Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
dobra vijest / nevolje / pomoć / potresno
Na Sajmištu 80 kontejnera čeka svoje stanare: Dok jedni rade i pomažu, drugi- kradu…

Na Sajmištu 80 kontejnera čeka svoje stanare:
Dok jedni rade i pomažu, drugi- kradu…

Napokon! U Petrinji je danas počelo useljavanje u kontejnersko naselje s 80 kontejnera, koje je načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa, Tomo Medved, simbolično predao petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću na korištenje za stradalnike koji su ostali bez krova nad glavom. Dosad su 23 kontejnera opremljena sa svim infrastrukturnim priključcima i njihovi će stanari biti useljeni prema listi prioriteta, javlja N1.

Inače, veći dio stanovništva Petrinje već ranije je dobio svoje kontejnere koji su smješteni uglavnom uz njihove razrušene kuće. U kontejnerskom naselju dio objekata bit će opremljen i uređen kako bi služio kao blagovaonica, praonica rublja ili pak za neke druge zajedničke potrebe,  objasnio je Medved.

-Odmah je useljivo 23 kontejnera koji imaju sve priključke i gradonačelnik će ih prema listi prioriteta odmah dodijeliti sugrađanima. I turski su kontejneri spojeni na struju i vodu, a u narednih nekoliko dana ćemo sve opremiti ležajevima, ovisno o broju članova obitelji. Naš Stožer civilne zaštite, koji djeluje u Petrinji, uspješno je odradio i ovaj posao- izjavio je zadovoljno ministar.

U kontejnerskom naselju s 80 stambenih objekata ukupno, 23 su domaće proizvodnje, 56 ih je donacija iz Turske, a jedan je donirao Caritas. Kako bi se naselje pripremilo za smještaj kontejnera, s gradilišta je odvezeno, naveo je Medved, 9 tisuća kubika zemlje, ugrađeno je više od 10 tisuća kubika kamena, postavljeno preko sedam kilometara cijevi, više od četiri kilometra kablova, a na ukupnu pripremu terena potrošeno je oko 10 tisuća radnih sati.

Pripremne radnje se nastavljaju za kontejnersko naselje u Glini, a postavit će se i još dva naselja u Petrinji i dva u Sisku, te jedno u općini Majur. Stožer je trenutno primarno koncentriran na stambeno zbrinjavanje potresom ugroženih ljudi,ali istodobno se provodi i sanacija stradalog područja. Dogovoreno je, javlja N1, i uspostavljanje mobilnih timova stručnjaka, koji će biti povezani s katastrom, gruntovnicom i drugim službama, i pomoći građanima u pokretanju postupka obnove.

-Svi smo u fokus stavili čovjeka, koji nam je na prvom mjestu. Od danas Sajmište dobiva nove stanare, koji nikad nisu pomišljali da će živjeti u kontejnerima. To je jedan korak prema normalizaciji života i kasnijeg povratka u središte grada. Te ćemo ciljeve sigurno ostvariti. Petrinja je uvijek bila i ostala mali grad velikog srca- izjavio je gradonačelnik Dumbović, preuzimajući naselje na Sajmištu.

Nažalost, dok jedni rade i nesebično pomažu ugroženom stanovništvu na Baniji, ima i onih drugih koji koriste svaki trenutak nepažnje i odsustva, osobito starijih stanovnika, da bi ih besramno pljačkali. U Majskim Poljanama dvojica muškaraca u dobi od 31 i 65 godina, kako je utvrđeno kriminalističkim istraživanjem Policijske postaje u Glini, iskoristila su izbivanje iz kuće, nakon potresa, 82-godišnje žene i iz njezinog dvorišta su ukrali peć na kruta goriva i limeno korito. Policija ih je uhvatila s ukradenim predmetima u vozilu zagrebačkih registracija i zbog sumnje na tešku krađu kazneno ih prijavila i privela. Za njihov besramni čin nema prave kazne…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI