Neovisni novinarski portal
28.2.2024.
LJUDI / nevolje / POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE / REAKCIJA
Predsjednik Milanović i B.a.b.e.- “riječ na riječ”: “Razmažene zvijezde” i mačističko relativiziranje traume žrtava

Predsjednik Milanović i B.a.b.e.- “riječ na riječ”:
“Razmažene zvijezde” i mačističko relativiziranje traume žrtava

Zoran Milanović dužnost predsjednika Republike doživljava zbilja sasvim neformalno, kao da je volonterski dužnosnik, pa radi i govori što ga je volja, šamara koga stigne i pritom ne trpi baš nikakvu odgovornost za izrečeno. Seksualno uznemiravanje i zlostavljanje kao tema baš mu je “leglo”, tako da može pokazati svu raskoš svoje mizogine agresivnosti i mačizma.
Komentirajući svjedočenja žrtava u Hrvatskoj, koje su se oglasile na valu regionalnog pokreta “nisam tražila”, i svjetskog pokreta #Me Too, uz ostalo je izrazio sumnju prema motivima žena koje godinama nakon napastovanja javno progovaraju o traumi koju su pretrpjele.

Po njegovom mišljenju, rijetko se događa da nekakav kovinotokar, strojobravar ili viljuškar maltretira članicu uprave neke tvornice, to čine muškarci ženama koje su u odnosu na njih u inferiornom i zavisnom položaju, a kada se takve stvari ne događaju među ravnopravnima u socijalnom, imovinskom i korporativnom smislu, onda je to problem neke druge vrste. I kada o zlostavljanju zapomažu, kako je rekao, hollywoodske glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, ne vidi da je to nešto što bi ga trebalo zanimati.

Takav minorizirajući pristup problemu koji dubinski razara psihu žrtava, kritizirali su iz udruge  B.a.b.e. odakle su Milanoviću poručili: Predsjedniče, sram vas bilo!

Iz udruge su ocijenili da predsjednik ponižava žrtve i zatražili ispriku.
Predsjednik nije educiran kako bi donio sud o tome kakva bi to trebala biti žrtva nasilja, bi li ona trebala biti siromašna ili bogata, žrtva nasilja je žrtva nasilja uvijek, ona to nije tražila- komentirala je Milanovićeve površne, relativizirajuće izjave Nina Popović iz B.a.b.e-a. Seksualno zlostavljanje i nasilje, pogotovo rodno uvjetovano, nema veze s klasom i rasom, poručila je Sanja Sarnavka. Rada Borić, zastupnica Nove ljevice, pokušala je dodatno predsjedniku Milanoviću objasniti koliko je važno i kad o tome govori žena koja je uspješna, kako to on kaže, jer ona time ohrabruje i neke druge žene da to mogu napraviti i prijaviti nasilje.

No, na njihovu riječ stigla je nova Milanovićeva objava na Facebooku u kojoj piše:

-Najoštrije osude zbog toga što imam stav i usudim ga se javno izreći, pa i objasniti, stigle su ovoga puta od udruge glupog i neduhovitog akronima B.A.B.E. Poput zaboravljivih holivudskih glumica – koje one sada brane od mene – predstavnice te udruge zaboraviše kako sam uvijek spreman reći ono u što sam uvjeren. I kako u skoro već dvadesetak godina javnog djelovanja provodim ono o čemu oni uglavnom samo galame. Ne ono što je dnevnopolitički isplativo i što po tzv. anketama ‘misli većina’. Pogotovo ne educirajući se na kratkom valu njihove prigodne buke koja njima jamči naslovnice, a žrtvama spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj ili ne donosi ništa ili ponekad šteti. Ne znam kakvu to laboratorijsku ‘edukaciju’ treba proći da bi se, valjda bez razmišljanja, pljeskalo svemu što B.A.B.E. kažu, ali znam da njihove holivudske (re)akcije neće riješiti problem spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj. Rekao sam i stojim kod toga da imamo problem o kojemu treba govoriti i treba potaknuti žene žrtve spolnog uznemiravanja da prokažu svakog, a pogotovo nasilnika koji to čini s pozicije moći svake vrste. Ono što nam ne treba su dogme udruga koje ne dopuštaju niti razmišljanje, a kamoli razgovor, drugačije od njihovog- napisao je Milanović.

B.a.b.e. nisu ni ovu objavu predsjendika odšutjele. Odgvorile su mu porukom:

-Udruga B.a.B.e. u petak je osudila zapanjujuću izjavu predsjednika Milanovića o “razmaženim zvijezdama” koje prijavljuju seksualno nasilje, jer smatramo svojom dužnošću reagirati na javno omalovažavanje i obeshrabrivanje žrtava seksualnog nasilja.
Budući da nam je cilj doprinijeti podizanju javne svijesti o ozbiljnosti i rasprostranjenosti seksualnog zlostavljanja, nemamo namjeru upuštati se u rasprave koje trivijaliziraju ovu temu i služe samopromociji pojedinih javnih osoba. Nadamo se da će medijsko izvještavanje nastaviti poticati sve žene – bez obzira na status i sferu u kojoj djeluju – na prijavljivanje nasilja te ih ovom prilikom pozivamo da nam se obrate s povjerenjem.
Naša je primarna uloga pružiti izravnu pravnu i psihosocijalnu podršku žrtvama svih oblika nasilja kroz savjetovanje, pomoć pri ostvarivanju prava te smještaj u sigurnoj kući. Dostupne smo na broj 01/4663 666 ili e-mail babe@babe.hr– navele su u svome priopćenju.

Naposljetku se oglasila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, koja je  priopćila:

-Nažalost, ponovo svjedočimo tome da se u javnom prostoru olako spominju i relativiziraju žrtve seksualnog uznemiravanja i silovanja te njihove traume, i to propitkivanjem njihovih motiva i kredibiliteta. Na taj se način umanjuje duboko ukorijenjen i stalan društveni problem rodno uvjetovanog nasilja sa svim njegovim oblicima kao obrasca ustrajnog nasilja muškaraca nad ženama. Svaka banalizacija, diskreditacija ili relativizacija slučajeva seksualnog uznemiravanja ili silovanja dovodi u pitanje borbu protiv ovoga duboko ukorijenjenog problema, senzibilizaciju društva o njemu i posljedično odlučnost žrtava da o tome progovore- navodi pravobraniteljica.
-Smatram- dodaje- da bi javno izrečeni stavovi javnih osoba, osobito Predsjednika Republike Hrvatske, trebali upućivati na podršku i razumijevanje svih inicijativa usmjerenih prema zaštiti svih žrtava seksualnog uznemiravanja ili silovanja, bez propitkivanja eventualnih manipulacija, „prikladnosti“ i suodgovornosti žrtava jer se radi o zanemarivoj statistici, a perpetuira uobičajene rodne stereotipe kojima se iskazuje nepovjerenje prema žrtvi, što nas dovodi u novu spiralu opravdavanja zločina i ušutkavanja žrtvi. Za svaku žrtvu, proživljena trauma ne zastarijeva, a samo je pitanje vlastitog osnaživanja žrtve i podrške koju ima, hoće li i kada prijaviti počinitelja ili će, kako veliki broj nažalost čini, traumu sama proživljavati dok će počinitelji proći nekažnjeno- smatra pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Ilustracija/Izvor:pixabay.com

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI