Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
HRVATSKA / POLITIKA
“Možemo!” u Splitu: Split treba vratiti Splićanima kako bi opet bio inspirativan, privlačan i drugima…

“Možemo!” u Splitu:
Split treba vratiti Splićanima kako bi opet bio inspirativan, privlačan i drugima…

Na lokalne izbore u svibnju, politička platforma “Možemo!” izaći će zajedno s Novom ljevicom, eventualno i s još nekim partnerima na ljevici s kojima još pregovara. Ova je vijest stigla danas iz Splita, s Peristila, gdje se vodstvo “Možemo!” sastalo sa svojim splitskim kolegama kojima je cilj pokrenuti i revitalizirati lijeve i zelene politike u Splitu i Dalmaciji.

-Jasno nam je da se u ovim desetljećima iza nas stranačko djelovanje srozalo na pragmatično i koristoljubivo. To je političko djelovanje postalo antipatično možda onima najboljima pa više ne žele sudjelovati u ovom sustavu i ne žele izlaziti na izbore. Mi na to odgovaramo na način da smo formirani kao politička platforma. Omogućavamo ljudima da djeluju politički, stvaraju programe, odlučuju, budu kandidirani. Jasno je da je politika jednolična. Ne postoji komunalno rješenje koje nije političko. Nastupamo kao zelena ljevica i nastupit ćemo sa svima koji se slažu s tim pristupom- izjavila je splitska koordinatorica platforme “Možemo!” Tamara Visković.

Održivo upravljanje, financijsko i materijalno, ključni je pristup ove platforme, a to podrazumijeva da se svi resursi grada koriste racionalno i u korist najvećeg broja građana. Njih ne zanimaju spomenici i fontane, oni ne žele naftni terminal u sjevernoj luci, oni se protive bujanju kruzerskog turizma i žele revitalizirati, kako je kazala Visković, ono što već imaju, ali je zapušteno i nedovoljno iskorišteno. Umjesto betonizacije i nasipanja mora, oni preferiraju širenje zelenih površina, i da se novostvorena vrijednost najvećim dijelom investira u razvoj grada u kojem je i stvorena. Protive se rasprodaji javnog dobra, multipliciranju megamarina, žele da svaki projekt donosi dugoročnu korist onima koji tu žive, objasnila je programska načela platforme Tamara Visković.

Kroz model platformskog djelovanja, kako je rekla saborska zastupnica “Možemo!” Sandra Beničić, žele Split vratiti Splićanima, kako bi ponovo bio osebujan i inspirativan, privlačan ljudima iz svih dijelova Hrvatske koji će poželjeti doći tu raditi i živjeti, ali ne isključivo od turizma.

-Želimo da ovo ponovo bude grad useljavanja- poručila je Benčić, apostrofirajući kvalitetu života koju Split nudi svojim građanima.

U platformi “Možemo!” i lijevo-zelenoj koaliciji vlada optimizam s kojim se pripremaju i za svibanjske lokalne izbore na kojima, ne krije čelnik platforme Tomislav Tomašević, očekuju dobar rezultat i u Splitu, jer su se ljudi, koji se stavljaju na raspolaganje biračima sa svojim programom i svojim rezultatima, dokazali stručnošću i borbenošću. Nisu to ljudi koji će ulaziti u trgovačke koalicije, rekao je Tomašević, oni imaju zeleno-lijeve vrijednosti koje su Splitu i Hrvatskoj itekako potrebne.

Zagovornici su povećanja zelenih površina u gradu, održivog prometa koji će prednost dati javnom i pješačkom prijevozu i biciklizmu, teže cjelovitom rješavanju problema gospodarenja otpadom i protive se daljnjoj apartmanizaciji na obali. Smatraju da treba zauzdati cijene koje su se otele kontroli, i potaknuti proizvodnju od lokalne hrane i energije, pa čak i lokalnog medicinskog materijala.

Industrija je propala, s njom i brodogradnja, ali se još uvijek stignemo, smatra Tomašević, okrenuti zelenoj reindustrijalizaciji zemlje. Promjene počinju na lokalnoj razini jer je politika tu najbliža građanima i njihovim potrebama, i tu je mogu najbolje razumjeti i probleme najbolje rješavati. Gradove treba uzeti iz ruku lokalnih šerifa i vratiti građanima, poručio je čelnik platforme Možemo! prilikom svoga posjeta Splitu.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI