Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
INTERVJUI / wheels on fire
Mihovil Španja u svojem prirodnom ambijentu... u vodi

Mihovil Španja, paraolimpijac desetljeća:
Najveća podrška su mi bili, i ostali, moji roditelji

Mihovil Španja u svojem prirodnom ambijentu... u vodi

U novom tekstu moje kolumne koji je pred Vama, donosim intervju s najtrofejnijim Hrvatskim paraolimpijcem Dubrovčaninom, koji je nedavno proglašen paraolimpijcem desetljeća, tko je on pobliže te što mi je otkrio još doznajte u nastavku teksta…

Ukratko podsjetite javnost kako je došlo do vašeg invaliditeta? Što se dogodilo?

Primio sam cjepivo protiv dječje paralize i obolio 17 dana nakon cijepljenja s nepunih 7 mjeseci starosti. Tako je sve počelo. Završio sam na klinici za infektologiju Fran Mihaljević i tamo boravio skoro 90 dana jer sam bio oduzet od struka na niže. Danas su posljedice atrofija i gotovo potpuna disfunkcionalnost donjih ekstremiteta.

Kako se rodila ljubav prema plivanju i koliko dugo se bavite plivanjem?

Plivanje je bilo uvjerljivo najefikasniji način mojeg oporavka i hidroterapija je najviše pozitivno utjecala na poboljšanje svih mojih tjelesnih funkcija. Već sam kao mala beba s 8 mjeseci starosti plivao s jednim mišićem, a samostalno proplivao s godinu i pol dana. Dakle, doslovno je cijeli moj život vezan za vodu i plivanje.

Nastupili ste na mnogim par olimpijskim igrama, postavili mnoge svjetske i europske rekorde. Možete li izdvojiti Vaš najdraži nastup i Vama najdraži uspjeh?

Mihovil Španja u svojem prirodnom ambijentu… u vodi

Teško je ijednu medalju osvojenu na najvećim svjetskim smotrama najboljih plivača posebni istaknuti, ali sigurno da one osvojene na svjetskim prvenstvima i Par olimpijskim igrama u Ateni i Londonu sjaje posebnim sjajem.

Tko Vam je najveća podrška u životu tj. Bez čije podrške ne bi mogli biti to što danas jeste?

To su bez konkurencije moji roditelji, koji su nažalost preminuli. Bez njih i svega sto su ugradili u moj odgoj, apsolutno ništa ne bih ostvario prije svega u sportskom smislu. Tu bih također istaknuo svojeg trenera Deana Kontića koji je jednako zaslužan za sve uspjehe koje sam ostvario u bogatoj karijeri.

Prije nekoliko dana proglašeni ste par olimpijcem desetljeća. Koliko Vam to znači i da li ste to očekivali? Koja je bila Vaša prva reakcija kada ste saznali da ste baš Vi odabrani?

Posebno mi je drago da je priznanje došlo od glasa naroda i da su svi koji su izabrali mene osim mojih uspjeha prepoznali i moju angažiranost na polju zaštite prava par olimpijaca i svih ostalih osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Naravno, čestitao bih i svim ostalim kolegama kandidatima. Privilegija je bila uopće biti u ovom odabranom društvu najboljih sportaša. Boljih od njih nema u Hrvatskoj.

Mihovil Španja, paraolimpijac desetljeća

Imate li kakve rituale prije svakog Vašeg nastupa? Malo nam to opišite. Jeste li praznovjerni?

S obzirom na to kako sam se sportski umirovio prije gotovo 10 godina, sad bih mogao teško odgovoriti na to pitanje. Iako nisam imao nekih specijalnih rituala osim dobrog sna i isplaniranog dana uoči samog nastupa doslovno u minuti. Nisam praznovjeran. Nimalo. Kad sam bio siguran da sam sve napravio u trenažnom procesu, onda je samo trebalo ostati hladne glave i odraditi svoj posao u bazenu. Tu nisam imao problema s pritiskom. Naprotiv, on me tjerao da budem još bolji.

Je li u Hrvatskoj teško biti paraolimpijac? Tko Vam financijski pomaže „pokrivati“ sva natjecanja?

Mi smo se financirali iz programa Hrvatskog paraolimpijskog odbora s obzirom na svoju kategorizaciju i rezultate. Većinu troškova smo uspjeli pokriti kroz njihovo financiranje. Ostalo smo realizirali kroz suradnju s nekoliko sponzora i tvrtki koje su mi pomagale u karijeri.

Što bi poručili svim osobama s invaliditetom koji se žele baviti sportom, a na početku su karijere?

Poručio bi im kako njihov invaliditet nije nešto što ih definira. Upravo suprotno. Definira ih sve ono što su oni sposobni napraviti. Da bi se to dogodilo treba se drznuti i biti hrabar. Uspjeh neće doći iz topline svoje fotelje, treba zasuči rukave i raditi. I vjerovati.

Vjera u sebe je ključ uspjeha.

Mislite li da Republika Hrvatska dovoljno ulaže u sport i sportske uspjehe svih naših sportaša?

Republika Hrvatska je na dnu ulaganja u sport po glavi stanovnika u Europskoj uniji. Situaciju sa sportom osoba s invaliditetom je još gora. Time sam sve rekao. Potrebno je podići financiranje u lokalnim sredinama. Tako ćemo postići veću bazu sportaša koji će biti u stanju postizati vrhunske međunarodne rezultate za Hrvatsku. Sve ostalo sto se ostvari isključivo je plod individualnog ulaganja i improvizacije. Tu smo najbolji na svijetu.

Mihovil Španja… pobjednik

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI