizirana, a prati i naglašava narativnu liniju te direktno gradi dramaturgiju nastajanja vizuala, pa slike i glazba zajedno stvaraju eksperimentalnu narativnu formu. Čitava izvedba se temelji na snažnoj razmjeni glazbenih i slikarskih elemenata – spajanju ritma i vremena glazbe s volumenom i prostorom slike.

Danijel Žeželj u stvaranju

– Slike velikog formata biti će izvedene valjcima i akrilikom na pripremljenoj reljefnoj podlozi. Tema performansa i ciklusa od 14 slika elementarne su ljudske emocije predstavljene kroz pokret, lice i ruke. Performans je nastavak suradnje s glazbenicima i kompozitorima Alenom i Nenadom Sinkauzom, uz gosta, talijanskog muzičara Alfonsa Santimonea. Alen, Nenad i ja imali smo prije nekoliko mjeseci performans Fractalia, također u Galeriji Kranjčar i suradnja s njima uvijek je kreativna avantura” – kaže Danijel Žeželj o projektu.

Dakle, rezervirajte termine, kako se to kaže, slijede četverodnevni večernji doživljaji umjetnosti  – „4“ (Četiri) se može pratiti uživo putem live streaminga, svake večeri od 19. do 22. svibnja od 21.00 – 21.40 sati.

Inače, Danijel Žeželj, rođeni Zagrepčanin koji nakon duljeg rada u Italiji i SaD pomovno živi i stvara u rodnom gradu, autor je stripova, animiranih filmova, grafičar i ilustrator.  Njegovi stripovi, grafički romani i ilustracije objavljivani su u knjigama i časopisima u Hrvatskoj, Sloveniji, Engleskoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Grčkoj,
Švedskoj, Brazilu, Argentini, Južnoj Africi, Kini i SAD-u. O kakvom se umjetniku radi možda govori i činjenica da je glasoviti filmski redatelj Federico Fellini napisao 1993. godine predgovor za njegovu knjigu Ritam srca  istaknuvši kako ga fascinira Žeželjev umjetnički izričaj.

Stripove i ilustracije objavljivali su ugledni izdavači kao što DC Comics/Vertigo, Marvel Comics, Dark
Horse, Heavy Metal, Image, Dargaud, Mosquito, Grifo Edizioni, Eris Edizioni, The New York Times Book Review, Harper’s Magazine, San Francisco Guardian, Washington Chronicle, itd. Autor je dvadeset i pet grafičkih novela i šest animiranih filmova.

Trenutno završava novi animirani film „Sakupljač“ u produkciji Zagreba filma, a njegova nova grafička novela „Poglavica jelena” bit će predstavljena 5. lipnja 2021. na ovogodišnjem pulskom festivalu Sa(n)jam knjige.

Ovo je izvrsna prilika za brojne poklonike Žeželjkove umjetnosti da sudjeluju neposredno u procesu njegova stvaralaštva, i to – četiri dana za redom. Takvo što se dosad nije događala, a Žeželjevi povremeni performansi diljem svijeta su bili među najznačajnijim i najtraženijim umjetničkim zbivanjima među poznavateljima njegova jedinstvenog, inspirativnog i osebujnog opusa.

Ljudi više ne komuniciraju s umjetnošću preko crkvenih svodova, danas komuniciraju s ekranima i iPhonima. Umjetnost ima smisla ako je dio svakodnevnice, pa su nove tehnologije velika promjena jer nečiji rad može brže i lakše doći do više ljudi, a samim time, nadam se, ukida službenu hijerarhiju umjetničkih vrijednosti, često temeljenu na sumnjivim standardima – kaže Danijel Žeželj.

Stoga, podesite alarme na mobitelima: prvi performans započinje 19. svibnja u 21 sat.

Nasmijani Danijel Žeželj

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI