Neovisni novinarski portal
25.9.2022.
ekoslov
Kako zaustaviti ubojice podmorja: Makarske vlasti opet devastiraju plaže zemljanim otpadom

Kako zaustaviti ubojice podmorja:
Makarske vlasti opet devastiraju plaže zemljanim otpadom

-Na plaži Osejava u Makarskoj zadnja tri dana odvija se teški ekocid. Plaža se “uređuje” zemljanim materijalom. Grad se na svojoj službenoj stranici još i hvali da taj kvalitetan materijal dovozi sa iskopa vrtića. Gradu su još 2013 išle prijave inspektorata upravo zbog korištenja zemlje, ovo se događa već godinama. Radovi na ovoj plaži se obično završe u par dana, a kako je blagdanski vikend pred nama, a znamo za sporost nadležnih inspekcija molim vas da ovo objavite da se bar medijski pokrije priča. Makarska Rivijera je nažalost poznata po ovakvim devastacijama i krajnje je vrijeme da se to pokuša zaustaviti ne samo kod nas nego i na čitavoj obali – javio nam je naš čitatelj, potkrjepljujući to s više fotografija.

No, slične fotografije s ponosom i veseljem ističu i na internetskim stranicama Grada Makarske. Njihove fotografije tragično i jasno pokazuju kako gradske vlasti s teškim kamionima donose, istresaju, te s bagerima razvlače smeđu zemlju i kamenje s gradilišta na nekad prekrasnu šljunčanu plažu u makarskom primorju. I time se hvale na društvenim mrežama, uz pripadajući ‘smajlić‘…

-Grad Makarska je posljednjega dana ožujka nastavio radove na uređenju plaže Osejava sukladno izdanoj građevinskoj dozvoli. S radovima se čekalo do kraja ožujka jer je prioritet bio naći kvalitetan materijal, a rješenje se pronašlo na gradilištu novog dječjeg vrtića na Zelenki. Riječ je o čistoj biokovskoj žalici koja se jutros s gradilišta na Zelenki prenijela na plažu Osejava gdje su u tijeku radovi. Prioritet je radove završiti sukladno izdanoj građevinskog dozvolu i pripremiti plažu za prve kupače koji će otvoriti ovogodišnju turističku sezonu.- pišu vlasti na www.makarska.hr.

Zapravo je nevjerojatno kako vlasti u nizu priobalnih općina i gradova i dalje potpuno besvjesno, protivno razumu, volji građana i upozorenjima stručnjaka  uništavaju obalu, unakazuju plaže, zagađuju more, a usput i čine posve vidljivi i opipljivi ekocid po podmorje priobalni podmorski život.

I k tome to još to rade novcima svih nas tj. građana, plaćajući za te radove ‘zna se’ kojim podobnim poduzetnicima.

Portal Makarska danas se upitao stručnjake o ovom posljednjem nasipanja mora u Makarskoj pod krinkom ‘uređenja’ plaža.

-Doveženi materijal ne bi smio koristiti dalje od ruba obale kako ne bi završio u moru. e smije dolaziti do ispiranja sitnijih čestica zemlje, barem ne većih razmjera. Sitnije čestice plutaju i raznose se po moru i dnu (vjetar, struje). More ima određen kapacitet prihvata sedimentacije, ali ne previše – upozorio je posve jasno prof.dr.sc. Dalibor Carević s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, sudionik projekta Beachex koji istražuje najpodesnije metode održavanja plaža.

Dr. Carević je jasan, ali zaludu. Takve informacije ne dopiru do umova mjerodavnih, kao što se to ne događa ni u slučajevima brojnih sličnih štetnih ‘projekata’ u kojemu se smećem i otpadom zatrpavaju zaštićena prirodna područja, porječja rijeka, uništava obala, sjeku šume itd.

Makarski novinari nisu uspjeli dobiti odgovor na ove tvrdnje od makarskog gradonačelnika Jure Brkana (HDZ) i gradonačelnika Joze Vranješa (isto HDZ).

Koliko je ovo najnovije ‘uređivanje’ plaže, odnosno po stručnjacima brutalno uništavanje obale i podmorja, tragično i opasno, pokazuje i nedavni dramatični nalaz znanstvenika koji su zaronili u makarskom priobalju i otkrili kako ‘u podmorju makarske plaže ne postoje vidljivi oblici života!”.

Stotine metara obalnog pojasa nasuto je neprikladnim materijalom u svrhu proširenja plaže, što je građane Makarske podiglo na noge, pisao je portal Morski.hr. 

Članovi Podvodno istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu su 28.1.2021. god. organizirali su kartiranje podmorja općine Makarska na predjelu plaže Cvitačka/Biloševac da bi se uvjerili i dokumentirali kakvo su stanje lokalni šerifi i investitori ostavili svojoj djeci u naslijeđe. Rezultati su poražavajući. Uništili su doslovno sve živo.

– Našim zaronom te snimanjem terena i obavljenim detaljnim vizualnim cenzusom bili smo neugodno iznenađeni zateknutim stanjem. Dno je bilo prekriveno zemljom koja je stvorila gusti mulj te samim tim zapečatila sudbinu pridnenih organizama. Ovakvo stanje prisutno je do pojave podvodnog grebena koji u ovom trenutku stvara prirodnu barijeru, nakon koje pronalazimo malu livadu morske cvijetnice (Posidonia oceanica) na kojima ima nešto života. Moramo se zapitati što će se dogoditi ukoliko se nasipanje nastavi – poručil su tada članovi Podvodno istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu, čiji su članovi Ivana Birčić i Nikola Rajčić potpisali i rad s objavljenim rezultatima istraživanja.

Hoće li itko, izuzev nemoćnih građana,  reagirati na ovo najnovije u nizu pilanje grane na kojoj se sjedi. Postoji li u ovoj državi neka instanca koja može stati na kraj takvoj praksi i lokalnim i nacionalnim  devastatorima.
Mora li sve biti pod kontrolom političkih partija, pa i nadležne inspekcije? Makarska rivijera je donedavno imala neke od najljepših plaža u Europi i šire. Šljunčane plaže, pješčane plaže, plaže s oblucima i s čistim morem, borovinom i lijepim Bikovom iza leđa, (bile) su zadivljujući potencijal tog kraja, koje su upravo zbog toga i privlačile milijune turista.
Upravo to po čemu je makarsko primorje poznato i privlačno, predivne prirodne vrijednosti koje su se očuvale milijunima godina,  neprosvijećene vlasti prijete uništiti – u svega par desetljeća.

***Ovaj tekst dio je projekta Ekoslov, koji se potiče sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI