Neovisni novinarski portal
6.8.2021.
(NE)RED / crovid / eu / POLITIKA
Diskriminirana Hrvatska, s još pet manjih članica, p(r)oziva čelnike EU- a na solidarnost i traži jednak položaja svih u isporuci cjepiva

Diskriminirana Hrvatska, s još pet manjih članica, p(r)oziva čelnike EU- a na solidarnost i traži jednak položaja svih u isporuci cjepiva

Zajedno s još petero kolega iz Austrije, Bugarske, Slovenije , Češke i Latvije, predsjednik hrvatske Vlade, Andrej Plenković potpisnik je pisma upućenog predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, zbog diskriminiatorne distribucije cjepiva u EU. Pozivaju na europsku solidarnost i jednak položaj svih članica u isporuci cjepiva.

Uočene su razlike u isporuci cjepiva među pojedinim članicama EU, odnosno nepravedno i neujednačeno distribuiranje cjepiva, suprotno dogovorenoj europskoj solidarnosti i kolektivnom mehanizmu djelovanja u borbi protiv pandemije covida, priopćio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Premijer Plenković u Bruxellesu je boravio u četvrtak i petak gdje je razgovarao s čelnicima europskih institucija o potrebi ubrzanja distribucije cjepiva i ravnomjerne isporuke ugovorenih doza, na čemu je posebno inzistirao, javlja N1.

Šest europskih premijera, hrvatski šef Vlade Andrej Plenković, austrijski kancelar Sebatian Kurz, bugarski premiejr Bojko Borisov, češki Andrej Babić, latvijski Arturs Krišianis Karinš i slovenski premijer Janez Janša upozorili su na diskriminaciju manjih članica EU-a predsjednicu EK Ursulu von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela. Očito je da postoje članice Unije prvog i drugog reda, kako po drugim pitanjima, tako i u pitanju raspodjele cjepiva protiv covida.

U pismu koje su potpisali i predali čelnicima EU-a, ističe se zahvalnost vodstvu Unije u pomoći koja se pruža članicama u borbi protiv pandemije, ali podsjećaju i na potrebu potvrđivanja solidarnosti među članicama osiguravanjem jednakog pristupa cjepivu u uvjetima njegove očigledne nestašice na području EU. Također se navodi da pojedine farmaceutske tvrtke ne isporučuju cjepivo nekim članicama EU ujednačeno i ako bi se tako nastavilo razlike među državama članicama EU-a samo će se produbljivati, upozorili su premijeri šest nezadovoljnih država članica. Podsjetili su da je kampanja cijepljenja krenula krajem prosinca u svim državama članicama Unije, i da se treba pobrinuti da sve države imaju jednak položaj u ostvarivanju od EK postavljenih ciljeva u borbi s pandemijom covida.

Zanimljivo je da je o diskriminaciji prema nekim manjim članicama EU-a, prije svega Hrvatskoj, prvi upozorio austrijski kancelar Kurz, a ne hrvatski premijer Plenković, na što je danas, za boravka u Zaboku, upozorio i šef SDP-a Peđa Grbin koji je prozvao premijera zbog šutnje i nereagiranja na nepravdu koja se događa Hrvatskoj i još nekim manjim državama članicama EU-a.

-O tome su u Hrvatskoj govorili gotovo svi, znanstvenici, struka mediji, oporba, samo jedan čovjek je o tome šutio, Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, koji sjedi u Europskom vijeću, a koji se trebao pobrinuti za to- izjavio je Grbin, donosi N1, spočitavajući Plenkoviću nedostatak hrabrosti da se suprotstavi jer vjerojatno želi za sebe osigurati kakav bruxelleski mandat. Smatra da je to slika i prilika HDZ-a pored kojega se opet moraju za Hrvatsku zalagati drugi ljudi.

Spomenuo je i problem s milijunima doza ruskog cjepiva koje je trebalo doći u Hrvatsku. Gdje je to cjepivo, pita Grbin, i što je s cjepivima drugih proizvođača? Neke druge države članice EU-a su se same snašle ( Mađarska ), zašto to ne može Hrvatska, zanima šefa SDP-a.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI