Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
haerte / HRVATSKA
HRT sada prijeti otkazom i Maji Sever

HRT sada prijeti otkazom i Maji Sever

Hrvatska radio televizija, javna medijska kuća kojoj je dužnost  služiti građanima kroz profesionalno izvještavanje i emitiranjem kulturnih i obrazovnih sadržaja, te mora biti nezavisna od političara, nastavlja oštro postupati prema nekima od svojih  ponajboljih novinara i urednika. Nakon što su prije dva dana po drugi put dali otkaz Hrvoju Zovku koji je ujedno i predsjednik krovnog novinarskog udruženja Hrvatskog novinarskog društva, sada je uprava HRT-a, kako piše Index, opomenu pred otkaz uručila i Maji Sever, dugogodišnjoj i cijenjenoj novinarki i urednici koja je ujedno i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske.

Kako se doznaje, povod su njeni posljednji medijski istupi.

-Prema neslužbenim informacijama Maji Sever, koja je ujedno čelnica Sindikata novinara Hrvatske, zamjera se intervju u tjedniku Nacional i to ne zbog toga što nije od vodstva kuće zatražila dozvolu za medijski istup, već zbog toga što ih nije – obavijestila o sadržaju – piše Index.

Sever je u tom razgovoru s novinarom Nacionala rekla da je protiv glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića pokrenula postupak zbog zaštite časti i ugleda jer je ravnatelj Bačić na Saborskom odboru, govoreći o “aferi Stipić”, rekao da je Sever kao sindikalna povjerenica uskratila pomoć u jednom drugom slučaju navodnog zlostavljanja na HRT-u.

“HRT, kao i inače, ne komentira radno-pravne odnose”, stoji u odgovoru HRT-a na Indexov upit o slučaju Maje Sever.

Podsjetimo, Saborski odbor za medije tri sata je raspravljao o seksualnom uznemiravanju na HRT-u nakon što je ravnatelj poslovanja HRT-a Mislav Stipić prozvan zbog seksualnog uznemiravanja.

-Predstavnica HND-a na HRT-u Sanja Mikleušević Pavić ocijenila je na tom Odboru dosadašnje istupe vodstva HRT-a i izjave glavnog ravnatelja “okretanjem pile naopako”, ustvrdivši kako su, umjesto decidiranog stava o navodima djelatnice o seksualnom uznemiravanju, naglašavali da je to posljedica njezinog nezadovoljstva koeficijentom plaće. Ocijenila je i kako su, nakon otkrića da je ravnatelj poslovanja HRT-a, navodno, seksualno uznemiravao djelatnicu, a vodstvo i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić iznijeli niz “poluinformacija i neistina o tom slučaju”, ali i o načinu na koji je provedena interna istraga, saslušana prijaviteljica i provedena procedura – kako piše Index.

Ovakvi pritisci na svoje zaposlenike mnogi u Hrvatskoj smatraju i direktnim nasrtajem na slobodu govora, ali i na medijske slobode u Hrvatskoj. Tragična činjenica je da upravo javni servis kojega plaćaju svi građani dijeli otkaz ili prijeti otkazima svojim istaknutim i vrlo cijenjenim zaposlenicima.

Očekuje se i oštra reakcija Europske federacije novinara (EFJ) o ovim slučajevima.

 

Maja Sever (foto printscreen HRT)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI