Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
(NE)RED / eu / hadeze / POLITIKA
Sandra Benčić, zastupnica Možemo!, otkriva novi biznis HDZ-ovih dužnosnika: Prodaju informacije koje su trebale biti besplatne i svima dostupne!

Sandra Benčić, zastupnica Možemo!, otkriva novi biznis HDZ-ovih dužnosnika:
Prodaju informacije koje su trebale biti besplatne i svima dostupne!

Sandra Benčić, zastupnica platforme Možemo!, danas je, na temi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, brutalno “oprala” HDZ i stranačke domoljube iz prvog državnog ešalona koji su od državnog dokumenta napravili, kako je rekla, privatni biznis, sudjelujući u prodaji informacija koje su zapravo trebale biti besplatne. Jer, sve, baš sve, pa i EU fondovi, uvjek mora ići u džepove HDZ-ovaca, zaključila je zastupnica.

Osim što u izradi prijedloga Nacionalnog plana nisu mogli sudjelovati saborski zastupnici, kazala je Benčić, prenosi N1, ali ni potencijalni korisnici sredstava poput poduzetnika i udruga, HDZ je još k tome oko tog potanja, kao i inače, napravio privatni biznis koji se plaća javnim novcem.

A kako to funkcionira?

-Primjerice, ako ste spremni platiti cijenu za privatni seminar, mogli ste o Nacionalnom programu slušati još u studenome prošle godine i to od strane koordinatora tog programa i posebnog savjetnika premijera Zvonimira Savića– izjavila je Benčić na konferenciji za novinare. Sličan je seminar, dodala je, održan početkom travnja, a na njemu je uz koordinatora Savića sudjelovala čak i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, i nezaobilazni ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Dobro obaviještena zastupnica, izvijestila je novinare i da seminare koje redovito pohode hrvatski ministri, odnosno državni dužnosnici, obično organizira tvrtka TIM4PIN, kojoj je prva direktorica Ivana Maletić, bivša HDZ-ova europarlamentarka, a već godinu i pol dana članica Revizorskog suda EU-a.

Benčić nije izrijekom tvrdila da je Maletić bila plaćena za organizaciju seminara, ali s obzirom da je njezin suprug likvidator udruge koja je vlasnik tvrtke, nema sumnje u njezinu povezanost s TIM4PIN-om. Zbog toga je kazala kako će Revizorskom sudu poslati upit o možebitnom sukobu interesa njihove članice, i tražiti njihovo očitovanje koliko je takvo ponašanje u skladu s Etičkim kodeksom, budući da Maletić u svojoj imovinskoj kartici nije navela da je bila direktorica spomenute tvrtke.

Naposljetku, ta ista tvrtka uz udrugu ima i ustanovu za obrazovanje odraslih, tvrde iz platforme Možemo!, koja prodaje edukaciju zaposlenika državnoj upravi. I eto sjajnog biznisa s EU fondovima koji cvjeta zahvaljujući naplaćivanju informacija koje su trebale biti besplatne i svima dostupne. I još u tom biznisu sudjeluju ministri i savjetnici premijera, podvlači Benčić, dodajući kako ministri taj posao obavljaju u radno vrijeme, kada bi trebali građanima biti na raspolaganju i davati im besplatne informacije o europskim fondovima za što su ministarstva dobila milijune eura. 

Naravno, o tome premijer ništa ne zna…

Sandra Benčić

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI