Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
političarenje
No Way - pukla cesta na Baniji (ilustracija)

No way?:
A. Plenković kritike nazvao “ozbiljnim pokušajima demontiranja države”

No Way - pukla cesta na Baniji (ilustracija)

Nije trebalo dugo čekati da se predsjednik HDZ-a i Vlade RH A. Plenković u svojem prepoznatljivom stilu s visoka otrese na svjedoke i kritičare očiglednog nefunkcioniranja državnih službi nakon potresa na Baniji. Ogorčena svjedočanstva i kritike nebrojenih volontera, reportera, žitelja pogođenih krajeva po njemu su, kako je to nazvao – ‘pokušaji demontiranja države‘.

Dakako, Andrej Plenković voli upotrebljavati izraze negacije koje bi valjda trebali podebljati njegov autoritet ili preplašiti građane koji se usude kritizirati očitu nefunkcionalnost države koja je svima bjelodana u postpotresnim danima.

Ovaj put to nije bilo ono njegovo odlučno ‘No way!’ izrečeno kada je ono nedavno u aferi Fimi medija HDZ kao organizacija na sudu proglašen krivim za malverzacije i naloženo mu je vraćanje milijuna.

-Ne. To nije točno – odgovorio je premijer A. P. negacijom na pitanje novinara u Petrinji, znači li jučerašnje osnivanje Stožera, na čelu s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom, znakom da sustav domovinske sigurnosti i civilne zaštite prvih dana nakon potresa nije radio.

No way?

Nije kašnjenje nego ‘tzv. načelo postupnosti’

“Nema aktera u sustavu civilne zaštite i domovinske sigurnosti koji nije bio na mjestu događaja i radio svoj posao. Dapače. I ja im na tome zahvaljujem. Svi su bili tu i bili su na terenu”, naglasio je Plenković, kako prenosi Hina.

Ilustracija: potres

Dakako nije se tu radilo o tome da sustav nije radio i kasnio je s reakcijom nego se, pojasnio je svima nama Plenković, tu radi o tzv. načelu postupnosti.

Aha… Dakle nije se kasnilo, nego se postupno kretalo...

-Stožer je osnovan temeljem Zakona o sustavu civilne zaštite koji govori o tzv. načelu postupnosti, odnosno postupnom rješavanju problema, kao i da nitko odmah nije mogao steći konkretan uvid u razmjere šteta koje su pogodile Sisačko-moslavačku te Zagrebačku i Karlovačku županiju. Država je u godini iza nas pokazala snagu da pomogne svakom građaninu i gospodarstvu u mjeri koja do sada nikada nije viđena. To se nije dogodilo, osim u ratnim okolnostima. Van ratnih okolnosti ovakvu snagu države kakvu smo pokazali 2020. takvu demonstraciju još nismo vidjeli”, rekao je uz ostalo premijer otklonivši, kako je rekao, “ozbiljne pokušaje demontiranja države”.

A hibridni ratnici?

Što reći ovoj tezi o ‘demontiranju države’, nego da se radi o klasičnom okretanju pile naopako te proglašavanju vanjskih i unutarnjih neprijatelja države.

Srećom pa ovaj put nije spomenuto i ‘hibridno ratovanje’ , u kojem brigade povampirenih hibridnih ratnika napadaju Vladu RH i HDZ.

Zar ne bi bilo ljudski i državnički mudrije jednom reći:

-Dragi građani, ljudi, istina je, malo smo zakazali. Ovo nam je upozorenje da svi zajedno moramo imati bolje strukturirani sustav za reakciju u ovakvim izvanrednim nepogodama, da moramo uvijek imati spremne i dobro opremljene državne rezerve svega što nam je potrebno da što lakše zajedničkim snagama prebrodimo ovakve nedaće…

Umjesto da se nekoga optužuje za ‘demontažu države’.

No way, čini se.

No Way – pukla cesta na Baniji (ilustracija)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI