Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
hrvatsko novinarsko društvo / POLITIKA
HND : Prestanite prozivati novinare i docirati im !

HND :
Prestanite prozivati novinare i docirati im !

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva sve javne dužnosnike da se suzdrže neprimjerenoga komentiranja novinarskog rada te prijetnji i dociranja novinarima, kaže se u priopćenju strukovnog društva isprovociranog jučerašnjom izjavom premijera Andreja Plenkovića u Petrinji, u kojoj medije optužuje da pokušavaju zamagliti činjenice, što je još jedan u nizu neprimjerenih ispada najmoćnijeg političara u Hrvatskoj prema novinarima i medijima, smatraju u HND-u.

-Povod takvoj izjavi bilo je novinarsko pitanje premijeru hoće li predložiti Dubravki Šuici da se ispriča nakon što je objavljeno kako je europska pučka pravobraniteljica osudila Šuičin svojedobni ispad na Dubrovačkoj televiziji. Ovoj Plenkovićevoj izjavi prethodila je konferencija za novinare u Zagrebu na kojoj je premijer najprije poručio kako će braniti medije i slobodu govora, da bi se nedugo nakon toga obrušio na novinarku N1, kolegicu Katarinu Brečić, rekavši joj nakon njezina pitanja da “podsjeća na Milanovića”.

HND još jednom poziva predsjednika Vlade da samo odgovori na novinarska pitanja umjesto da se ponaša kao glavni urednik svih hrvatskih medija i da im docira- poručuje se u priopćenju za javnost Hrvatskog novinarskog društva koje potpisuje potpredsjednik Goran Gazdek.

-Isto tako- navodi se dalje u priopćenju-  krajnje neprimjerenim smatramo i postupak glasnogovornika predsjednika Republike Nikole Jelića, koji je putem društvene mreže Twitter javno prozvao Sandru Bartolović, dugogodišnju honorarnu suradnicu Hine, novinarku koja već desetljećima prati rad Hrvatskog sabora i političkih stranaka.

“Osoba koja radi i prima plaću u javnom informativnom servisu, Hini prostački sustavno vrijeđa Predsjednika Republike. Pozivam sve novinare Hine i djelatnike svih javnih ustanova da oderu po premijeru. I to se valjda smije, neće vam nitko ništa zamjeriti. Ajmo!”, napisao je Nikola Jelić, reagirajući na oštre komentare koje je na svom privatnom Twitter-profilu objavila novinarka Bartolović o ponašanju predsjednika Zorana Milanovića.

Ovakvo prozivanje s pozicije Predsjednikova glasnogovornika može se okarakterizirati kao pritisak na novinarku i pokušaj diskreditacije njezina profesionalnog rada, što je potpuno nedopustivo.
HND podsjeća kako je javnost ta – a ne političari – koja će ocijeniti rad novinara i medija. Političari i svi drugi javni dužnosnici samo trebaju odgovoriti na postavljena pitanja- poručuje HND.


 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI