Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
(NE)RED / zagađivači
Laguna mazuta danas -kiše su je dobrano isprale i zagađenje odnijele Krkom nizvodno (Foto: Tris)

Otvoreno pismo vlastima zbog nebrige i nečinjenja:
Hoćemo li čekati i dvanaesto onečišćenje rijeke izlijevanjem onečišćenih voda iz kninske ‘lagune’?

Laguna mazuta danas -kiše su je dobrano isprale i zagađenje odnijele Krkom nizvodno (Foto: Tris)

Vijećnik u Županijskoj skupštini Šibensko-kninske županije Tomislav Čolak i vijećnica u Gradskom vijeću Grada Knina Marija Ćurić su medijima poslali otvoreno pismo adresirano na šibensko-kninskog župana i gradonačelnika Knina o nerješavanju zagađenja tzv. lagune u okviru tvornice DIV odnosno bivše Tvornice vijaka Knin, a zbog koja je u više navrata zagađena rijeka krka i njezin pritok Orašnica.

Podsjetimo teški ekološki incidenti zbog zagađenja mazutom i drugim teškim zagađivačima stalna su prijetnja vodotokovima u Kninu i nizvodno, te se smatra kako ugrožavaju pitku vodu za veliki broj ljudi, predstavljaju ugrozu za zdravlje ljudi i okoliš, te zaštićene prirodne vrijednost u Nacionalnom parku Krka, ušću rijeke Krke i dalje. U pismu donose i kronologiju sporog djelovanja svih mjerodavnih službi, počev od državnih pa do nižih razina, te prozivaju vlasti za nerješavanje tog akutnog i ozbiljnog problema, kao i za uskraćivanje informacija javnosti na važna pitanja. Njihovo otvoreno pismo poslano vlastima zbog  nebrige i nečinjenja prenosimo u cijelosti:

Crna ‘laguna’ i plava tvornica (foto TRIS/G. Šimac)

 

OTVORENO PISMO

ŽUPANU ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE I GRADONAČELNIKU GRADA KNINA

Poštovani,

u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike dana 30. srpnja 2019. g. održan je nastavak sastanka na temu sanacije lokacije onečišćene otpadom „ crne točke „ u sklopu bivše tvornice vijaka TVIK.

Sastanku su prisustvovali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, voditeljica Vodno gospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana Irina Putica, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije dr. sc. Sanja Slavica Matešić, gradonačelnik Grada Knina dr.sc. Marko Jelić, zamjenik gradonačelnika Marijo Ćaćić i član Uprave DIV Grupe Darko Pappo sa suradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o načinu priključenja pročistača tvrtke DIV na gradski pročistač grada Knina koji je pod ingerencijom Hrvatskih voda kao provedbenog tijela projekta izgradnje. Zaključeno je s obzirom da su i gradski pročistač i pročistač tvrtke DIV u probnom radu priključenja kako će priključenje biti moguće po isteku probnog rada odnosno najkasnije do kraja 2019. godine.

Zaključeno je kako je priključenje pročistača tvrtke DIV nužan preduvjet za sanaciju laguna za koje će biti potrebno prije svega izraditi Program sanacije te utvrditi na koji način će se provesti sanacija i koliko će sanacija koštati.

Odlučili su do kraja kolovoza 2019. godine postići dogovor oko sufinanciranja izrade Programa sanacije koji će biti izrađen putem ovlaštene tvrtke.

Sporazum o sufinanciranju nije potpisan do kraja kolovoza 2019. godine, nego tek 12. prosinca 2019. godine.

Sporazum o sufinanciranju Sanacijskog programa s prijedlogom mjera za otklanjanje štete u okolišu laguna na području „ Bare „ u gradu Kninu potpisali su 12. prosinca 2019. godine generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić, zamjenik župana Šibensko-kninske županije Nikola Blažević i član Uprave DIV Grupe D.Pappo.

Sanacijski program vrijedan 400.000 kuna preduvjet je za daljnju izradu projektne dokumentacije, ishođenje potrebnih dozvola i odobrenja te realizaciju korištenjem sredstava EU.

Svi nazočni izrazili su veliko zadovoljstvo što su uspjeli nakon skoro pola godine da se dogovore o zajedničkom sufinanciranju Programa sanacije sa po 100.000 kuna i iskazali su veliku brigu za zaštitu rijeke Krke.

Trebalo je čekati daljnjih osam mjeseci, sve do 11. kolovoza 2020. godine kada je potpisan ugovor sa tvrtkom ECOINA u iznosu od 350.000 kuna za izradu programa sanacije laguna u gradu Kninu.

Ugovorom je predviđeno da ECOINA izradi Program sanacije u roku tri mjeseca.

Do danas nemamo podatak je li Program sanacije izrađen.

Preduvjet za sanaciju laguna je priključenje pročistača tvrtke DIV na pročistač grada Knina.

Na sastanku 30. srpnja 2019. godine zaključeno je kako će se priključenje dogoditi do kraja 2019. godine.

Koliko znamo pročistač tvrtke DIV se do danas nije priključio na pročistač grada Knina.

Problem je u pročistaču grada Knina, koji ima pukotine i stalno tone i klizi na mjesečnoj razini milimetar do dva. Pročistač otpadnih voda grada Knina zbog toga ne može dobiti uporabnu dozvolu i prema gradonačelniku Jeliću koji kaže kako se o svemu dogovorio sa ministrom Ćorićem, ide se na projektiranje novog područja za novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, jer ovaj sadašnji prema svim pravilima struke neće dugo trajati.

Poštovana gospodo, posljednjih deset godina prijavljeno je jedanaest ( 11 ) onečišćenja i intervencija na rijeci Orašnici, pritoci rijeke Krke.

Hoćemo li čekati i dvanaesto onečišćenje rijeke Orašnice uzrokovano izlijevanjem onečišćenih voda iz lagune.

Poštovana gospodo, pošto mi kao vijećnici u Skupštini Šibensko-kninske županije i Gradskom vijeću Grada Knina ne možemo dobiti relevantne informacije o pročistaču otpadnih voda grada Knina i izradi Programa sanacije laguna, molimo vas da te informacije prezentirate javnosti županije i grada.

Radi se o važnom pitanju koje se tiče ne samo stanovnika grada Knina, nego i stanovnika čitave županije kroz koju protječe rijeka Krka.

Izvijestite javnost je li završena izrada Programa sanacije laguna u Kninu i hoće li pročistač otpadnih voda grada Knina dobiti uporabnu dozvolu za rad ili će se graditi novi pročistač otpadnih voda na drugoj lokaciji.

Stanovnici grada Knina i županije imaju pravo dobiti odgovore na tako važna pitanja, i to odmah, bez odugovlačenja.

Ne smijemo dopustiti novo onečišćenje rijeke Orašnice.

VIJEĆNICA U GRADSKOM VIJEĆU GRADA KNINA Marija Ćurić

VIJEĆNIK U SKUPŠTINI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE Tomislav Čolak

Arhiva: Laguna mazuta-kiše su je dobrano isprale i zagađenje odnijele Krkom nizvodno (Foto: Tris)

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI