Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
medijska pismenost
Dani medijske pismenosti: Kako mediji utječu na mentalno zdravlje djece i mladih

Dani medijske pismenosti:
Kako mediji utječu na mentalno zdravlje djece i mladih

Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku od 19. do 25. travnja 2021. organiziraju 4. Dane medijske pismenosti.  Projekt se i ove godine odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u njemu sudjeluju i brojni partneri s različitim aktivnostima koje će se održavati i u tjednima nakon službenih Dana. 

-Ciljevi Dana medijske pismenosti dalje ostaju isti – osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana vještinama medijske pismenosti, stvaranje platforme za suradnju brojnih društvenih dionika i razvoj održivih projekata medijske pismenosti, te podrška odgajateljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje. – ističu u Agenciji za elektroničke medije. 

Isječak s novog portala medijskapismenost.hr

Dosadašnji Dani medijske pismenosti privukli su veliki interes diljem Hrvatske, te su organizirana brojna događanja (predavanja, radionice, projekcije), vezana medijsku pismenost ističu. U nastavku prenosimo još neke informacije o Danima medijske pismenosti kako su ih priredili u AEM-u.

S obzirom na pandemiju i epidemiološku situaciju i predstojeći će se Dani medijske pismenosti dobrim dijelom održati u digitalnom obliku na internetu, uz brojne nove edukativne brošure i video materijale. Budući da su Dani medijske pismenosti koncipirani kao platforma za suradnju različitih dionika i organizaciju događanja s ciljem promicanja medijske pismenosti, i ove se godine pozivaju sve odgojno-obrazovne ustanove, knjižnice, kina, mediji, udruge i drugi društveni dionici da u sklopu Dana organiziraju predavanja, radionice, okrugle stolove, filmske projekcije i druge aktivnosti – uživo, uz poštivanje epidemioloških mjera, ili putem interneta.(Saznajte kako se uključiti i prijaviti svoj događaj.)

Naglasak je ove godine na utjecaju medija na mentalno zdravlje djece i mladih pa je to i tema filmskog natječaja za djecu i mlade koji Agencija za elektroničke medije i UNICEF organiziraju u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. (Saznajte kako sudjelovati u filmskom natječaju ‘Mediji i moji osjećaji’.)

Uz mentalno zdravlje, i dalje će posebna pažnja biti posvećena aktualnom problemu dezinformacija i lažnih vijesti, utjecaju influencera te općenito razvoju vještina kritičkog sagledavanja medijskih sadržaja, kao i boljeg razumijevanja kako različiti mediji funkcioniraju. Tim su temama posvećeni novi obrazovni materijali koji će se uskoro moći preuzeti na portalu medijskapismenost.hr, kao i materijali za odgojitelje, nastavnike i roditelje objavljeni proteklih godina. Preuzmite obrazovne materijale za razvoj medijske pismenosti.

DMP-800x450-1

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI