Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
crovid / narodno zdravlje / POLITIKA
Od 1. lipnja covid-putovnice ( potvrde ) bez kojih nema turizma…

Od 1. lipnja covid-putovnice ( potvrde ) bez kojih nema turizma…

Brojke novozaraženih u Hrvatskoj iz dana u dan sve ozbiljnije rastu, pa se iz ove perspektive tako priželjkivana turistička sezona, ljeta 2021., doima tek kao sanak pusti. No, čini da Europska komisija vjeruje kako bi uvođenje tzv. covid-putovnica za one koji se ni u pandemijskim okolnostima ne mogu i ne žele odreći putovanja, moglo biti spas za turizam EU. Neki, međutim, sasvim suprotno tome, smatraju kako će ta nova obveza i procedura samo dodatno oslabiti turističke šanse za ovu sezonu…

U srijedu je iz Europske komisije stigao prijedlog da se donese uredba o uspostavi digitalne potvrde bez koje se ne bi moglo tako lako putovati unutar Europske unije dok god pandemija bude na snazi. Takozvane covid-putovnice zapravo su potvrde da je osoba koja putuje cijepljena, odnosno da je već preboljela covid ili da ima negativan test na koronu.
Bit će besplatne, u digitalnom ili papirnatom obliku, dvojezične ( na jeziku matične zemlje putnika i na engleskom ), usklađene i lako provjerljive u cijeloj Uniji. Imat će i poseban kod kao osigurač od prijevara i dokaz autentičnosti potvrde.

Prijedlog Europske komisije, upućen svim državama članicama, je da se uredba donese što prije kako bi mogla biti na snazi do početka ljeta, odnosno, kako to precizira potpredsjednik EK-a Margaritis Schinas, od 1. lipnja.

Potvrde, koje se kolokvijalno nazivaju covid-putovnicama, uvode se zbog niske procijepljenosti stanovništva EU, koja je, pak, izravna konzekvencija pogaženog principa solidarnosti i zajedništva unutar EU, odnosno činjenice da Unija izvozi cjepivo, a njezine članice do njega ne mogu. Manjak cjepiva razlog je zbog kojeg Komisija sada poseže za potvrdama koje moraju imati podatak o testiranju na covid-19, odnosno o prisutnosti antitijela kod osoba koje se nisu uspjele cijepiti, a zbog čega nije korektno da budu diskriminirane. Jer, činjenica da se nisu cijepili, prije svega je odgovornost njihovih matičnih država, a potom i EU-a ( osim ukoliko se ne radi o tzv. antivakserima ).

Prema podacima Europske komisije,  dosad se na području EU-a cijepilo svega 3,5 posto stanovništva, što je apsolutno poražavajuća brojka. Hrvatska je, pak, po broju cijepljenih, među najgorima u Europi. Glavni razlog tome je što je Hrvatska najviše doza naručila od onih koji danas s isporukama kasne i ne poštuju potpisane ugovore, odnosno zaprimljene narudžbe. I dok Izrael, koji je u cijepljenju svoga stanovništva najuspješniji, ima 107 doza na 100 stanovnika, Velika Britanija 37, Hrvatska ima samo sedam doza, što je ispod prosjeka EU koji iznosi 12 doza na 100 stanovnika. Nastavi li se u Hrvatskoj ovom dinamikom cijepljenje, nema nikakve šanse da se dosegne optimalna procijepljenost do ljeta.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI