Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
BANDIĆGRAD / izborište / POLITIKA
Veliko istraživanje za N1 o preferencijama birača u Zagrebu: Tomislav Tomašević favorit izbora za novog gradonačelnika

Veliko istraživanje za N1 o preferencijama birača u Zagrebu:
Tomislav Tomašević favorit izbora za novog gradonačelnika

Prvi izbori za vodstvo Zagreba bez Milana Bandića, koji je 20 godina upravljao glavnim gradom Hrvatske, bit će, po svemu sudeći iznimno zanimljivi. Pokazuju to i rezultati istraživanja koje je, na uzorku od 800 ispitanika, za N1 televiziju, provela agencija MASMI, a koji potvrđuju da je glavni favorit lokalnih izbora u Zagrebu Tomislav Tomašević, kandidat platforme “Možemo!”.

Tomaševića, prema provedenom ispitivanju, navodi N1, podupire 37,6 posto anketiranih, a na drugom mjestu je po preferenciji birača SDP-ov Joško Klisović koji s 11,7 posto glasova, zaostaje za prvoplasiranim Tomaševićem za čak 25 posto!

Treći je po izboru anketiranih HDZ-ov Davor Filipović, s tek jedan postotni poen manje od Klisovića, i za njega se izjasnilo 10, 7 posto građana, dok je jedva nešto manju potporu od Filipovića, četvrtu poziciju zauzela Vesna Škare Ožbolt, s 10,2 posto podrške.

Tomašević je, ako je suditi po ovom istraživanju, sigurno u drugom krugu, a ono što građani vide kao njegovu prednost jest percepcija da najbolje poznaje Zagreb i njegove probleme. Tako su oni, koji su mu spočitavali da je” aktivist”, želeći minorizirati njegove političke izglede pa i sposobnosti, sada dobili dokaz da je upravo dugogodišnji aktivizam ono što mu je donijelo premoćnu potporu birača. Tomaševiću se vjeruje da će obećane promjene doista i provesti, da će u Zagreb uvesti novi model upravljanja, sasvim suprotan Bandićevom, transparentan, pravedan, i vjerodostojan. Iza njega nema repova afera, jasan je i artikuliran u komunikaciji s biračima, zalaže se za ravnomjerniji razvoj gradskih četvrti, što mu donosi i neočekivano povjerenje istočnih dijelova grada koji su tradicionalno bili skloni desnim opcijama.

SDP-ov Joško Klisović ostavlja dojam pristojnog, odmjerenog i pozitivnog političara, no njegov je problem što se dio biračkog tijela SDP-a već okrenuo Tomaševiću, a dio se još premišlja između ova dva kandidata ljevice.

Za Filipovića će disciplinirano glasati HDZ-ovi birači skloni Andreju Plenkoviću, dok je Vesna Škare Ožbolt izbor birača starog, Tuđmanovog HDZ-a, i još uvijek neodlučnih glasača.

Miroslav Škoro s 8,3 posto uglavnom može računati na glasove birača i simpatizera Domovinskog pokreta, doživljava ga se više kao uspješnog poslovnog čovjeka, i estradnu ličnost, negoli kao političara, a kao prednost mnogi ističu njegovu financijsku neovisnost.
Mostov kandidat Zvonimir Troskot u ovom ispitivanju javnog mišljenja osvaja povjerenje i simpatije 5,8 posto anketiranih, a kandidat ( ili kandidatkinja ) Stranke rada i solidarnosti- BM 365  tek nešto iznad 4 posto.

Inače, glasači Milana Bandića disperziraju glasove: najvećim dijelom, čak 27 posto, Bandića supstituiraju s HDZ-om, 14,5 posto ih se okreće Mostu, 12,8 posto Škorinom Domovinskom pokretu, a 11 posto ih se vraća SDP-u, odnosno 9,9 posto koaliciji Možemo!

Tko će biti takmaci drugog izbornog kruga u utrci za novog zagrebačkog gradonačelnika nije izvjesno. Jedino što se čini sigurnim je ulazak Tomislava Tomaševića u drugi krug, a hoće li se s njim nadmetati Klisović, Filipović, Škoro ili Škare Ožbolt, teško je reći. No, tko god mu bio rival, anketa Tomaševiću prognozira uvjerljivu pobjedu.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI