Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
DJEČICA / POLITIKA / PRIOPĆENJE
Kaznena prijava protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić: Pila naopako- ili kako se sustav pretvorio u žrtvu, a one koje su upozoravale na njegove propuste postale prvooptužene…

Kaznena prijava protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić:
Pila naopako- ili kako se sustav pretvorio u žrtvu, a one koje su upozoravale na njegove propuste postale prvooptužene…

Odvjetnički ured Klaudia Čurina iz Zagreba podnio je kaznenu prijavu državnom odvjetništvu protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić zbog kaznenog djela protiv javnog reda – javnim poticanjem na nasilje i mržnju ( čl. 325 stavak 1. Kaznenog zakona), priopćila je danas Hrvatska komora socijalnih radnika.

n-janjicHKSR  podupire prijavu, a u priopćenju navode kako je među socijalnim radnicima zadnjih dana spontano pokrenuta inicijativa za podnošenje kaznene prijave protiv glumice i redateljice, odnosno aktivistice, Janjić Medančić i Veljače. Tako je HKSR demonstrirao kako izgleda kad se pila okrene naopako, a oni koji bi morali snositi odgovornost za zločin koji se dogodio nad dvoipolgodišnjom djevojčicom Nikoll, odjednom se javno pretvaraju u žrtve, dok one koje su ukazivale na njihove grijehe, preko noći postaju prvooptužene. Propusti sustava i suština problema grunuti su u drugi plan, a neprikladan rječnik redateljice i glumice na društvenim mrežama, postao je prvorazredno pitanje!? Tako se kod nas utvrđuje odgovornost ključnih karika sustava…

U priopćenju Komore se navodi da se kaznenoj prijavi masovno priključuju socijalni radnici, psiholozi, pravnici, socijalni pedagozi širom Hrvatske. U ponedjeljak, u trenutku podnošenja prijave, odvjetničku punomoć za zastupanje predalo je 169 stručnih radnika centra, a u HKSR-u očekuju da će im se pridružiti još nekoliko stotina socijalnih radnika, psihologa i pravnika iz sustava socijalne skrbi. Komora poziva i druge socijalne radnike i stručne djelatnike u sustavu da dadu podršku ovoj inicijativi, stoji u priopćenju koje je u ime Upravnog odbora HKSR-a potpisao predsjednik Antun Ilijaš.

Priopćenje je potaklo na reakciju glumicu Natašu Janjić Medančić koja je na svom facebook profilu uputila i javnu ispriku zbog toga što je svoju ogorčenost i prestravljenost slučajem tragično preminule djevojčice obojala dramatičnim optužbama i neprimjerenim rječnikom.

U svom statusu Nataša Janjić piše:

-Kaznena prijava obavijest je državnom odvjetniku o postojanju osnovane sumnje da je određena osoba počinila u zakonu propisano kazneno djelo, a na njemu je utvrditi je li prijava osnovana. Dakle, nije mi još za braniti se odvjetnicima, ali želim se osobno obratiti javnosti i medijima. Svjedočili smo šokantnom činu premlaćivanja djevojčice Nikoll, kojem je prethodio niz postupaka sustava Centra za socijalnu skrb. Od oduzimanja udomiteljima nakon dvije godine što je bila zbrinuta kod istih, do navodnih dojava članova obitelji o mogućoj neprilagodbi djevojčice na biološke roditelje i novi dom, do pregleda pedijatara, psihologa i liječnika, da bi sve eskaliralo ovoga Uskrsa njenom nasilnom smrću. Čitava Hrvatska je bila zgranuta.

Kao majka dvoje djece, sasvim slučajno vršnjaka te iste djevojčice, kao i osmomjesečne bebe, koja znam koliko je nježan i delikatan taj uzrast i koliko krvavog posla roditelji obavljaju oko njih upravo do druge godine, nisam ostala imuna na ono što se prenosilo i navodilo oko tog slučaja. Od prvotnog pranja ruku nadležnih institucija i izjave da je djevojčica bila sklona autoagresiji i samoozljeđivanju do onog famoznog ‘ništa nije upućivalo da bi se ovo moglo dogoditi’. Ne razumijem se u rad Centra za socijalnu skrb i vjerujem da ima jako puno slučajeva i izvan istog gdje ‘ništa ne upućuje’ na tako stravične razvoje scenarija, no kad radiš na jednom takvom mjestu gdje je odgovornost golema, dojma sam da sve i uvijek MORA upućivati na moguće devijacije u procedurama i da se iste moraju pokušati spriječiti.

Znam da socijalni radnici i radnice rade strahovito odgovoran i težak posao, sigurna sam da je velika većina visokokvalificirana i ugođena za najzahtjevnije izazove i prepreke, kao i da velika većina svoj posao obavlja savjesno i besprijekorno, ali ne možemo ignorirati jednu jednostavnu činjenicu da u svakom poslu nisu svi IZVRSNI. I kad radiš, možeš i pogriješiti. Kaznena prijava Komore socijalnih radnika podnesena protiv mene zvuči kao proizvod idealnog svijeta gdje jedna struka BEZ IZNIMKI može homogeno prisegnuti da uvijek radi bezgrešno i najbolje za svako dijete i obitelj, i da je nemoguće da se u poslu potkrade greška ili previd. Svi znamo, pa i sama znam po svom poslu, da to nije uvijek tako. U ovom poslu, nažalost, greške su fatalne- zaključuje u objavi glumica.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI