Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
crovid / POLITIKA / pomoć
Ususret izborima: Hoće li biti novaca i za jednokratni umirovljenički covid-dodatak ?

Ususret izborima:
Hoće li biti novaca i za jednokratni umirovljenički covid-dodatak ?

Iz Vlade stiže najava o možebitnoj jednokratnoj isplati covid-dodatka umirovljeničkoj populaciji, dakako, onoj s najnižim mirovinama. Potvrdio je to, više kao načelno opredjeljenje Vlade, negoli konkretan iznos pomoći, i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ne bježeći od činjenice da se na tu temu vode razgovori s umirovljeničkim udrugama koje su razgovore i inicirale. Njihova je logika jednostavna:  Predizborno je vrijeme, i ako ima za sve, valjda se može naći i za umirovljenike. Tričavih 200 eura, koliko se spominje…

Jedan od umirovljeničkih čelnika Silvano Hrelja licitira s  dvorazrednim dodatkom- od 2500 kuna za one s  mirovinom do 2500 kuna,  te 1500 kuna dodatka za one koji mjesečno prime do 4 tisuće kuna. A ti su Hreljini iznosi znatno veći od onih o kojima su , navodno, pregovarale umirovljeničke udruge s predstavnicima Vlade

Aladrović nije mogao reći hoće li dodatak biti isplaćen i ako hoće koliko će iznositi. Jedino što je pouzdano mogao na tu temu reći jest da se – razgovara.

I to baš sada, u predvečerje lokalnih izbora, u situaciji potpuno opustošenog gospodarstva i navodnih prijetnji trećim pandemijskim valom!? Dobar dio poduzetnika ne radi ( cijeli ugostiteljski sektor, ali i drugi ), Vlada iz mjeseca u mjesec dijeli 4000 kuna po zaposlenom za one tvrtke i obrte koji su onemogućeni u normalnom poslovanju, kupuje milijune doza cjepiva na sve strane ne bi li suzbila zarazu i normalizirala život, a sad se sprema, pod egidom covida, udijeliti “humanitarni dodatak” od navodno, 200 eura i najugroženijoj umirovljeničkoj populaciji!

Doduše, ministar Aladrović, kako javlja N1, demantira točnost toga iznosa ( za one s mirovinama do 2.710 kuna ), i tvrdi da taj prijedlog nije došao od umirovljeničkih udruga, a niti je realan trošak za državni proračun. Udruge su, tvrdi ministar, spominjale dodatak na mirovinu u iznosu od svega 50 eura za one s mirovinama do 2710 kuna, što bi proračun opteretilo za 1,1 milijardu kuna.
Dodatak na mirovine jest opcija, potvrdio je Aladrović, ali je moguće i da ga ne bude, kao i da njegov iznos bude definiran kroz više isplatnih razreda. Ne treba smetnuti s uma da je u Hrvatskoj, koja je pala ispod 4 milijuna stanovnika, danas čak 1,2 umirovljenika.

Ako od hrvatske vlasti nešto želite iskamčiti, tražite sada, jer nema boljeg trenutka od izbora da dobijete i ono čemu se niste ni nadali. Iako će HDZ svakog oporbenog političara i za najbenignije akcije i pojavljivanja u medijima optužiti za “jeftino ubiranje predizbornih poena”, sami su spremni za izborni probitak državu zadužiti preko svake mjere i izvan svakog razuma, dijeleći predizborne “danajske darove”. Jer, sve što nam Vlada do polovine svibnja velikodušno udijeli pod motom “covid- potpore”, kad –tad vratit ćemo višestruko.

Ministar Aladrović, naravno, s indignacijom će odbaciti svaku vezu između izbora i razgovora s umirovljeničkim udrugama o isplati covid-pomoći. Jer, napominje, takav dodatak uvele su i neke druge europske zemlje, a hrvatska vlada je svakako o tome spremna razgovarati u okvirima realnih mogućnosti.

A da su te mogućnosti značajno limitirane ilustrira i podatak da je kroz mjeru očuvanja radnih mjesta za siječanj vlada isplatila preko 350 milijuna kuna, a zahtjevi još pristižu , a istodobno idu i isplate naknade za fiksne troškove gospodarstvenicima za prosinac, a potom kreću i siječanjske. Na sve to treba pridodati i isplatu nacionalnih naknada za starije osobe ( 800 kuna ) za siječanj, za oko 3100 korisnika u prvom mjesecu isplate ove naknade, a za oko dvije tisuće zahtjeva se kompletira dokumentacija, te još oko tisuću pristiglih u veljači. Kako navodi Aladrović, očekuje se da će ove godine za tu naknadu biti oko 19 tisuća zahtjeva, što bi za proračun bio izdatak od 132 milijuna kuna.

A ugostitelji se nadaju smanjenju PDV-a s 25 na 13 posto!? Pa kako servisirati sve izdatke države i napose njezin hipertrofirani administrativni aparat na kojemu počiva “održivost” ( HDZ-ove ) vlasti?

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI