Neovisni novinarski portal
26.7.2021.
kriminal / POLITIKA
Sud u Francuskoj osudio zbog korupcije bivšeg predsjednika N.Sarkozyja na tri godine zatvora!

Sud u Francuskoj osudio zbog korupcije bivšeg predsjednika N.Sarkozyja na tri godine zatvora!

Bivši predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy osuđen je,  javlja N1, pozivajući se na Reuters, bezuvjetno na godinu dana zatvora! Preciznije, proglašen je krivim za pokušaj podmićivanja suca i zloupotrebu položaja, za što mu je “odrezana” kazna od tri godine zatvora, pri čemu dvije uvjetno, a jednu bezuvjetno.

Prognoze su bile i gore, pa su mediji tako najavljivali da mu prijete čak četiri godine zatvora dokaže li se da je doista pokušao podmititi suca. Na kraju, taj prljavi koruptivni čin mu je dokazan i stajao ga je trogodišnje kazne.

Bivši francuski predsjednik koji je na čelu države bio od 2007. do 2012. branio se klasičnom pričom kako je bio žrtva lova na vještice koju su protiv njega vodili financijski tužitelji. Naravno, tvrdio je da nije kriv, ali mu ništa nije pomoglo. Na presudu se može žaliti u roku od deset dana od izricanja kazne.

Sarkozyju je tužiteljstvo dokazalo da je ponudio sucu Gilbertu Azibertu unosan posao u Monacu u zamjenu za povjerljive informacije o istrazi koja se vodila zbog optužbi da je tijekom predsjedničke kampanje 2007. prihvatio ilegalne isplate nasljednice L’Oreala Liliane Bettencourt. Dokaze protiv Sarkozyja tužiteljstvo je dobilo prisluškivanjem razgovora između bivšeg predsjednika i njegovog odvjetnika Thierryja Herzoga nakon što je Sarkozy već napustio dužnost šefa države, a u vezi s istragom navodnog libijskog financiranja iste kampanje.

Kod nas se dosad sudilo ( i sudi ) bivšem premijeru Ivi Sanaderu, protiv kojeg se neki postupci još vode, a zbog pogodovanja i zloupotrebe položaja osuđeni su i neki bivši ministri. No, hrvatski sudovi nisu skloni, makar je riječ i o bivšim moćnicima, dosuđivati zatvorske kazne ex-dužnosnicima, radije ih osuđuju na rad za opće dobro, recimo guljenjem krumpira ( Petar Čobanković ). Jedino je bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo morao u zatvor zbog korupcije, odnosno pokušaja podmićivanja političkog oponenta.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI