Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
vijesti iz svemira
Svemirki arapski projekt (foto Facebook)

Gužva na Marsu:
Arapska letjelica zuji oko crvenog planeta, Arapi bi prvi grad ‘saziđali’ 2171. godine

Svemirki arapski projekt (foto Facebook)

Prva misija Ujedinjenih Arapskih Emirata na Mars stigla je do crvenog planeta i u orbitu ušla nakon sedmomjesečnog putovanja od 494 milijuna kilometara, te sad može slati na Zemlju tj. u Dubai podatke o atmosferu i klimi na toj planetu, kako javljaju medijske agencije.

Kako se pojašnjava, program odlaska na Mars dio je napora UAE-a da razviju svoje znanstvene i tehnološke mogućnosti, te da, pazi ti to,  smanje oslanjanje na naftu. Svemirska agencija UAE, peta na svijetu koja je stigla do planeta, čak ima plan za naseljavanje Marsa do 2117. godine. Do te bi godine tamo ‘saziđali’ prve nastambe za smještaj ljudi.

Lansiranje arapske rakete na TV-u (foto facebook)

-Pokušaj je imao 50% šanse da ne uspije – rekao je svečano vladar Dubaia  i potpredsjednik UAE-a šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum nakon što je objavljeno da je arapska letjelica stigla do Marsa, odnosno da je prevladalo onih drugih 50 posto.

Arapska povijest u svemiru

-Danas je početak novog poglavlja u arapskoj povijesti … povjerenja u našu sposobnost da se natječemo s drugim narodima i ljudima”, tweetao je šeik Mohammed nakon što je sonda ušla u marsijansku i marsovsku orbitu.

Svemirki arapski projekt (foto Facebook)

Ove godine obilježava se 50 godina od neovisnosti od, dakako, Velike Britanije, i osnutka federacije UAE, koja grupira sedam emirata, uključujući Dubai.

Misija Emirates Mars, koja je koštala oko 200 milijuna dolara, što za šeike i nije neka para,  lansirala je sondu Hope iz japanskog svemirskog centra. Cilj joj je po prvi puta pružiti cjelovitu sliku marsovske atmosfere, proučavajući  tamnošnje dnevne i sezonske promjene.

A onda kreće (bespravna) gradnja grada na Marsu u koji se Arapi namjeravaju naseliti za 150 godina.

-Potpredsjednik, premijer i vladar Dubaija, njegovo veličanstvo šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum i prijestolonasljednik Abu Dhabija i zamjenik vrhovnog zapovjednika oružanih snaga UAE Njegova visost šeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan predstavili su danas „projekt Mars 2117“ koja u svojoj završnoj fazi ima za cilj uspostaviti prvo naseljivo ljudsko naselje na Marsu do 2117. godine. – svečano je najavljeno.

Hoće li biti krumpira i kupusa?

Projekt će se također usredotočiti na razvoj bržih prijevoznih sredstava do Marsa, jer današnjim prometalima do crvenog planeta treba puno vremena.

Arapski astronaut (foto Facebook)

Navodno, najbrže zemaljsko prometalo, kakvo je sonda New Horizon koja je otišla na Pluton i leti brzinom od 58000 km/h, u situaciji kad je Mars najbliže Zemlji tamo ni stiglo za 39 dana. No većina letjelica na Mars je stizala za od 200-ak do 300 i nešto dana.

Bilo bi puno praktičnije izgraditi letjelicu koja leti brzinom svjetlosti: onda bi do Marsa trebalo tri minute kad je najbliži, a čak 22 minute kad je najudaljeniji. No koliko je poznato, ljudi još nisu izmislili takvo prometalo, a jedan od dosadašnjih ljudskih izuma koji emitira svjetlost, a koja do nas putuje brzinom svjetlosti je televizor.

UAE znanstvenici će, kažu, izraditi integriranu znanstvenu vizualizaciju kako će naselje na Marsu  izgledati i kako će među mnogima biti života u pogledu hrane, prijevoza i energije drugi.

Roboti na baušteli

Hoće li na Marsu biti krumpira i kupusa, vode itd.?

Zemaljska pustinja: ima biljaka. A na Marsu? (foto TRIS/G. ŠIMAC)

Prije toga, tim inženjera iz Emirata, zajedno sa skupinom znanstvenika i istraživača, postavilo je  koncept za prvi ljudski grad na Marsu koji će izgraditi roboti.

To je loša vijest za naše radnike koji moraju u Njemačku jer će na Marsu na baušteli raditi roboti, a nije dobra ni za hrvatska građevinska poduzeća koja se bogate jer zahvaljujući dobrim vezama i umreženošću s političarima dobivaju unosne poslove financirane javnim novcem.

Teško da naši građevinci mogu podmazati arapske šeike da im dadu posao na Marsu.

A tamo navodno nema ni neke zabave jer i nije neka atmosfera, kako kaže onaj stari vic.

Uglavnom, na Marsu bi uskoro mogla biti gužva, pa je onda možda bolje ostati na Zemlji.

Zemaljska arapska pustinja nalik Marsu (foto TRIS/G. ŠIMAC)

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI