Neovisni novinarski portal
24.9.2023.
BANDIĆGRAD
T. Tomašević: Nezapamćena zloporaba položaja i zastrašivanje građana – tražimo ostavku Ivice Lovrića jer je prijavljivao zabrinute roditelje

T. Tomašević:
Nezapamćena zloporaba položaja i zastrašivanje građana – tražimo ostavku Ivice Lovrića jer je prijavljivao zabrinute roditelje

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević i Urša Raukar Gamulin, iz platformi Zagreb je NAŠ! i Možemo!, danas su na konferenciji za medije ispred zagrebačke Osnovne škole “Augusta Harambašića”pozvali na ostavku pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Ivicu Lovrića tvrdeći kako je kao pročelnik podnio prekršajne i kaznene prijave te prijave Centru za socijalnu skrb protiv roditelja koji su sudjelovali u inicijativama za sigurnost djece u školama i vrtićima nakon potresa.

Tomašević je podsjetio da se krajem prošle i početkom ove godina organiziralo niz inicijativa roditelja širom grada vezano uz sigurnost zgrada škola i vrtića nakon potresa. Tražili su da se napravi statički pregledi tih zgrada, da se učini dostupnom dokumentacija i informacije tko je napravio te preglede. Tomašević je informirao javnost da je pročelnik Lovrić samo tjedan dana nakon razornog potresa s epicentrom kod Petrinje podnio prekršajne i kaznene prijave protiv roditelja i građana aktivnih u tim inicijativama zbog širenja lažnih vijesti te prijave centrima za socijalnu skrb. Neki roditelji su temeljem ovih prijava već bili na obavijesnim razgovorima u policiji, a neki su za prijave saznali od područnog centra za socijalnu skrb.

Dio navedene prijave protiv roditelja

Tomašević smatra da je ovo primjer nezapamćene zlouporabe institucija s ciljem zastrašivanja građana koji imaju svako pravo izražavati zabrinutost oko sigurnosti škola i vrtića te tražiti od gradskih vlasti da im predoči dokaze da su škole i vrtići sigurni za boravak djece. Naglasio je da Lovrić nakon ovog treba odmah podnijeti ostavku i izrazio očekivanje da će se tom zahtjevu za ostavkom pridružiti i druge oporbene stranke u Gradskoj skupštini.

Podsjetio je da su platforme Zagreb je NAŠ! i Možemo! pozvale gradsku upravu da napravi te preglede i da dokumentaciju učini dostupnom javnosti. “Nažalost, na web stranici potres.zagreb.hr gdje se nalazi pregled različitih objekata u vlasništvu Grada Zagreba, uključujući vrtiće i škole, i dalje se ne nalazi nikakva dokumentacija o tome tko je i kada pregledao škole i vrtiće, i što je ustanovio, već je jedino što tamo piše “uporabljivo”, “uporabljivo s preporukom” ili “neuporabljivo”, ali se ne navodi detaljno u kakvom su točno stanju ti objekti”, napomenuo je Tomašević.

Urša Raukar Gamulin je naglasila da se ne sjeća da je ikada itko na ovakav način institucionalno prijetio roditeljima prekršajnim i kaznenim prijavama, i to prvenstveno majkama, zato što su brinule o zdravlju, sigurnosti i pravu na sigurno obrazovanje svoje djece.

“Naravno da Ivica Lovrić treba odmah dati ostavku, to bi bilo normalno u jednom zdravom i demokratskom društvu”, zaključila je Raukar Gamulin i pozvala DORH da istraži ovaj slučaj jer bi “Ivica Lovrić za ovu zloporabu položaja i ovlasti trebao i kazneno odgovarati.” Isto tako je navela da su prekršajne prijave pravno nepismene i da ne mogu nikako proći na sudu već služe isključivo zastrašivanju.

U prilogu svojim tvrdnjama su pokazali jednu od prijava (poveznica:Prijava CZSS-u) koju je pročelnik Lovrić uputio centru za socijalnu skrb protiv dvije majke koje su se aktivirale oko sigurnosti jednog dječjeg vrtića. U toj prijavi se navodi i kako ih je pročelnik Lovrić još 5. siječnja tj. samo tjedan dana nakon potresa prijavio zbog širenja lažnih vijesti DORH-u i MUP-u.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić u svom priopćenju kaže kako nije prijavio roditelje, nego osobe koje su širile lažne vijesti, poput inženjera građevine.

-Mislim da u ovim vremenima kada smo posebno izloženi ugrozi i od Covida -19 i od potresa imamo odgovornost za svaku izgovorenu riječ i da naravno će hrvatske pravosudne službe procijeniti je li to kažnjivo ili nije. Ali je zadaća svakako pročelnika pa i svakog građanina da tako nešto prijavi”, priopćio je među ostalim Ivica Lovrić.

Izvijestio je i da je zagrebački Gradski ured za obrazovanje podnio ukupno sedam prekršajnih prijava zbog širenja lažnih vijesti.

Potres u Zagrebu (foto N1)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI