Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
hrvatsko novinarsko društvo / novinarstvo / sindikat novinara hrvatske
Piši kako ti ja rečen: ‘Lokalni mediji građanima, a ne šerifima!’

Piši kako ti ja rečen:
‘Lokalni mediji građanima, a ne šerifima!’

Započinje zajednička akcija Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske pod nazivom „Lokalni mediji građanima, ne šerifima!“.

Iz naziva akcije je već jasno o čemu se radi: glavnina lokanih medija je u svakojakoj zavisnosti od lokalnih političkih struktura, pa stoga građani  najčešće nemaju realnu sliku prilika u svojim sredinama, već im se serviraju uljepšani medijski sadržaji u službi propagandi vladajućih ‘lokalnih šerifa’ i njihovog opstanka na vlasti.

Dakako, ‘šerifi’ to čine vidljivim i manje vidljivim financiranjem ‘svojih’ medija i njima ovisnih urednika i novinara, čime zatiru mogućnost valjanog informiranja građana, te dugoročno čine golemu štetu čitavoj zajednici i društvu u cjelini.

Napisaćeš  vako… Piši kako ti ja rečen il nikako… Nemoj da si mi sad pisa protiv naših... – otprilike tako nekako se može odvijati komunikacija između manje sofisticiranog ‘šerifa’ i zavisnog ‘novinara’.

U nastavku prenosimo priopćenje HND-a i SNH-a.

‘Lokalni mediji građanima, a ne šerifima!’

“Čuj, bio sam sinoć na večeri s xy, daj ju/ga nazovi, dogovorili smo jednu temu…”

„Lokalni šerifi, na čelu s gradonačelnikom i županom (ili njihovim izaslanicima), potpisuju ugovore o suradnji, bez javnih natječaja, sve direktnim pogodbama i dogovorima uz uvjet da se o njima ne piše ružno.“

„Velik je utjecaj i biznismena i drugih moćnika u lokalnoj zajednici koji urgiraju preko raznih kanala da se o njima ne piše, naravno, u lošem kontekstu, a ako se to i dogodi, zauvijek vam zatvore vrata.“

„Na večerama se odlučuje o kome i čemu će se pisati, a o kome ili čemu neće. Tamo se odlučuje i o sudbinama nas novinara, a po naredbi tih šerifa, novinare se miče s neke bitne teme, miče ih se s rubrike, a na koncu, dijele se i otkazi.“

Ovo su neka od zabrinjavajućih iskustava novinara i novinarki koji rade u lokalnim medijima, a koje ćemo objavljivati tijekom kampanje „Lokalni mediji građanima, ne šerifima!“ Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva. Kampanjom uoči lokalnih izbora želimo upozoriti na probleme lokalnih medija i na nužnost definiranja novih modela za funkcioniranje i financiranje lokalnih medija. U nju su uključeni kolege i kolegice iz lokalnih medija koji će u svojim medijima održati javne rasprave o stanju u lokalnim medijima.

Lokalni mediji danas su uglavnom ovisni o financiranju iz jedinica lokalne samouprave i to najčešće u sasvim netransparentnim “oglašivačkim” transakcijama, što često rezultira žrtvovanjem neovisnosti.

U kampanju su uključeni kolege i kolegice iz lokalnih medija koji će u svojim medijma održati javnu raspravu o problemima i važnosti, ali i mogućim novim modelima funkcioniranja i financiranja lokalnih medija. Rasprave ćete moći pratiti na profilima SNH i HND na društvenim mrežama gdje ćemo pravovremeno i najaviti debate.

Od kandidata na predstojećim lokalnim izborima tražimo odgovore na pitanja o transparentnom i neovisnom funkcioniranju lokalnih medija, odgovore ćemo objaviti na našim stranicama na društvenim mrežama.

Na kraju kampanje HND i SNH organizirat će središnji panel u Novinarskom domu u Zagrebu, na kojem ćemo razgovarati s medijskim stručnjacima o provedenim debatama i odgovorima političkih stranaka na postavljena pitanja. Voditelji debata lokalnih medija uključit će se Zoomom na događaj i izvijestiti o zaključcima rasprava održanih na njihovom mediju.

Razgovarat ćemo i o prijedlozima novih modela prema kojima bi lokalni mediji mogli funkcionirati neovisno i slobodno.

Kampanjom „Lokalni mediji građanima, ne šerifima!“ želimo naglasiti važnost lokalnih medija, upoznati javnost i političke strukture s problemima u kojima rade i pokušati pronaći bolji model financiranja i neovisnog rada lokalnih medija.

Više o kampanji možete pronaći ovdje i na Facebooku & Twitteru.
Novinari i urednici lokalnih medija koji se žele uključiti u našu kampanju i dalje to mogu učiniti i javiti se na hnd@hnd.hr ili sinoh@hnd.hr.

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI