Neovisni novinarski portal
26.7.2021.
hdz / hrvatski sabor / POLITIKA
Izbor predsjedni(ka)ce Vrhovnog suda: Milanović “opleo” po HDZ-u i njegovim jatacima…

Izbor predsjedni(ka)ce Vrhovnog suda:
Milanović “opleo” po HDZ-u i njegovim jatacima…

Vladajuća većina u Hrvatskom saboru stala je, očekivano, uz predsjednika Gordana Jandrokovića koji je zaprimljeni prijedlog šefa države, u kojem kao kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda predlaže Zlatu Đurđević, samoinicijativno vratio na Pantovčak, i ne pitajući Sabor što o tome misli. U petak je Odbor za Ustav zaključio da Jandroković nije pogriješio kada je tako postupio, s obzirom da je riječ o kandidatkinji koja nije sudjelovala na javnom pozivu. Jandroković, k tome, tvrdi kako prijedlog predsjednika Republike nije odbacio, nego vratio radi dopune dokumentacije. Nije dugo trebalo čekati na odgovor predsjednika Milanovića koji u “odbijenici” Sabora prepoznaje HDZ-ovu opstrukciju nužnih promjena u pravosuđu…

Sabor je danas odluku Odbora za Ustav podržao sa 77 glasova i izbjegao raspravljati o prijedlogu s Pantovčaka za izbor predsjednice Vrhovnog suda. Čačićevi Reformisti kod glasanja su ostali suzdržani, iako u pravilu podupiru vladajuću koaliciju, ali su HDZ-ovu većinu osigurali Zekanovićevi Suverenisti.

U zaključcima koje je zastupnicima iznio šef Sabora Gordan Jandroković tvrdi se da je vraćanje prijedloga predsjedniku Republike na doradu ili dopunu, izraz opredjeljenja Sabora za jačanje ustavnosti i zakonitosti u Hrvatskoj. A kako se kandidatkinja predsjednika Milanovića, Zlata Đurđević, nije kandidirala na javnom pozivu, prijedlog je ocijenjen kao nezakonit i stoga odbijen. Jandroković je štoviše, izjavio kako će se na ovaj način doprinijeti i jačanju pravosuđa, odnosno da izborom predsjednika Vrhovnog suda, sukladno Zakonu, neće, niti mogu, biti riješeni svi problemi hrvatskog pravosuđa pa stoga poziva sve koji “dijele zakonsku odgovornost da im proces unapređenja rada pravosuđa bude trajna zajednička zadaća”.

Na izgovorene fraze o unapređenju pravosuđa u trenutku kada se ono rastače pred očima ukupne hrvatske javnosti optužbama protiv sudaca za korupciju i mito, reagirao je zastupnik lijevo-zelene koalicije Tomislav Tomašević . Ocijenio je da je predsjednik Sabora prekršio Poslovnik kada je iz formalnih razloga odbacio prijedlog predsjednika Milanovića o Zlati Đurđević kao kandidatkinji za predsjednicu Vrhovnog suda.

-Napravljen je opasan presedan- ustvrdio je Tomašević, zgražajući se nad zaključcima.
– Ovo je tako progresivan zaključak da treba ući u anale. Sve piše u Ustavu, predsjednik predlaže, Sabor izglasava. Kakva ambicija od Sabora! Kakva ambicija u situaciji dok aktualni predsjednik Vrhovnog suda ima ozbiljne optužbe za primanje mita. Prošlo je pet mjeseci da USKOK nije mogao utvrditi stoje li te optužbe ili ne i onda se predlaže ovakav zaključak Sabora. Ja ne znam gdje vi živite-revoltirano će Tomašević replicirajući Jandrokoviću.

A onda je kao “točku na i” šef države Zoran Milanović u objavi na Facebooku svakome rekao svoje. Evo što je Milanović napisao:

-Danas je u Saboru grčevitom obranom statusa quo i nedodirljive sudačko- pravosudne klike nastavljena Hadezeova opstrukcija promjena u hrvatskom pravosuđu. Ovoga puta valjalo je legalizirati diktatorski ispad predsjednika Sabora, koji je samovoljno i samovlasno odlučio da prijedlog promjena neće uvrstiti na dnevni red, uzurpirajući pravo da umjesto Sabora on odlučuje o, naglašavam, zakonitosti podnesenog prijedloga. Još jednom, zakonitosti, a ne poslovničkoj usklađenosti. To pravo ima jedino Hrvatski sabor.

U toj uzurpaciji podržala ga je skoro čitava vladajuća većina, a u pomoć su, zlu ne trebalo, priskočili i jataci. Nitko ne može biti kažnjen za izrečeno stajalište ili glas koji je dao u Saboru. Međutim, za korupciju može. Stoga, pozivam cijelu javnost da pomno prati kakvu će nagradu od vladajućih dobiti ti jataci, njihova rodbina i svi s njima povezani ljudi. Jeftinim zakonskim smicalicama, u suradnji s kumovima iz Ustavnog suda, nadljudskim naporima pokušavaju održati zatečeno stanje, stanje loše i neodrživo. Stanje hadezeovog pravosuđa u kojemu suci arče i banče s ljudima kojima sude.

Pred nama su još mjeseci. Saborska žeton-većina neće izbjeći konačno očitovanje i sud o osobi koju sam predložio i iza koje ću stajati, neovisno o neustavnim, neinteligentnim smicalicama kojima se služe, zato jer trenutačno mogu. U tome je sva bit i jedini scenarij ove farse. Ja sam za promjene, koliko god one male bile. Od nečega treba početi.

Narod kaže da se riba čisti od repa, ali da smrdi od glave. Ovu ćemo očistiti krećući od glave- poručio je predsjednik Republike.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI