Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
IZDVOJENO / KRONIKA 112
Bivši obavještajac, Toni Matas pronađen mrtav nedaleko Knina, prostrijeljene glave…

Bivši obavještajac, Toni Matas pronađen mrtav nedaleko Knina, prostrijeljene glave…

Toni Matas ( 49 ), bivši obavještajac, šef zadarske SOA-e, koji je bio zaposlen u Hrvatskoj pošti kao direktor korporativne sigurnosti, pronađen je u nedjelju 15-ak kilometara od Knina, prostrijeljene glave. Navodno je u subotu bio u lovu na području Zrmanje, kako piše Nacional, ali mu se kasnije izgubio svaki trag. Spekulira se da se ubio i u tom kontekstu spominje i navodno oproštajno pismo koje je, kako prenose neki mediji, nađeno u njegovom automobilu.

Je li Matas imao problema koji bi ga nagnali na tako drastičnu odluku, ili se ipak radi o ubojstvu, to će tek otkriti policijska istraga. Šibensko-kninska Policijska uprava oglasila se priopćenjem.

-Danas u 12 sati Policijska postaja Knin zaprimila je obavijest da se na području Kravlje drage (područje između Knina i Gračaca) u jednom vozilu nalazi mrtva muška osoba. Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja potvrđena je dojava i mjesto je osigurano.

U suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku obavlja se očevid nakon čega će tijelo biti prebačeno u Opću i veteransku bolnicu Knin radi vršenja obdukcije i utvrđivanja uzroka smrti. O svemu poduzetom će posebnim izvješćem biti obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku- navodi se u priopćenju PU Šibensko-kninske. 

 Toni Matas je bio Karamarkov čovjek. Upravo ga je Karamarko postavio na mjesto šefa zadarske SOA-e u vrijeme kada je bio na čelu obavještajne agencije. Planirao ga je instalirati i na funkciju ravnatelja SOA-e u mandatu premijera Tihomira Oreškovića, što nije naišlo na osobito odobravanje u obavještajnoj zajednici. Ravnatelj je postao Danijel Markić, a Matas je bio iznimno razočaran, no, kasnije je zbrinut u Hrvatskoj pošti kao zamjenik, a potom i direktor korporativne sigurnosti.

Bio je vrlo blizak s bivšom državnom tajnicom i kninskom gradonačelnicom Josipom Rimac kojoj je uvijek, govorilo se, bio na dispoziciji. Svojevremeno, kad je izbila afera Krš Pađene ( Vjetroelektrane) Josipa Rimac se, prema informacijama Jutarnjeg lista, obratila upravo Matasu zbog sumnje da su joj u automobil postavljene prislušne bube, koje je Matas i otkrio. Navodno je baš Toni Matas povezao Josipu Rimac s poduzetnikom Antom Sladićem, osobom od njegova posebnog povjerenja, radi kojega je bivša državna tajnica tražila da se mijenja Vladina uredba o državnim poticajima na poljoprivrednom zemljištu kako bi Sladić i njegove tvrtke od toga mogli što više profitirati.

Matas je bio blizak sa vodećim ljudima Šibensko-kninskog HDZ-a, a povezivao ih je ne samo HDZ nego i lov. Naposljetku je Matas u lovu i završio svoj burni životni krug…

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI