Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
crkve / nevolje / pomoć
Patrijarh Porfirije na Baniji: Računajte na nas…

Patrijarh Porfirije na Baniji:
Računajte na nas…

Nedavno ustoličeni srpski patrijarh Porfirije obišao je danas Baniju i susreo se s tamošnjim stanovništvom stradalim u katastrofalnom potresu. Poručio im je, javlja Hina, da nije političar, ali na svojoj će novoj dužnost činiti sve “da se među ljudima, onim običnim i onim na položajima, pa ma koliko zvučalo pretenciozno, i među državama, otupljuju sve moguće oštrice”. Stradalima u Majskim Poljanama i Glini poručio je, citirajući poznati stih Đorđa Balaševića, “računajte na nas”.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, donedavni zagrebačko-ljubljanski mitropolit, obišao je Majske Poljane i Glinu, i susreo se s pet stradalničkih obitelji koje žive u kontejnerima. U razgovoru s obitelji Kukoleča kazao je kako ” kad smo zajedno, ništa nije prepreka”. Pavle Kukoleča požalio se da obitelj prima svega 900-tinjak kuna mirovine, nešto skromno zarade i proizvodnjom kobasica, ali brine ga posebno da će začas doći i nova zima, a obnova neće biti završena.

Malog Luku Kukoleču patrijarh je zaštitnički zagrlio, tješeći ga zbog razorenog doma, jer Luki je obnova njihove kuće jedina želja koju ima.

-Znamo da je ovo dosad bila samo prva pomoć, a da tek predstoji da se sve obnovi, tako da- računajte na nas- rekao je Porfirije, pozivajući se na stihove nedavno preminulog kantautora, legendarnog Đorđa Balaševića. Siguran je da je Hrvatska obnovu stavila među prioritete, a stradalnicima na Baniji posebno ukazao kako je tragedija koja ih je pogodila potvrdila koliko su ljudi potrebni jedni drugima

-Možda Bog ponekad dozvoli iskušenje svima nama da bismo upravo kroz svojevrsnu materijalnu štetu imali mogućnost da probudimo u sebi ono što je ljudsko i da učinimo napor da prevladamo neku svoju skučenost, egoizam i zatvorenost. Da izađemo ususret jedni drugima i da spoznamo da ćemo ujedinjeni lako obnoviti i materijalnu štetu- rekao je srpski patrijarh Banijcima.

Tijekom posjeta Mili Bajloviću, koji je u potresu također ostao bez krova nad glavom, patrijarhu se obratio mještanin Majskih Poljana koji se predstavio kao „hrvatski branitelj” , a kazao je kako je sretan kad vidi da SPC pomaže njegovom prijatelju.

Iako nije političar, niti to želi biti ili se uplitati u političke prostore, patrijarh Porfirije poručio je kako je njegov poziv da čini sve da se „sve moguće oštrice među ljudima otupljuju”.

-Sigurno da moje snage nisu velike, ali ću na svakom planu činiti sve da tako bude među običnim ljudima, među onima na pozicijama, a možda je pretenciozno da kažem takvu riječ, ali i na planu odnosa država…
Samo onda kad smo zajedno možemo imati istinsku radost i istinski mir- kazao je Porfirije, i usput dodao da je zbirku svojih razgovora, parafrazirajući Arsena Dedića, naslovio „Zagreb i ja se volimo javno”.

Zaustavio se nakratko i u bazi Civilne zaštite Lekenik gdje su stigla dva velika i četiri manja kontejnera, donacija SPC-a i srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu. Inače, SPC je uz pomoć „svih dobrih ljudi” i grada Beograda, dosad osigurao više od stotinu kontejnera za stradalnike Banije. Patrijarh Porfirije nije, međutim, propustio obećati i pomoć u obnavljanju kuća. I što je, možda za pravoslavne vjernike u Hrvatskoj najvažnije, novi srpski patrijarh najavio je da će na tom području ubuduće biti više nego što je to bio slučaj dosad, i to ne samo molitvom, duhom i dušom, nego i fizički.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI