Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
FILM / KARIJERE / KAZALIŠTE
Umrla je velika jugoslavenska glumica Mira Furlan: Danas je slave i oplakuju istom strašću kojom su je 90-ih progonili…

Umrla je velika jugoslavenska glumica Mira Furlan:
Danas je slave i oplakuju istom strašću kojom su je 90-ih progonili…

U 66-toj godini umrla je velika kazališna i filmska glumica Mira Furlan. Velika jugoslavenska glumica. U 1991., ne razumijevajući nacionalizam, niti pristajući na njega, odlazi u SAD gdje je živjela i radila do kraja života.

Mira Furlan rođena je 7. rujna 1955. u Zagrebu.Diplomirala je 1978. glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, i već iste godine postala članicom HNK-a u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga, za koje je višestruko nagrađivana.

Nastupala je i na televiziji, a filmskoj karijeri posvećuje se od 1982. kada igra u Kiklopu Antuna Vrdoljaka. Uskoro postaje jednom od vodećih hrvatskih glumica, navodi se u Hrvatskoj enciklopediji.

Uz kazališne i televizijske uloge, nastupa u 3 do 4 filma godišnje. Značajnije uloge ostvarila je u filmovima U raljama života (R. Grlić, 1984), Otac na službenom putu (E. Kusturica, 1985), Za sreću je potrebno troje (R. Grlić, 1985), te u televizijskim dramama i serijama (Putovanje u Vučjak, 1986., Tuđinac, 1990. E. Galića). Kada je 1986. upoznala srpskog redatelja Gorana Gajića i s njim započela vezu, živjela je uglavnom na relaciji Beograd- Zagreb.

Od kraja 1980-ih radi uglavnom u Beogradu, 1991. odlazi u SAD, gdje nastupa u kazalištu (The Hudson Guild Theatre, Los Angeles), a od 1996. i na televiziji (TV film My Antonia, TV serija Babylon 5). Bila je članica The Actors Studia.

Početkom ratnih 90-ih, hrvatski mediji su je optužili za prosrpstvo i krenula je serija tekstova u kojima je bila izložena neviđenom medijskom linču, nazivana je izdajicom, i na kraju je dobila otkaz u Hrvatskom narodnom kazalištu, a oduzet joj je i stan koji je naslijedila od bake. Dobivala je čak i prijetnje smrću. Za nju Zagreb više nije bio opcija. S Goranom Gajićem odlazi u Beograd, u studenome 1991., a odatle u SAD, u New York. Borila se za život i golu egzistenciju, radila kao konobarica, prodavačica, prevoditeljica, a suprug Goran je bio dostavljač, asistent montaže i montažer.

Ulogu u seriji „Babylon 5“ dobila je 1993., pa su se i ona i Goran vratili poslovima za koje su se školovali. Ubrzo sele u Los Angeles. Vjenčali su se, i 1998. godine dobili sina kojega su nazvali Marko Lav. Mira je svojedobno izjavila da želi da njen sin nauči hrvatski jezik i da upozna prošlost svojih roditelja.

U Hrvatsku je, zbog posla, došla 2002., uspjela je vratiti stan i povremeno je boravila u svom rodnom gradu koji je uvijek vraćao u mladost. U riječkom HNK Ivan pl. Zajc 2016. glumi naslovnu ulogu Kasandre u predstavi Nade Kokotović.

 Društvene mreže prepune su bolnog prisjećanja na Miru Furlan koju u smrti slave baš kako su je za života progonili.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI