Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
IZDVOJENO / nevolje / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA! / PRIOPĆENJE
U pulskoj luci potopljena tek izgrađena ribarica; prijeti li ekološka katastrofa?!

U pulskoj luci potopljena tek izgrađena ribarica; prijeti li ekološka katastrofa?!

Novoizgrađeni ribarski brod u pulskom škveru, jučer se ,prilikom podizanja pomoću prijevozne lučke dizalice, prevrnuo i zbog puknute čelične podizne trake ispao s nosača i pramcem zaronio u more. Krma broda ostala je pričvršćena na dizalicu, ali je tijekom noći ribarica u cijelosti kliznula s dizalice i potopila se uz obalni zid pulske luke. Srećom nije bilo ni stradalih ni ozlijeđenih, a tijekom dana se prionulo vađenju broda iz mora.

Priopćili su to iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, napominjući kako nije riječ o incidentu kakav se nikad nije dogodio. No, pitanje je čeka li Pulu ekološka katastrofa, s obzirom da je u trenutku potonoća u spremnicima broda bilo oko dvije tone pogonskog goriva…

Dojavu o nesreći, Lučka kapetanija Pula dobila je jučer, 8. veljače, oko 15 sati, od djelatnika tvrtke Avangard Shipyards d.d., te su odmah izašli na mjesto nesreće. Lučka kapetanija je obavijestila Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a pozvane su i interventne službe.

-Odmah po dolasku na poziciju službenici pulske Kapetanije utvrdili su kako nema stradalih i ozlijeđenih i organizirali su postavljanje plutajućih brana u moru, u cilju sprječavanja eventualnog onečišćenja mora i morskog okoliša, koje se za sada nije dogodilo, s obzirom da se u spremnicima novogradnje, u trenutku nesreće, nalazilo oko dvije tone pogonskoga goriva tip diesel i oko dvije tone hidrauličnog ulja– navodi se u priopćenju za javnost iz Ministarstva mora. Tvrdi se da nije došlo ni do kakavog onečišćenja te da se reagiralo zaštitnim branama pravdobno.

-Očevidom o uzrocima nesreće utvrđeno je kako se nesreća dogodila u jučer u 13:20, a informacija je zaprimljena oko 15.00h, prilikom operacije dizanja i prijevoza novogradnje „Gradnja 110“ sa pokretnom dizalicom, u vlasništvu tvrtke Tehnomont – brodogradilište d.o.o., kada je došlo do pucanja čelik čela podiznih traka i pada pramčanoga dijela u more. Točan uzrok kvara lučke opreme još nije utvrđen, a uz puknutu podiznu traku utvrđeno je i jedno puknuto „čelik čelo“ dizalice, koje trenutno visi sa dizalice- detaljno se navodi u priopćenju.

Na mjesto nesreće odmah su došli predstavnici vlasnika broda, predstavnici brodograditeljske tvrtke i vlasnika podizne dizalice, kako bi sa lučkim vlastima i Lučkom kapetanijom Pula dogovorili način vađenja novogradnje iz mora. Naime, djelatnici tvrtke Avangard Shipyards d.d. javili su jutros u LK Pula da je novogradnja u 06.10h u potpunosti ispala sa nosača prijevozne dizalice te je desnim bokom potopljena u moru, uz sami obalni rub.

Pulska Lučka kapetanija jutros je dala nalog lučkim vlastima za premještaj pontona tijekom trajanja plime, kako ne bi došlo do većeg oštećenja potonulog broda, a na mjestu potonuća angažirani su djelatnici tvrtke specijalizirane za komercijalno sprječavanje i uklanjanje onečišćenja mora, koji su postavili dodatne samo-upijajuće brane, oko mjesta potapanja novoizgrađenog havariranog broda.

Obavljen je inspekcijski nadzor nad pontonom i lukom, a ostale istražne radnje su u tijeku, kao i intenzivni razgovori s odgovornim poslovnim subjektima, radi iznalaženja optimalnog načina vađenja potonule ribarice, kaže se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI